Da li je u toku rat za novog šefa podzemlja

Sarajevski kumovi podzemlja, koji su ranije vladali ovim gradom, već odavno su ili pod zemljom ili u zatvoru ili u bekstvu. Na ulicama ovog grada poslednjih godina stasava nova generacija momaka koji žele zavladati kriminalnom scenom i nametnuti svoje zakone.

Bosna i Hercegovina 01.08.2016 | 12:00
Da li je u toku rat za novog šefa podzemlja
Mladi razbojnici pokazuju da su „opasni“ nastojeći tako zauzeti mesta nekadašnjih žestokih momaka Sarajeva poput dvojice Ćela, Ismeta Bajramovića i Ramiza Delalića ili pak Muhameda Ali Gašija, Zijada Turkovića, Nasera Keljmedija i drugih koji su u jednom trenutku bili prava okosnica istinske kriminalne mreže Sarajevu, ali i BiH, piše Faktor.ba.



Ramiz Delalić

Na spomen sarajevskog podzemlja svakako je nezaobilazno ime Ramiza Delalića, koji je ubijen 27. juna 2007. u centru Sarajeva.



Delalić, rođeni Pribojčanin koji je odrastao i gangsterski zanat učio u Sarajevu, u javnosti je postao poznat nakon ubistva srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji, u martu 1992. godine, za šta mu je nakon rata i suđeno, ali taj proces nikada nije okončan.

Uz njega vezalo se ime Delalićevog ratnog saborca i čoveka sa istim nadimkom – Ismeta Bajramovića Ćele, koji se ubio 2008. godine.



Ćelo čak i danas ima svoje obožavaoce i sledbenike, a njegovo ime se i danas slavi na društvenim mrežama.

Obojica Ćela, tokom rata u BiH, bili su komandati u tzv. Armiji BiH, a posle potpisivanja sporazuma u Dejtonu vratili su se svojim starim poslovima.

Posle rata Delalić i Bajramović su u nekoliko navrata hapšeni, ali su, po mnogima, zbog ratnih zasluga ekspresno i puštani.



Dvojica Ćela međusobno nisu dirala, niti su se jedan drugom mešali u poslove.

Muhamed Ali Gaši je postao nekrunisani kralj podzemlja kada se suprotstavio Ramizu Delaliću Ćeli koji je tada suvereno vladao podzemljem.

Ali Delalić je ubrzo ubijen, a Gašiju se sudilo za njegovo ubistvo, ali mu krivica nikada nije dokazana, iako je zbog drugih krivičnih dela osuđen na 20 godina robije.

Nove generacije žetokih momaka

U međuvremenu, na ulicama odrastaju nove generacije koje nasilu žele da dobiju status „žestokih momaka“, pa se po uzoru na prethodnike također bave svim i svačim od trgovine droge i oružja, do kamatarenja, krađa automobila i slično.

Klan Sejfovića

Jednim takvim klanom zasigurno rukovodi klan Sejfovića, braća Anel i Amel, te njihova sestra Amela, koji su poslednji put u javnost dospeli nakon novembarske pljačke Rajfajzen banke na Ilidži iz koje je odneseno oko 300.000 KM, a kada je i ubijen slučajni prolaznik Kemo Bašić.

Braća Lazarevski

Aleksandar i Đorđe Lazarevski, kako se čini, suvereno vladaju Starim Gradom te su njihovi dosjei sve deblji. Glavni su akteri pucnjava, razbojništava, ali i drugih krivičnih dela u ovom delu Sarajeva.

Iza rešetaka su zadnji put dospeli nakon obračuna na Bjelavama koji se dogodio prošle godine kada su pucajući iz automatske puške na svoje protivnike ranili dedu koji je pošao na jutarnju molitvu.

Hatić reketaš

Mirza Hatić, koji je prošle godine uhapšen u spektakularnoj akciji FUP, važi za jednoga od glavnih reketaša u gradu na Miljacki.



Tada je uhapšen zbog reketarenja privrednika iz Sarajeva od kojeg je iznudio 150.000 KM. Hatić, za kojeg se veže i veliki broj drugih krivičnih dela, osuđen je na petogodišnju kaznu zatvora nakon što je priznao krivicu i organima gonjenja otkrio one za koje je godinama obavljao njihove prljave poslove.

U policijskim evidencijama je zabeležen više od 20 puta od 2002. godine i to zbog pokušaja ubistva, ugrožavanja sigurnosti, iznuda, nedozvoljenog držanja oružja.



Poznati Šeik od Alipašina, čije je pravo ime Almir Pazarac, jedan je od bahatijih nasilnika na ulicama Sarajeva. Trenutno je u pritvoru zbog pucnjave u strogom centru Sarajeva, tačnije u kladionici smeštenoj u sarajevskom naselju Marijin Dvor.

Ćelin mali

Novinske stupce crne hronike donedavno je redovno punio i Benjamin Delalić, sin Ramiza Delalića Ćele. Benjamin je još kao maloletnik dospio u policijske evidencije, a za njega se vezao gotovo svaki vatreni obračun u gradu. Za poslednjih šest godina više od 14 puta je prošao kroz policijske evidencije. Poslednji put je uhvaćen kada je otvoreno pretio policajcima da će ih ubiti.

Izvor: Faktor.ba
Foto: Faktor.ba/Facebook

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Student

01.08.2016 10:13

Mi u RS nemamo kumove podzemlja! Naši kumovi su na najvažnijim društvenim i državnim funkcijama, na čelu sa Glavnim Bajom!

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.08.2016 10:32

ovo bi Titina policija rijesila za sedmicu dana

ODGOVORITE
Name

Ma kakav Tito

01.08.2016 10:44

Slobova udarna jedinica Policije je bila Strah i trepet za Srbiju. Svi kriminalci i zato niko nije mogo da zajebe njih. Ko je bijo u njihovim rukama vise ga majka nije vidjala. Steta takvi bi tebali na nase ulice, ove Nase policajce biju oni ne smeju nista da urade je Mi hocemo sa nasim mentalitetom da glumimo Evropu

Name

Pasha

01.08.2016 12:36

Hocete li istinu o ubistvu Nikole Gardovica,nikad ga Ramiz nije ubio,vec vlasnik jedne popularne televizije u Sarajevu,informacija od prve ruke koja je bila na licu mjesta kada je pucano na Nikolu,nemojte biti ovce

ODGOVORITE
Name

re

01.08.2016 13:35

E ti nam reci istinu! Znaju nase sluzbe sve i bez tebe. Svi cete doci na red...

Name

re

02.08.2016 07:43

Pošto sve znaš, javi se u tužilaštvo i to što znaš razmijeni sa tužiocem. Skini ljagu sa ''poštenog i nevinog'' ramiza. Koliko je nevin, na par mjeseci prije ovog ubistva, teško je ranio policajca u Ulici M. Tita, ispred sadašnjeg predsjedništva tzv. bih. Pod alijinom zaštitom i zaštitom sda nikada nije odgovarao za to krivično djelo. Koliko su kriminalci u Sarajevu bili pod zaštitom sda, govori i činjenica da su ramiz i ismet imali službene legitimacije tadašnjeg RSUP-a BiH kao pripadnici državne bezbjednosti, uprave za obezbjeđenje ličnosti. Ujedno da upitam, znali se gdje je delimustafić alija, on bi mogao mnogo toga da kaže, ali je prestao pričati da nebe završio kao ramiz i ismet. napomena: mala slova su namjerno napisana jer kriminalci ne zaslužuju da se veličaju, pa i pisanjem velikog slova.

Name

Лија

01.08.2016 19:11

Поново ће се снимати ''Видимо се на читуљи''. Само се главни актери мијењају. Нека им је са срећом кратак млади живот. Модернизоване су методе ликвидација. Ево данас у Зворнику, прецизан снајперски погодак са дистанце, ни откуд, и крај.

ODGOVORITE
Name

Sa

01.08.2016 19:56

malo se kumovi ubijaju, ajmo momci pun gas

ODGOVORITE
Name

PRVOBORCI

01.08.2016 20:21

Alijini prvoborci za medjunarodnu laboratoriju za sludjivanje normalnih ljudi.

ODGOVORITE
Name

Miki

02.08.2016 08:09

Naši mafijaši su u Laktasima

ODGOVORITE