Srbačka regata okupila 200 učesnika

Turistička organizacija opštine Srbac danas je dvanaesti put organizovala sportsko-rekreativnu i ekološku manifestaciju „Srbačka regata 2016“, koja je okupila trideset različitih plovila sa oko 200 članova posada. Radi se, uglavnom, o istinskim ljubiteljima ove, u poslednje vrijeme, sve čistije rijeke i pored činjenice da često plahoviti Vrbas zna da pričini velike nevolje stanovnicima koji žive pored njega. Osim ekipa iz srbačke opštine, ovu manifestaciju uveličali su i gosti iz susjednih opština.

Republika Srpska 31.07.2016 | 21:20
Srbačka regata okupila 200 učesnika
Spuštajući se svojim čamcima i ostalim plovilima nizvodno od Kukulja do ušća u rijeku Savu u dužini oko 30 kilometara, učesnici regate su se gotovo deset časova zabavljali i uživali u kupanju na plićacima bistrog Vrbasa i vrelom suncu.

Duža pauza je napravljena na jednoj od šljunkara firme „Vuk-komerc“ u Razboju, gdje je nakon ručka – vojničkog pasulja, osvježavajućeg pića održano takmičenje u narodnoj tradicionalnoj disciplini povlačenje konopca.



Svoju snagu demonstriralo je šest posada na šljunku i pijesku, a njihov trud prisutni su nagradili velikim aplauzima. Ko je pobijedio teško je bilo utvrditi, ali su svi zaslužili čestitke, pa i sudija Miodrag Milutinović koji je jedini bio izložen pritiscima „ni kriv ni dužan“. Valjda je to takav običaj kod nas, dobaci neko iz publike.

Organizatori regate nisu zaboravili da proglase i nagrade najljepše učesnike. Lentu „misice“ dobila je Nataša Rakić iz Sitneša, koja je na regatu stigla čak iz Švajcarske.

„Ovo je pravo zadovoljstvo. Ploviti, družiti se i zabavljati na rijeci, sticati poznanstva veliki je doživljaj u čemu uživam. To ima samo kod nas i nigdje više“, sa oduševljenjem kaže Nataša. Obećava da neće propustiti ni narednu regatu, a učestvovaće i na drinskoj regati, takođe, naredne godine.



„Mister“ srbačke regate za ovu godinu postao je David Dumonić iz Srpca. Nakon svečanog dodjeljivanja nagrada, spust je nastavljen ispod mosta u Razboju, pa prema ušću Vrbasa u Savu, kod bivšeg graničnog prelaza u Srpcu.

„Drago mi je da je sve proteklo u najboljem redu, bez ikakvih problema. Odziv je bio iznad očekivanja. Naša regata je pokrenuta iz više razloga, a najvažnije je da na ovaj način utičemo na svijest građana o značaju prirode i rijeke, da se ne zagađuju i da se čuvaju prirodni resursi“, kaže direktorka Turističke organizacije opštine Srbac Radislava Šuščević.

Organizaciju regate i ovoga puta su pomogli opština, te privatne firme, a posebna zahvalnost upućena je Domu zdravlja, Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Srbac i Policijskoj stanici, čije su ekipe bile prisutne sve vrijeme trajanja spusta.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

31.07.2016 19:41

Drago moji SRBcani pokupite samo smece za sobom pa ce rijeka Vrbas biti jos cistija!

ODGOVORITE
Name

rokki

01.08.2016 08:17

Trebalo je odrzati takmicenje u "brzom vadjenju sljunka iz Vrbasa".To je postao tradicionalni sport na Vrbasu. A sama regata je simbolicni protest gradjana na unistavanje rijeke Vrbas.

ODGOVORITE