А гдје је ту Човић?

Након неколико мјесеци напете политичке ситуације, затегнутих односа око неких од најважнијих питања које БИХ треба испунити на путу ка ЕУ, за сто су сјели предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић и предсједник Републике Српске и лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик.

Босна и Херцеговина 01.08.2016 | 20:48
А гдје је ту Човић?
Фото: Анадолија

Постигли су, тврде, начелан договор у вези са кредитним аранжманом са Међународним монетарним фондом (ММФ), али и Механизмом координације који је био камен спотицања, а тиче се управо начина каквим ће БиХ комуницирати са Унијом. Како то обично у БиХ бива, када се двојица успију договорити, трећем договор не одговара. Члан Предсједништва Драган Човић каже како је споразум који су направили Додик и Изетбеговић тек мртво слово на папиру.

Милорад Додик и Бакир Изетбеговић сјели су за сто, али кафански, и начелно договорили све око чега компромиса није било већ мјесецима. Најприје су се успјели договорити око новца који треба узети од Међународног монетарног фонда. Укратко, у Републици Српској ће радити на примјени Механизма координације који је тијело које треба фактички да представља БИХ у разговорима са ЕУ, а представници Изетбеговићеве Странке демократске акције у извршној власти потписаће писмо намјере за кредит са ММФ-ом.

Но, у свему су заобишли још једно важно име у бх. политици. Ријеч је о Драгану Човићу још једном члану државног Предсједништва који се оштро противи избацивању кантона из Механизма координације.

"Према оном шта сам ја видио да су њих двојица усагласили то може бити добар договор двије странке, али никако договор који може проћи на Вијећу министара БиХ. Имам осјећај да је Изетбеговић прихватио да се у споразум унесу неки елементи за које смо се ја, он и господин Иванић договорили да су неприхватљиви. Ни у једној варијанти се не може правит договор, а да се изузму жупаније из начина координације”, казао је Човић.

Додик и Изетбеговић су, наиме, договорили да Механизам координације чине представници ентитета и државног Савјета министара. За аналитичара Аднана Хускића било је очекивано да ће представници хрватског народа реаговати.

“Ми сад имамо ситуацију да они имају интересе који су дијаметрално супротни. Онда имате ситуацију да када се договоре два, трећи је сасвим сигурно у цијелој тој причи не само изостављен него његови интереси нису узети у обзир. А интереси све три стране су у принципу рефлексија система у којем сад живимо”, наводи Хускић.



Милош Шолаја

Милош Шолаја, професор Факултета политичких наука у Бањалуци вјерује да је оно што су договорили Изетбеговић и Додик било занемаривано током припрема за апликацију БиХ за пријем у ЕУ.

“То што господин Човић приговара мислим да је више због тога да покаже да је и хрватска компонента заиста дио тих политика које се дешавају у БиХ и она институционално може да се изрази кроз његову позицију и позицију кантоналног усаглашавања”, каже Шолаја.

Он додаје да је специфичност БиХ то да се прије ентитетског усаглашавања треба проћи кроз усаглашавање у кантонима у Федерацији БиХ.

“Очигледно да се ту ради о различитој перцепцији начина на који се тај глас испољава”, додаје Шолаја.

Босанскохерцеговачки политичари су давно разговоре важне за функционисање државе из институција измјестили у кафане и ресторане. Међустраначки умјесто институционалних договора управо и доводе до ситуација да увијек понеко није задовољан договореним.

Аналитичар Аднан Хускић каже да се често због тога упућују критике чак и ЕУ која прихвата овакав начин рада.



Аднан Хускић

“Одговор који се добија је да парламенти нису довољно урадили на изградњи сопственог дигнитета и кредибилитета јер су показали да оно што се договори у тим кафанама у парламентима пролази без икакве тешкоће. Не можемо у том смислу кривити ЕУ, мада можемо рећи да није прихватљиво да неко ко се залаже за развој демократије у БиХ и за развој демократских институција треба да прихвати овакав начин рјешавања проблема. Међутим, није први пут и нажалост представља више оно како наши политичари схватају и демократију и институције ове државе и нас и нашу улогу у свему томе”, додаје Хускић.

Подсјетимо, проблем око договора међу ентитетима продубили су се када је ММФ одложио кредитни аранжман од 1,1 милијарде конвертибилних марака с БиХ, јер сви чланови Фискалног вијећа те земље почетком јула нису потписали писмо најмере, кључни документ за одобравање аранжмана.

Писмо намјере нису потписали чланови Фискалног вијећа БиХ, предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, оба из СДА на чијем је челу Бакир Изетбеговић.

Као разлог је наведен застој на путу БиХ ка ЕУ, јер је РС првобитно одбила да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) и Механизам координације.

Извор: РСЕ

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

xy

01.08.2016 18:51

Све је то представа за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

01.08.2016 20:57

Пет и по мусксраца....

Name

Ми сами

01.08.2016 21:06

Мислим да савез за промјене треба дати Додику да са Бакиром прави владу.Да с.ебу ста јос има а онда цемо их за годину моткама млатити по Бањалуци и Сарајеву...ако сте у власти ста има иза ледја да се СДА договара са СНСД?Поједине законе доносе СДА и СНСД заједно.Као сто је о јавним емитерима То је не допустиво.Ето им Додик Мајкицка и остале будале и лопови па нека се мрцваре са СДА.Са Бакиром ми Срби који другације мислимо од Додика и који мислимо да је запосљавање преце од боје крвни зрнаца и од тога да ли је светац у црвеном или зеленом слову,никад ми нецемо да се помјеримо.Мораце и код Босњака доци неко нормалан који мисли на будуцност.А кога брига дали Босњака има 51 или 65 посто.Кога брига да ли це бан републике бити 9 или 29 јанура?Којем Босњаку це бити боље ако не буде 9 јанура дан републике?Или ста ми Срби имамо од тога ако навуцеми да босњака има 49,99 посто?и онако це нас следеце године опет отици 100 000 из ове несрецне дрзаве док се ови коњи подсмијавају преглупом народу и глуме неке заститнике свог народа.Додик је за мене лопов а никакав србин.

Name

бабица.

02.08.2016 04:30

Кад их виде 'то су као прави кокошари,народе закључајте кокошињце, лисјаки су на походу.

Name

Рајко

01.08.2016 18:58

Сједи Изетбеговиц са Човићем у Предсједништву БиХ, а пошто су Човић и Изетбеговиц ову материју већ усагласили, Изетбеговиц одлази да го усаглади са Додиком. Е сад пошто је све глатко прошло, Човиц повлачи ручну и тако у круг ево преко 20 годиница....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

01.08.2016 20:49

Па и прице на грани знају дада су Додик и Цовиц превеслали глупог бакира

Name

Анте

01.08.2016 18:59

Бере опуске негдје у цоску

ОДГОВОРИТЕ
Name

дали

01.08.2016 19:00

А гдје су Босиц &компани?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

02.08.2016 02:49

Не знају пјеват само Баја зна, ал од како неки дан претукосе Митра на концерту забаталио је ону његову не мозе нам нико ниста,сад је пресо на ону од Екрема Јеврица хој кафано гром у тебе пуко једва сам се зив из тебе извуко

Name

постен

01.08.2016 19:01

А зар вец нисте процитали да је Вуциц вец поздравијо овај договор Изетбеговица и Додика.Овдје се ради о пуно вецим стварима него сто ми мислимо.Односи Србије и Хрватске су скроз затегнути задњи пар седмица.Сад це се два кумана Додик и Цовиц мало погуркати а Изетбеговиц појма нема за кога висе да навија и којем да помогне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамдија

01.08.2016 19:11

Шта ти поштени једеш да си тако паметан?

Name

Ово је Балкан

01.08.2016 19:53

Затегнути: то је само предстсва за народ Балкана овакав какав јесте. Тако нам и треба кад само погледам ко нас води а осврнем се на његову прошлост.

Name

видим.

02.08.2016 04:38

На овој фотографији'додик ми делује много забринуто!и изгубљено.одма му КАЖЕМ:у кратком ће дићи РУКУ на себе.[самоубиство].

Name

фф

01.08.2016 19:08

А гдје је Бакир кад Човић доџе у Бања Луку и договара са " Бајом". Немојте постављати глупа питања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пророк М.

01.08.2016 19:16

Могуце је да је на сцени историско приблизавање Срба и Босњака. На рацун Хрвата који према Босњацима никад нису водили искрену политику. Хрвати це отцијепити дио кантона са хрватском вецином у БиХ и припојити их Хрватској, а Србима це остати да се договарају са Босњацима на Балкану. Као сто се Израелци договарају са Палестинцима. Србија се приблизила Арапима и Турцима, као сто се Турска приблизила Русима. Хрвати и Словенци су вец у загрљају запада. То је и сценаријо расплета будуце ЕУ која це имати истоцни и западни дио. Све то с циљем да се спријеци незауставиви продор Кинеза у Европу, који је вец на сцени. КО РАЗУМИЈЕ, СХВАТИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2016 08:00

А ко је у тој прици израел а ко палестина мозгу?????

Name

МРСИЦ

01.08.2016 19:43

Кинези продиру према Вијетнаму и Филипинима а касније према Сибиру а не према Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

01.08.2016 19:46

А где је ту народ МАМУ ВАМ Ј**М СВОЈ ТРОЈИЦИ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зузу

01.08.2016 19:49

Богами нам додик омрсо добро се скресо изгледа је криза и нестасица и код њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

01.08.2016 19:58

Јел овај плави сако из исте бутиге гдје СЕ И Вучић стајлингује ???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

01.08.2016 20:04

МИЛЕ ЛЕГЕНДО,МИСЛИМО ДА НИ ТИ САМ,НЕЗНАС ГДЈЕ УДАРАС.КОД ТЕБЕ ЈЕ ОНА : ГДЈЕ СВИ ТУРЦИ ТУ И МАЛИ МУЈО. КОЛИКО СИ САМО ПУТА СВОЈУ РИЈЕЦ ЗГАЗИО. ПРАВИ ЛИЈЕВЦАНИН.НИЈЕ НИ ЦУДО СТО ПОСЛИЈЕ ДРУГОГ СВИЈЕТСКОГ РАТА ЛИЈЕВЦАНИ НИСУ МОГЛИ ДА БУДУ СВИЈЕДОЦИ НА СУДОВИМА.ПА ИМАС ЛИ ТРУНКЕ ПОСТОВАЊА БАР ПРЕМА СЕБИ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

01.08.2016 20:05

Ја мислим да је народ залуден национализмом,да га уопце не радују позитивне информације тј.договори евентуално зблизавање ЕУ.Јер народ са овим договором нема неку тему за разглабање.Зивим у мултиетницној опцини са полвицом бошњака и срба.Живимо нормално као да се рат није ни десио.Идемо једни другима заједно на кафе склапају се бракови не у мјери како је било прије рата мислим на бракове.То је показатељ да народ мора нормално функционисати.Кад се цовјек пробуди гледа ста це јести пити купити а за то требају паре а до пара се долази радом а до рада се не долази са национализмом.Народе све три конфесије памет у главу мир куцу гради.Живот је један кратак али тај зивот настављају зивјети наса дјеца унуцад.Са оцаквим нацином це бити патња за све народе.Мени је част да ми је комсија православац а волио би да имам и кинеза и руса и турцина и мађара итд јер разноликост велико богатство.поз.свим добрим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православац, Ре Мујо

01.08.2016 20:25

Мујо, све потисујем, али је на залост мало таквих као ти и ја. Ми смо у мањини и ниста се не питамо. На сцени су национал-совинисти

Name

мујо ре православац

01.08.2016 21:08

Ако ова наша мисао и наше размишљање дође до иједног човјека требамо битни поносни а има на свим странама доброг народа много више доброг него лошег.јер већином коментаришу лоши људи на свим порталима.

Name

Рацио

02.08.2016 04:51

Браво Мујо

Name

Хасо

01.08.2016 20:08

Овдје је.е луд збуњеног а ја све тројицу Алај нас ови је.у кад нејмају пара и ду.е би дали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро мили

01.08.2016 20:36

Ста хоце овај Цовиц када је његов Јукиц објавио резултаре пописа без насе сагласности није се бунио,сада када Босњаци и Срби несто договорили ето као њега нису питали,његов једини циљ је да кантони могу блокирати сваки договор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадан ја

01.08.2016 20:39

КАД СУ ПАРЕ У ПИТАЊУ НЕМА НАЦИОНАЛНОГ ИНТРЕСА,, КРЕВЕЉЕ СЕ КАО ЛАФО МИ СМО РАЈАА ГОСН РОНХИЛ САВ ПОДБУО ОД ЈАГЊЕТИНЕ И БРЉЕ СА БРАТОМ ИЗМЕТБЕГОВИЦЕМ САД НИЈЕ ИЗДАЈНИК СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА, НЕГО МУДРИ ПОЛИТИЦАР КОЈИ ЦЕ ЈОС ВИСЕ УВЕЦАТИ СВОЈ КОНТО, НА РАЦУН ЈАДНЕ И НАПАЦЕНЕ МУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ , МА ОН НАЈБОЉЕ БРАНИ ИНТЕРЕС КАКО КАЗУ ЊЕГОВИ ПОДАНИЦИ ЦВЕНИ КМЕРИ НАСЕ РЕПУБЛИКЕ РОНХИЛЛЛЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

01.08.2016 20:49

Досо бакир до пмети камо среце да је и алија осто у југославији а не са хрватима везо заставе данас би било висе зиви мозда и неби било рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановић

01.08.2016 20:56

Гледај им капутића ко да су унегде црвени крст опљачкали

ОДГОВОРИТЕ
Name

То Алија

01.08.2016 21:27

А ови наши из Бањалуке се препали да их Сипа не похапси па несмију у Сарајево. Какви су то лафинаши. Народе мој ајд дозовите се више памети и нешто мјењајте.

Name

Ха ха хаq

01.08.2016 22:15

Или сецонд ханд схоп!

Name

Кики

01.08.2016 22:23

Једино у овог еуропејца је оргинал а ови наси купују по поребрицама.

Name

Ех ста цес

02.08.2016 02:46

Није лако бит господин на овој вруцини. Једини је Фадил са мало висе алифа за тренутак у ком се налазимо и није обуко зимски сако на плус 35. Њега треба бират у сваку власт ови други не знају ни колко је сати

Name

Цова

01.08.2016 21:32

Прати бундес лигу ;)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

01.08.2016 21:57

Ко је овај други с лијева?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ем ти јарца

01.08.2016 22:14

Могао би Миле за предсједника Европске Уније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

02.08.2016 03:54

Човић, подиже споменик оним својим црнцима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.08.2016 05:05

Какво цудјење па вецина одкука у овој земљи доносе се по кафанама а одатле иду у назовимо их парламенте да се потврде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

02.08.2016 08:48

Можда је бољи овакав наслов: "А гдје је ту човјек?"

ОДГОВОРИТЕ
Name

сабан

02.08.2016 09:15

Боље да сте сви скупа отисли на колективни годисњи одмор да и ми обицни данемо дусом бар неколико дана јер сте поцели одим дјелима озбиљно да нас смарате изјавама појавама фацама..продадосте све па јос се и кезите ој зивоте рузан ли си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

02.08.2016 14:32

ПА ЦОВИЦ ЈЕ ПРЕТСТАВНИК СРБА У САРАЈ,ТАКО РЕЦЕ БАЈА

ОДГОВОРИТЕ