Да ли је у току рат за новог шефа подземља

Сарајевски кумови подземља, који су раније владали овим градом, већ одавно су или под земљом или у затвору или у бекству. На улицама овог града последњих година стасава нова генерација момака који желе завладати криминалном сценом и наметнути своје законе.

Босна и Херцеговина 01.08.2016 | 12:00
Да ли је у току рат за новог шефа подземља
Млади разбојници показују да су „опасни“ настојећи тако заузети места некадашњих жестоких момака Сарајева попут двојице Ћела, Исмета Бајрамовића и Рамиза Делалића или пак Мухамеда Али Гашија, Зијада Турковића, Насера Кељмедија и других који су у једном тренутку били права окосница истинске криминалне мреже Сарајеву, али и БиХ, пише Фактор.ба.



Рамиз Делалић

На спомен сарајевског подземља свакако је незаобилазно име Рамиза Делалића, који је убијен 27. јуна 2007. у центру Сарајева.



Делалић, рођени Прибојчанин који је одрастао и гангстерски занат учио у Сарајеву, у јавности је постао познат након убиства српског свата Николе Гардовића на Башчаршији, у марту 1992. године, за шта му је након рата и суђено, али тај процес никада није окончан.

Уз њега везало се име Делалићевог ратног саборца и човека са истим надимком – Исмета Бајрамовића Ћеле, који се убио 2008. године.



Ћело чак и данас има своје обожаваоце и следбенике, а његово име се и данас слави на друштвеним мрежама.

Обојица Ћела, током рата у БиХ, били су командати у тзв. Армији БиХ, а после потписивања споразума у Дејтону вратили су се својим старим пословима.

После рата Делалић и Бајрамовић су у неколико наврата хапшени, али су, по многима, због ратних заслуга експресно и пуштани.



Двојица Ћела међусобно нису дирала, нити су се један другом мешали у послове.

Мухамед Али Гаши је постао некрунисани краљ подземља када се супротставио Рамизу Делалићу Ћели који је тада суверено владао подземљем.

Али Делалић је убрзо убијен, а Гашију се судило за његово убиство, али му кривица никада није доказана, иако је због других кривичних дела осуђен на 20 година робије.

Нове генерације жетоких момака

У међувремену, на улицама одрастају нове генерације које насилу желе да добију статус „жестоких момака“, па се по узору на претходнике такођер баве свим и свачим од трговине дроге и оружја, до каматарења, крађа аутомобила и слично.

Клан Сејфовића

Једним таквим кланом засигурно руководи клан Сејфовића, браћа Анел и Амел, те њихова сестра Амела, који су последњи пут у јавност доспели након новембарске пљачке Рајфајзен банке на Илиџи из које је однесено око 300.000 КМ, а када је и убијен случајни пролазник Кемо Башић.

Браћа Лазаревски

Александар и Ђорђе Лазаревски, како се чини, суверено владају Старим Градом те су њихови досјеи све дебљи. Главни су актери пуцњава, разбојништава, али и других кривичних дела у овом делу Сарајева.

Иза решетака су задњи пут доспели након обрачуна на Бјелавама који се догодио прошле године када су пуцајући из аутоматске пушке на своје противнике ранили деду који је пошао на јутарњу молитву.

Хатић рекеташ

Мирза Хатић, који је прошле године ухапшен у спектакуларној акцији ФУП, важи за једнога од главних рекеташа у граду на Миљацки.



Тада је ухапшен због рекетарења привредника из Сарајева од којег је изнудио 150.000 КМ. Хатић, за којег се веже и велики број других кривичних дела, осуђен је на петогодишњу казну затвора након што је признао кривицу и органима гоњења открио оне за које је годинама обављао њихове прљаве послове.

У полицијским евиденцијама је забележен више од 20 пута од 2002. године и то због покушаја убиства, угрожавања сигурности, изнуда, недозвољеног држања оружја.



Познати Шеик од Алипашина, чије је право име Алмир Пазарац, један је од бахатијих насилника на улицама Сарајева. Тренутно је у притвору због пуцњаве у строгом центру Сарајева, тачније у кладионици смештеној у сарајевском насељу Маријин Двор.

Ћелин мали

Новинске ступце црне хронике донедавно је редовно пунио и Бењамин Делалић, син Рамиза Делалића Ћеле. Бењамин је још као малолетник доспио у полицијске евиденције, а за њега се везао готово сваки ватрени обрачун у граду. За последњих шест година више од 14 пута је прошао кроз полицијске евиденције. Последњи пут је ухваћен када је отворено претио полицајцима да ће их убити.

Извор: Фактор.ба
Фото: Фактор.ба/Фацебоок

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Студент

01.08.2016 10:13

Ми у РС немамо кумове подземља! Наши кумови су на најважнијим друштвеним и државним функцијама, на челу са Главним Бајом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.08.2016 10:32

ово би Титина полиција ријесила за седмицу дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма какав Тито

01.08.2016 10:44

Слобова ударна јединица Полиције је била Страх и трепет за Србију. Сви криминалци и зато нико није мого да зајебе њих. Ко је бијо у њиховим рукама висе га мајка није видјала. Стета такви би тебали на насе улице, ове Насе полицајце бију они не смеју ниста да ураде је Ми хоцемо са насим менталитетом да глумимо Европу

Name

Пасха

01.08.2016 12:36

Хоцете ли истину о убиству Николе Гардовица,никад га Рамиз није убио,вец власник једне популарне телевизије у Сарајеву,информација од прве руке која је била на лицу мјеста када је пуцано на Николу,немојте бити овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.08.2016 13:35

Е ти нам реци истину! Знају насе слузбе све и без тебе. Сви цете доци на ред...

Name

ре

02.08.2016 07:43

Пошто све знаш, јави се у тужилаштво и то што знаш размијени са тужиоцем. Скини љагу са ''поштеног и невиног'' рамиза. Колико је невин, на пар мјесеци прије овог убиства, тешко је ранио полицајца у Улици М. Тита, испред садашњег предсједништва тзв. бих. Под алијином заштитом и заштитом сда никада није одговарао за то кривично дјело. Колико су криминалци у Сарајеву били под заштитом сда, говори и чињеница да су рамиз и исмет имали службене легитимације тадашњег РСУП-а БиХ као припадници државне безбједности, управе за обезбјеђење личности. Уједно да упитам, знали се гдје је делимустафић алија, он би могао много тога да каже, али је престао причати да небе завршио као рамиз и исмет. напомена: мала слова су намјерно написана јер криминалци не заслужују да се величају, па и писањем великог слова.

Name

Лија

01.08.2016 19:11

Поново ће се снимати ''Видимо се на читуљи''. Само се главни актери мијењају. Нека им је са срећом кратак млади живот. Модернизоване су методе ликвидација. Ево данас у Зворнику, прецизан снајперски погодак са дистанце, ни откуд, и крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

01.08.2016 19:56

мало се кумови убијају, ајмо момци пун гас

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРВОБОРЦИ

01.08.2016 20:21

Алијини првоборци за медјународну лабораторију за слудјивање нормалних људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

02.08.2016 08:09

Наши мафијаши су у Лактасима

ОДГОВОРИТЕ