Kako usmjeriti novac iz dijaspore u BiH?

Pretpostavlja se kako je riječ o iznosu od nekoliko milijardi eura godišnje što, uz odgovarajuće podsticaje, jemstva i regulatorni okvir, može biti usmjereno u investiranje i štednju u BiH.

Bosna i Hercegovina 02.08.2016 | 08:40
Kako usmjeriti novac iz dijaspore u BiH?
Golema bh. dijaspora, koju čine oko dva miliona stanovnika, godišnje u BiH “plasira” između 2 i 2,3 mlrd. KM. Najveći dio tog novca ide neformalnim putem preko rodbine i prijatelja, zbog čega bi vlasti u BiH razmotrile mogućnost da se veći dio tog novca iz dijaspore do bh. građana distribuira preko banaka, a izmjenama zakonskih procedura i stvaranjem fleksibilnijeg ambijenta.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice traži da se slanje tog novca motiviše formalnim putevima kroz smanjenje troškova transfera. Istraživanje je pokazalo kako od 2,3 milijarde KM, koliko se godišnje pošalje iz dijaspore u BiH, tek oko 22,5% stigne preko banaka, a ostatak drugim putem. Tražiće se i donošenje zakonskih mjera kako bi plasiranje novčanih pošiljki iz dijaspore bilo usmjereno na podsticanje investicija u BiH. “Štednja iseljeništva iz BiH, iako je većinom zadržana u zemljama prijema, predstavlja ogroman finansijski resurs, nekoliko puta veći od iznosa novčanih doznaka.

Pretpostavlja se kako je riječ o iznosu od nekoliko milijardi eura godišnje što, uz odgovarajuće podticaje, jemstva i regulatorni okvir, može biti usmjereno u investiranje i štednju u BiH. Druga generacija dijaspore ima veći potencijal za doprinos razvoju BiH jer je vrlo dobro integrisana u društvo zemlje prijema, a još uvijek emotivno vezana uz zemlju porijekla svojih roditelja”, stoji u analizi Ministarstva za ljudska prava.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i istraživačka kuća IASCI, koja je za potrebe Razvojne banke Austrije radila jednu analizu o finansijskom potencijalu bh. dijaspore, preporučuje “da se u razvojnim dokumentima predvidi uspostava finansijskih programa za privlačenje štednje iseljeništva za investiranje i štednju u BiH”. Treba se uspostaviti  pristup ovoj problematici preko različitih institucija u BiH, osnovati međuinstitucionalna radna skupina koja bi tretirala ovu problematiku, ali i više istraživati o štednji i doznakama iseljenika iz BiH.

Potrebno je korjenito promijeniti politiku koja se tiče potpore preduzetnicima iz iseljeništva. “Većina preduzetnika smatra kako politike prema iseljeništvu trebaju biti održane na državnom nivou i naglašavaju važnost lokalnog nivoa. Državni i opštinski nivoi vlasti su identifikovani kao najvažniji za potencijalne politike kojima bi se promovisalo uključivanje iseljeništva u razvoj u BiH”, stoji u izvještaju.

Izvor: ABCportal

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

punpadzija

02.08.2016 06:50

Cuj da oni stede i daju nasim lopvima da oni upravljaju njihovom lovom.Ljudi bjezite iz BiH!!!!!!

ODGOVORITE
Name

pajdo.

02.08.2016 16:17

35 godina šaljem! nedam više ni centa'ako budemo JOŠ više slali !opet će SE svađati' i zahtevati Euro plaće

Name

London

02.08.2016 07:05

Do sad ulozio oko 50 hiljada funti u zadnjih par god...sto na otplatu starih rata kredita od roditelja sto u biznis. Sad jedno 10tak god pa ce oni izglasati taj zakon.svaki put kad sam dole slusam kako je situacija sve gora...zato kupite prnje ja sam otisao 2006.tad se pricalo da ce bosna u EU do 2014.uzdravlje

ODGOVORITE
Name

brcak

02.08.2016 07:50

Ja vise Nedam

ODGOVORITE
Name

Лија

02.08.2016 08:02

Чуј питања. Па један дио на Пољине да се помогне Бакиру, други у Бакинце за помоћ Баји а трећи дио доле у Херцеговину, да Човић поправи ограду око имања. Остало има гдје, иду избори.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

02.08.2016 08:12

Nema love gospodo. Mrtvacu se ne daje infuzija.

ODGOVORITE
Name

Jova

02.08.2016 08:40

Hahahahahahahaha jos bi i iz inostranstva da otimaju. Jos malo pa nece niko ni dolazit dole na odmor a pare da ulaze

ODGOVORITE
Name

Hm

02.08.2016 10:53

Koje psihopate.

ODGOVORITE
Name

Osvit

02.08.2016 11:46

Sve doznake u Bih bilo u kesu ili preko racuna uglavnom idu u potrosnju tako da drzava odmah uzme 17% PDV, plus razno razni porezi i takse tako da se.od tih novaca uzme najmanje jedna trecina i od toga uz kredite zivi mafijaska hobotnica i cinovnici ove drzave. Ponovna stednja nasih gradana iz inostranstva u domacikm bankama djeluje kao dobar vic i nista vise.Inace bi kupovina obveznica i trezorskih zapisa koju banke nekontrolisano kupuju stednjom gradana ove zemlje mogla stedisama trgnuti na nos jer neko od bankara grijesi ili oni koji su stopirali kredite ovoj zemlji ili oni koji kupuju njene papire.

ODGOVORITE