Razočaran susretom Dodik - Izetbegović

Ne mogu takav dokument dogovarati dvije stranke, a posebno ga ne mogu dogovarati na nacionalnoj osnovi zastupajući bošnjačke i srpske interese bez treće strane. Stoga je za nas ovo apsolutno neprihvatljivo – ističe Čović.

Bosna i Hercegovina 01.08.2016 | 13:09
Razočaran susretom Dodik - Izetbegović
"Ja ću danas službeno informisati visoku evropsku predstavnicu Federiku Mogerini i izaslanika EU Johanesa Hana, a ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka sam lično već informisao, da sporazum koji je načinjen u nedjelju apsolutno ne može biti sporazum koji može zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine i ne može proći u institucijama BiH, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović povodom jučerašnjeg dogovora čelnika SDA i SNSD-a o Mehanizmu koordinacije. 

On ističe da ne spori pravo dvije stranke da razgovaraju o tome, ali upozorava da je Mehanizam koordinacije pitanje države BiH.

"Ne mogu takav dokument dogovarati dvije stranke, a posebno ga ne mogu dogovarati na nacionalnoj osnovi zastupajući bošnjačke i srpske interese bez treće strane. Stoga je za nas ovo apsolutno neprihvatljivo", ističe Čović.

Posebno je, kaže, začuđujuća, pomalo i naivna arbitraža specijalnog predstavnika EU ako zna da Savjet ministara funkcioniše na određeni način i da postoje stranke koje čine i Savjet ministara i parlamentarnu većinu. Čović naglašava da je nemoguće na ovakav način praviti neki dogovor.

Odgovarajući na pitanje o konkretnim zamjerkama na sadržaj jučerašnjeg sporazuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika, Čović kaže da je sporno sve ono što je promijenjeno iz prethodnog sporazuma.

"U načinu odlučivanja eliminisane su ustavne nadležnosti, bilo da su one podijeljene ili isključive. U konkretnom slučaju se to odnosi na županije i sporni član 2 i član 3", navodi Čović.

Prema članu 3, način odlučivanja u svim tijelima koja se uspostavljaju je konsenzus. Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima „obavezno čine ovlašteni predstavnici Savjeta ministara, Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH i županija, a u skladu ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke“.

Takođe se navodi da sve odluke usvojene u različitim tijelima sistema koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Savjeta ministara, Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH.



„U slučajevima kada neko od tijela u sistemu koordinacije ne usaglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višem nivou u sistemu koordinacije zaključno sa kolegijumom za evropske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke, navodi se, između ostalog u članu 3 potpisanog sporazuma.

Čović kaže da mu nije jasno zašto nije bio uključen u ove razgovore. Tim prije, ističe, što su u petak on i druga dvojica članova Predsjedništva BiH dogovorili da ako bude organizovan neki sastanak on bude na nivou njih trojice.

"Moraće se vrlo brzo tražiti rješenja na način da razgovaramo i ugradimo u dokument i interese Republike Srpske, ali isto tako moraju biti zaštićeni i interesi svih drugih nosilaca ustavnih nadležnosti u BiH", poručuje hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović kaže kako ne strahuje od toga da će sada on biti optužen za opstrukcije evropskog puta BiH.

"Drugi su bili krivci zadnjih nekoliko mjeseci, pa mogu i ja biti krivac idućih desetak dana. Meni je važno da mi riješimo problem. Trebali smo to imati još u sedmom mjesecu, ali vidjeli ste kako su se stvari odvijale. Sad imamo šansu u devetom mjesecu, ali ne na način da to rade dvije stranke i u sporazum ugrađuju samo interese bošnjačkog i srpskog naroda, jer ako bismo na taj način pravili dogovore bojim se da je BiH završila i sa svojim evropskim i svim drugim putevima. Nisam opterećen optužbama, jer ako iko zagovara evropski i evroatlantski put BiH to zagovaraju predstavnici Hrvata na svim nivoima vlasti", ističe Čović.

Dodaje da su Izetbegović i on u petak načelno za sutra (utorak) dogovorili sastanak SDA i HDZ-a BiH kako bi se razgovaralo o problemima koji opterećuju partnerske odnose, uključujući preglasavanje u Federaciji BiH.

"Vidjećemo hoće li tog sastanka biti sutra. Sigurno je da ga moramo kvalitetno pripremiti. To je jedini način da riješimo probleme, ali bez uvažavanja nema partnerstva, a bez partnerstva nema ni funkcionisanja vlasti", kaže Čović.

Izvor: SB

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

HARP

01.08.2016 11:19

Pa sto nisi isao na sastanak medjede jedan !

ODGOVORITE
Name

Mile

01.08.2016 11:52

Zato sto se ja i dragan igramo malo ;)

Name

Logika

01.08.2016 11:54

Da vidis kako je kad dva igraju protiv treceg.

Name

BOKI

01.08.2016 11:34

Na sta bi reko Mile politicki magarac

ODGOVORITE
Name

KORLEONE

01.08.2016 11:39

DRAGANE ,OPAMETI SE.

ODGOVORITE
Name

borac

01.08.2016 11:39

A jaransvo nizvodu pa tog baju nece vise ni covic

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2016 11:55

Politika je nesto sto ti ne razumijes i nemoj se provaljivati

Name

Dr. DČ

01.08.2016 11:48

Mile, ti dogovori a ja ću dogovor srondati. Tvoj Veleposlanik, Dragan!

ODGOVORITE
Name

Hehe

01.08.2016 12:43

Bravo za komentar.. tacno tako i sve u krug.. sjebi da nista ne prodje.. njima dobro sto vise budu negirali i kocili drzavu a narodu patnja.. jer nece biti dobro ni entitetima ako drzavu blokiraju..

Name

Ante

01.08.2016 12:02

Pa ovac cu..ko i ona ljiga bozo za vas karamarko misli i ona kur..v kolinkurva

ODGOVORITE
Name

niks

01.08.2016 12:05

Bitno je da je otišla depeša prema MMF-u i da će stići kredit.

ODGOVORITE
Name

zumba

01.08.2016 12:27

Htio bi on da se pitaju zupanije iz hercegovackih vukojebina o drzavnim pitanjima.Smeta mu dogovor dvije stranke a ne smeta njegov dogovor sa Miletom za koji on kaze da je pun povjerenja i da je dovoljan stisak ruke.

ODGOVORITE
Name

ACO V .

01.08.2016 12:54

Dripac...

ODGOVORITE
Name

bobi

01.08.2016 13:16

Covicu,moraju jedanput i Srbi i Bosnjaci sjesti zajedno i dogovarati se.Kad si ti uvijek isao na razgovor kod dodika i on kod tebe onda nisi govorio da se nemogu dvojica dogovarati protiv treceg a sad kad su sjeli Srbi i bosnjaci zajedno tebe uhvatio strah.Pametno je sto je Dodik shvatio da si ti nebitan i da se problemi nemogu rijesiti bez saradnje sa bosnjacima,jer bosnu cine osamdeset posto bosnjaci i srbi.Pa ti si Covicu predao aplikaciju u Brisel zasto si jos tada lagao da je mehanizam koordinacije vec gotov i usaglasen sad si pokazao kakav ti je interes da se ubrza put ka EU.Eto ti si sad legitimni predstavnik hrvata i pitas se za sve sta ti nije jasno.Kako tako brzo izgubi povjerenje u svoga prijatelja milu.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

01.08.2016 13:24

Tesko je Čovića iz kulerskih cipela izbaciti, ali je ugodno gledati to!! Mislio je da Bakir i Milorad ne znaju njegovu igru zaigrati. Eto zaigrali su je. Sada Čović zna kako se Bošnjaci (iz BiH) i Srbi ( iz BiH) znoje godinama, ovako kako on zadnja 24h i nisu "ugroženi" kao "latini" koji su uvijek imali sve (slobodu rada,slobodu putovanja,strana predstavništva,banke,finansijske tokove,kladionice itd.) i opet su bili "ugroženi" iako su svima redovno "zabijali nož u leđa" !!

ODGOVORITE
Name

ptice na grani

01.08.2016 13:34

U pravu si Čova, pilo se jelo se, a tebe nigdje, ne može to tako, idemo novu rundu

ODGOVORITE
Name

brle

01.08.2016 14:15

Covicu, nema nista od toga, samo pokusavaju da prevare MMF

ODGOVORITE