Разочаран сусретом Додик - Изетбеговић

Не могу такав документ договарати двије странке, а посебно га не могу договарати на националној основи заступајући бошњачке и српске интересе без треће стране. Стога је за нас ово апсолутно неприхватљиво – истиче Човић.

Босна и Херцеговина 01.08.2016 | 13:09
Разочаран сусретом Додик - Изетбеговић
"Ја ћу данас службено информисати високу европску представницу Федерику Могерини и изасланика ЕУ Јоханеса Хана, а министра спољних послова Словачке Мирослава Лајчака сам лично већ информисао, да споразум који је начињен у недјељу апсолутно не може бити споразум који може задовољити потребе Босне и Херцеговине и не може проћи у институцијама БиХ, изјавио је хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић поводом јучерашњег договора челника СДА и СНСД-а о Механизму координације. 

Он истиче да не спори право двије странке да разговарају о томе, али упозорава да је Механизам координације питање државе БиХ.

"Не могу такав документ договарати двије странке, а посебно га не могу договарати на националној основи заступајући бошњачке и српске интересе без треће стране. Стога је за нас ово апсолутно неприхватљиво", истиче Човић.

Посебно је, каже, зачуђујућа, помало и наивна арбитража специјалног представника ЕУ ако зна да Савјет министара функционише на одређени начин и да постоје странке које чине и Савјет министара и парламентарну већину. Човић наглашава да је немогуће на овакав начин правити неки договор.

Одговарајући на питање о конкретним замјеркама на садржај јучерашњег споразума предсједавајућег Предсједништва БиХ и предсједника СДА Бакира Изетбеговића и предсједника Републике Српске и СНСД-а Милорада Додика, Човић каже да је спорно све оно што је промијењено из претходног споразума.

"У начину одлучивања елиминисане су уставне надлежности, било да су оне подијељене или искључиве. У конкретном случају се то односи на жупаније и спорни члан 2 и члан 3", наводи Човић.

Према члану 3, начин одлучивања у свим тијелима која се успостављају је консензус. Кворум за одржавање састанака и усвајање одлука у тијелима „обавезно чине овлаштени представници Савјета министара, Владе Републике Српске и Владе ФБиХ и жупанија, а у складу уставним надлежностима за материју која се разматра на сједници, односно која је предмет одлуке“.

Такође се наводи да све одлуке усвојене у различитим тијелима система координације могу бити преиспитане пред вишим тијелом у систему координације у року од 10 дана од њиховог доношења, а од стране овлаштених представника Савјета министара, Владе Републике Српске и Владе ФБиХ.



„У случајевима када неко од тијела у систему координације не усагласи позицију поводом одређеног питања исто ће бити упућено вишем нивоу у систему координације закључно са колегијумом за европске интеграције који се састаје и дјелује у складу с чланом 4 ове одлуке, наводи се, између осталог у члану 3 потписаног споразума.

Човић каже да му није јасно зашто није био укључен у ове разговоре. Тим прије, истиче, што су у петак он и друга двојица чланова Предсједништва БиХ договорили да ако буде организован неки састанак он буде на нивоу њих тројице.

"Мораће се врло брзо тражити рјешења на начин да разговарамо и уградимо у документ и интересе Републике Српске, али исто тако морају бити заштићени и интереси свих других носилаца уставних надлежности у БиХ", поручује хрватски члан Предсједништва БиХ.

Човић каже како не страхује од тога да ће сада он бити оптужен за опструкције европског пута БиХ.

"Други су били кривци задњих неколико мјесеци, па могу и ја бити кривац идућих десетак дана. Мени је важно да ми ријешимо проблем. Требали смо то имати још у седмом мјесецу, али видјели сте како су се ствари одвијале. Сад имамо шансу у деветом мјесецу, али не на начин да то раде двије странке и у споразум уграђују само интересе бошњачког и српског народа, јер ако бисмо на тај начин правили договоре бојим се да је БиХ завршила и са својим европским и свим другим путевима. Нисам оптерећен оптужбама, јер ако ико заговара европски и евроатлантски пут БиХ то заговарају представници Хрвата на свим нивоима власти", истиче Човић.

Додаје да су Изетбеговић и он у петак начелно за сутра (уторак) договорили састанак СДА и ХДЗ-а БиХ како би се разговарало о проблемима који оптерећују партнерске односе, укључујући прегласавање у Федерацији БиХ.

"Видјећемо хоће ли тог састанка бити сутра. Сигурно је да га морамо квалитетно припремити. То је једини начин да ријешимо проблеме, али без уважавања нема партнерства, а без партнерства нема ни функционисања власти", каже Човић.

Извор: СБ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ХАРП

01.08.2016 11:19

Па сто ниси исао на састанак медједе један !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.08.2016 11:52

Зато сто се ја и драган играмо мало ;)

Name

Логика

01.08.2016 11:54

Да видис како је кад два играју против трецег.

Name

БОКИ

01.08.2016 11:34

На ста би реко Миле политицки магарац

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОРЛЕОНЕ

01.08.2016 11:39

ДРАГАНЕ ,ОПАМЕТИ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.08.2016 11:39

А јарансво низводу па тог бају неце висе ни цовиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2016 11:55

Политика је несто сто ти не разумијес и немој се проваљивати

Name

Др. ДЧ

01.08.2016 11:48

Миле, ти договори а ја ћу договор срондати. Твој Велепосланик, Драган!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

01.08.2016 12:43

Браво за коментар.. тацно тако и све у круг.. сјеби да ниста не продје.. њима добро сто висе буду негирали и коцили дрзаву а народу патња.. јер неце бити добро ни ентитетима ако дрзаву блокирају..

Name

Анте

01.08.2016 12:02

Па овац цу..ко и она љига бозо за вас карамарко мисли и она кур..в колинкурва

ОДГОВОРИТЕ
Name

никс

01.08.2016 12:05

Битно је да је отишла депеша према ММФ-у и да ће стићи кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

01.08.2016 12:27

Хтио би он да се питају зупаније из херцеговацких вукојебина о дрзавним питањима.Смета му договор двије странке а не смета његов договор са Милетом за који он казе да је пун повјерења и да је довољан стисак руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В .

01.08.2016 12:54

Дрипац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боби

01.08.2016 13:16

Цовицу,морају једанпут и Срби и Босњаци сјести заједно и договарати се.Кад си ти увијек исао на разговор код додика и он код тебе онда ниси говорио да се немогу двојица договарати против трецег а сад кад су сјели Срби и босњаци заједно тебе ухватио страх.Паметно је сто је Додик схватио да си ти небитан и да се проблеми немогу ријесити без сарадње са босњацима,јер босну цине осамдесет посто босњаци и срби.Па ти си Цовицу предао апликацију у Брисел засто си јос тада лагао да је механизам координације вец готов и усагласен сад си показао какав ти је интерес да се убрза пут ка ЕУ.Ето ти си сад легитимни представник хрвата и питас се за све ста ти није јасно.Како тако брзо изгуби повјерење у свога пријатеља милу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

01.08.2016 13:24

Теско је Човића из кулерских ципела избацити, али је угодно гледати то!! Мислио је да Бакир и Милорад не знају његову игру заиграти. Ето заиграли су је. Сада Човић зна како се Бошњаци (из БиХ) и Срби ( из БиХ) зноје годинама, овако како он задња 24х и нису "угрожени" као "латини" који су увијек имали све (слободу рада,слободу путовања,страна представништва,банке,финансијске токове,кладионице итд.) и опет су били "угрожени" иако су свима редовно "забијали нож у леђа" !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

птице на грани

01.08.2016 13:34

У праву си Чова, пило се јело се, а тебе нигдје, не може то тако, идемо нову рунду

ОДГОВОРИТЕ
Name

брле

01.08.2016 14:15

Цовицу, нема ниста од тога, само покусавају да преваре ММФ

ОДГОВОРИТЕ