Video: Vaterpolo - "kralj" Olimpijskih igara!

Vaterpolo je najstariji ekipni olimpijski sport. Na programu je od drugih Igara u Parizu 1900. godine. Jugoslavija ima tri olimpijska zlata, ali Srbija još čeka svoje prvo.

Ostali sportovi 02.08.2016 | 23:15
Video: Vaterpolo - "kralj" Olimpijskih igara!
Vaterpolo je sport koji mnoge počne da zanima tek kada dođe do finalnih borbi. Mnogi se pravdaju - "ne razumem pravila, šta oni rade pod vodom, šta sviraju sudije, kako vide...".

Sve to jeste tačno. Vaterpolo je doneo veoma uzbudljive utakmice, razna epska finala, a poslednjih decenija je postao dinamičniji upravo da bi ga gledale "široke narodne mase". Ali, ipak, nedovoljno da bi privukao ne samo gledaoce, već i sponzore, a samim tim i masovnost.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Hrvatska brani zlato, jer je u finalu u Londonu 20102. godine pobedila Italiju. Srbija je pre četiri godine u Londonu osvojila treće mesto. Srbija je osvojila sve što je mogla da osvoji od 2006. godine, otkako je samostalna država. Nedostaje joj "samo" olimpijsko zlato.

Najtrofejniji vaterpolo trener je Hrvat Ratko Rudić, koji je osvajao tri olimpijska zlata sa tri različite reprezentacije (Jugoslavija 1984. i 1988, Italija 1992. i Hrvatska 2012.). Rudić je sada selektor domaćina Igara - Brazila.

Vaterpolo je olimpijski sport od Igara u Parizu 1900. godine. To je najstariji olimpijski kolektivni sport.

Prvi olimpijski pobednik bila je reprezentacija Velike Britanije, a Britanci, verovali ili ne, u svojoj kolekciji imaju čak četiri zlata, što ih svrstava na drugo mesto večne liste, odmah iza neprikosnovenih Mađara, koji su čak devet puta bili olimpijski prvaci. S obzirom na to da je prva pravila u vaterpolu uspostavio Škotlanđanin Vilijam Vilson, onda nije ni čudo što su Britanci bili uspešni u ranoj fazi ovog sporta.

Iza Mađara i Britanaca, sa po tri zlata u istoriji olimpijskih igara, treće mesto dele bivša Jugoslavija i Italija. Sovjetski Savez je dva puta bio olimpijski pobednik, dok su se jednom na tron peli Hrvatska, Španija (1996. u finalu pobedila Hrvatsku), Nemačka i Francuska.

Zanimljivo je da je ženski vaterpolo uvršten u program Igara tek od Sidneja 2000. godine. Dakle, punih 100 godina kasnije!

Jedan od vaterpolista koji je ušao u istoriju olimpijskih igara svakako je legendarni ŠpanacManuel Estijarte. On je postigao čak 127 golova (rekord) i na čak četiri uzastopna turnira bio je najbolji strelac.



- OLIMPIJSKE IGRE U RIO DE ŽANEIRU -

Vaterpolo reprezentacija Srbije će na olimpijskom turniru bit u Grupi A, sa Grčkom, Brazilom, Australijom, Japanom i Mađarskom. "Delfini" će početi turnir utakmicom protiv Mađarske 6. avgusta u takozvanom vaterpolo klasiku.

U Grupi B igraće selekcije SAD, Španije, Francuske, Crne Gore, Italije i Hrvatske.

Plivalište na kojem će se "delfini" boriti za medalje otvoreno je 2007. godine i deo je kompleksa za vodene sportove "Marija Lenk".

Naš vaterpolo, iako apsolutno dominantan na svetskim i evropskim prvenstvima, svetskim ligama i ostalim takmičenjima, nema olimpijsko zlato još od Seula 1988. godine, kada je Jugoslavija u finalu savladala SAD.

Od tada, najvažnije odličje u svetu sporta osvajali su Italijani (Barselona 1992), Španci (Atlanta 1996), Mađari (Sidnej 2000, Atina 2004, Peking 2008) i Hrvati (London 2012).

- PROBLEMI VATERPOLA -

Mnogi će danas reći da je vaterpolo sport koji igra "samo Evropa" i još po koja zemlja u svetu. To je tačno ili donekle tačno. Istina je da je najveći kvalitet skoncetrisan u Evropi i proći će još neko vreme da neka zemlja iz "ostatka sveta" pripreti Evropljanima. Najbliži tome su SAD (selektor Dejan Udovičić) i Australija. Amerikanci su poslednju medalju na olimpijskim igrama osvojili u Sidneju 2000. godine (srebro).

Istina je, a to govori i statistika da su u poslednje dve decenije sva najsjanija odlija podelile zemlje bivše Jugoslavije (Srbija, Hrvatska i Crna Gora), Mađarska, Italija i Španija. Umeša se tu i Grčka s vremena na vreme.

Vaterpolo nije televizičan sport. Gledaocu je ponekad teško da uoči šta se sve dešava u vodi i pod vodom (ovo drugo, pogotovo), a sudije imaju glavnu reč, jer samo one znaju šta sviraju. Lopta je taman u posedu vašeg tima, a onda vidite kako svi plivaju ka golu vašeg tima! O čemu je reč? Otkud sad lopta kod protivnika?

Sve to i još mnogo toga odvraća gledaoce od ove, zaista, sjajne i veoma teške i zahtevne igre. I ne samo gledaoce, već i sponzore, a u takvim okolnostima teško da će vaterpolo preživeti. Ovakav kakav je sad. Neophodne su promene inače će biti ostvarena ideja od pre desetak godina da vaterpolo bude prebačen u program zimskih olimpijskih igara.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar