Видео: Ватерполо - "краљ" Олимпијских игара!

Ватерполо је најстарији екипни олимпијски спорт. На програму је од других Игара у Паризу 1900. године. Југославија има три олимпијска злата, али Србија још чека своје прво.

Остали спортови 02.08.2016 | 23:15
Видео: Ватерполо - "краљ" Олимпијских игара!
Ватерполо је спорт који многе почне да занима тек када дође до финалних борби. Многи се правдају - "не разумем правила, шта они раде под водом, шта свирају судије, како виде...".

Све то јесте тачно. Ватерполо је донео веома узбудљиве утакмице, разна епска финала, а последњих деценија је постао динамичнији управо да би га гледале "широке народне масе". Али, ипак, недовољно да би привукао не само гледаоце, већ и спонзоре, а самим тим и масовност.

На Олимпијским играма у Рио де Жанеиру Хрватска брани злато, јер је у финалу у Лондону 20102. године победила Италију. Србија је пре четири године у Лондону освојила треће место. Србија је освојила све што је могла да освоји од 2006. године, откако је самостална држава. Недостаје јој "само" олимпијско злато.

Најтрофејнији ватерполо тренер је Хрват Ратко Рудић, који је освајао три олимпијска злата са три различите репрезентације (Југославија 1984. и 1988, Италија 1992. и Хрватска 2012.). Рудић је сада селектор домаћина Игара - Бразила.

Ватерполо је олимпијски спорт од Игара у Паризу 1900. године. То је најстарији олимпијски колективни спорт.

Први олимпијски победник била је репрезентација Велике Британије, а Британци, веровали или не, у својој колекцији имају чак четири злата, што их сврстава на друго место вечне листе, одмах иза неприкосновених Мађара, који су чак девет пута били олимпијски прваци. С обзиром на то да је прва правила у ватерполу успоставио Шкотланђанин Вилијам Вилсон, онда није ни чудо што су Британци били успешни у раној фази овог спорта.

Иза Мађара и Британаца, са по три злата у историји олимпијских игара, треће место деле бивша Југославија и Италија. Совјетски Савез је два пута био олимпијски победник, док су се једном на трон пели Хрватска, Шпанија (1996. у финалу победила Хрватску), Немачка и Француска.

Занимљиво је да је женски ватерполо уврштен у програм Игара тек од Сиднеја 2000. године. Дакле, пуних 100 година касније!

Један од ватерполиста који је ушао у историју олимпијских игара свакако је легендарни ШпанацМануел Естијарте. Он је постигао чак 127 голова (рекорд) и на чак четири узастопна турнира био је најбољи стрелац.



- ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У РИО ДЕ ЖАНЕИРУ -

Ватерполо репрезентација Србије ће на олимпијском турниру бит у Групи А, са Грчком, Бразилом, Аустралијом, Јапаном и Мађарском. "Делфини" ће почети турнир утакмицом против Мађарске 6. августа у такозваном ватерполо класику.

У Групи Б играће селекције САД, Шпаније, Француске, Црне Горе, Италије и Хрватске.

Пливалиште на којем ће се "делфини" борити за медаље отворено је 2007. године и део је комплекса за водене спортове "Марија Ленк".

Наш ватерполо, иако апсолутно доминантан на светским и европским првенствима, светским лигама и осталим такмичењима, нема олимпијско злато још од Сеула 1988. године, када је Југославија у финалу савладала САД.

Од тада, најважније одличје у свету спорта освајали су Италијани (Барселона 1992), Шпанци (Атланта 1996), Мађари (Сиднеј 2000, Атина 2004, Пекинг 2008) и Хрвати (Лондон 2012).

- ПРОБЛЕМИ ВАТЕРПОЛА -

Многи ће данас рећи да је ватерполо спорт који игра "само Европа" и још по која земља у свету. То је тачно или донекле тачно. Истина је да је највећи квалитет сконцетрисан у Европи и проћи ће још неко време да нека земља из "остатка света" припрети Европљанима. Најближи томе су САД (селектор Дејан Удовичић) и Аустралија. Американци су последњу медаљу на олимпијским играма освојили у Сиднеју 2000. године (сребро).

Истина је, а то говори и статистика да су у последње две деценије сва најсјанија одлија поделиле земље бивше Југославије (Србија, Хрватска и Црна Гора), Мађарска, Италија и Шпанија. Умеша се ту и Грчка с времена на време.

Ватерполо није телевизичан спорт. Гледаоцу је понекад тешко да уочи шта се све дешава у води и под водом (ово друго, поготово), а судије имају главну реч, јер само оне знају шта свирају. Лопта је таман у поседу вашег тима, а онда видите како сви пливају ка голу вашег тима! О чему је реч? Откуд сад лопта код противника?

Све то и још много тога одвраћа гледаоце од ове, заиста, сјајне и веома тешке и захтевне игре. И не само гледаоце, већ и спонзоре, а у таквим околностима тешко да ће ватерполо преживети. Овакав какав је сад. Неопходне су промене иначе ће бити остварена идеја од пре десетак година да ватерполо буде пребачен у програм зимских олимпијских игара.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар