Србачка регата окупила 200 учесника

Туристичка организација општине Србац данас је дванаести пут организовала спортско-рекреативну и еколошку манифестацију „Србачка регата 2016“, која је окупила тридесет различитих пловила са око 200 чланова посада. Ради се, углавном, о истинским љубитељима ове, у последње вријеме, све чистије ријеке и поред чињенице да често плаховити Врбас зна да причини велике невоље становницима који живе поред њега. Осим екипа из србачке општине, ову манифестацију увеличали су и гости из сусједних општина.

Република Српска 31.07.2016 | 21:20
Србачка регата окупила 200 учесника
Спуштајући се својим чамцима и осталим пловилима низводно од Кукуља до ушћа у ријеку Саву у дужини око 30 километара, учесници регате су се готово десет часова забављали и уживали у купању на плићацима бистрог Врбаса и врелом сунцу.

Дужа пауза је направљена на једној од шљункара фирме „Вук-комерц“ у Разбоју, гдје је након ручка – војничког пасуља, освјежавајућег пића одржано такмичење у народној традиционалној дисциплини повлачење конопца.



Своју снагу демонстрирало је шест посада на шљунку и пијеску, а њихов труд присутни су наградили великим аплаузима. Ко је побиједио тешко је било утврдити, али су сви заслужили честитке, па и судија Миодраг Милутиновић који је једини био изложен притисцима „ни крив ни дужан“. Ваљда је то такав обичај код нас, добаци неко из публике.

Организатори регате нису заборавили да прогласе и награде најљепше учеснике. Ленту „мисице“ добила је Наташа Ракић из Ситнеша, која је на регату стигла чак из Швајцарске.

„Ово је право задовољство. Пловити, дружити се и забављати на ријеци, стицати познанства велики је доживљај у чему уживам. То има само код нас и нигдје више“, са одушевљењем каже Наташа. Обећава да неће пропустити ни наредну регату, а учествоваће и на дринској регати, такође, наредне године.



„Мистер“ србачке регате за ову годину постао је Давид Думонић из Српца. Након свечаног додјељивања награда, спуст је настављен испод моста у Разбоју, па према ушћу Врбаса у Саву, код бившег граничног прелаза у Српцу.

„Драго ми је да је све протекло у најбољем реду, без икаквих проблема. Одзив је био изнад очекивања. Наша регата је покренута из више разлога, а најважније је да на овај начин утичемо на свијест грађана о значају природе и ријеке, да се не загађују и да се чувају природни ресурси“, каже директорка Туристичке организације општине Србац Радислава Шушчевић.

Организацију регате и овога пута су помогли општина, те приватне фирме, а посебна захвалност упућена је Дому здравља, Територијалној ватрогасној јединици Србац и Полицијској станици, чије су екипе биле присутне све вријеме трајања спуста.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

31.07.2016 19:41

Драго моји СРБцани покупите само смеце за собом па це ријека Врбас бити јос цистија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рокки

01.08.2016 08:17

Требало је одрзати такмицење у "брзом вадјењу сљунка из Врбаса".То је постао традиционални спорт на Врбасу. А сама регата је симболицни протест градјана на униставање ријеке Врбас.

ОДГОВОРИТЕ