Воће које ублажава нервозу

Лековита природа: Маракуја је познати афродизијак из Јужне Америке. Чај од осушених листова маркисе благотворно делује на несаницу и епилепсију, а препоручује се и као аналгетик.

Здравље 29.07.2016 | 11:21
Воће које ублажава нервозу
За маракују (Пассифлора едулис) Американци и Британци кажу да је воће страсти. На латинском је "господинова круница", у Колумбији голупа, док је у Индонезији маркиса... Свака земља у којој се гаји дала јој је сопствено име. Ово воће освежавајућег укуса и посебне ароме, најчешће се користи за припрему сокова и посластица. Савршено употпуњава освежавајуће воћне салате и сладолед.

Упућени тврде да је изванредан афродизијак, али помаже и код несанице, нервозе и стреса. Изузетну лековитост маракује истицали су још јужноамерички Индијанци, а данас је највише заступљена у бразилској народној медицини.

Маракуја, иначе, потиче из Јужне Америке, а данас се гаји више од 400 врста у свим деловима планете где нема мраза. Величином подсећа на киви, има округао или јајолик облик и златножуту, зелену, црвену или љубичасту кору. Најпопуларније су златна и тамнољубичаста сорта. Док прва има глатку и сјајну кору и може да нарасте до величине грејпфрута, друга је мекана и смежурана, мања од лимуна, али је слађа и укуснија.

Приликом јела, плод маракује се обично пресеца на пола, а зрео садржај вади кашичицом. Ово егзотично сочно воће садржи бројне семенке које су такође јестиве. Богато је витамином Ц који уништава штетне слободне радикале и успорава старење. У завидним количинама садржи и важне минерале попут калцијума, гвожђа и магнезијума. Да би плод био слађи, требало би да одстоји неколико дана како би се повећала концетрација шећера. Посебно је укусан у комбинацији са соком од лимуна и киселом водом. Редовно конзумирање овог воћа стимулише варење.

Воће страсти поседује и антидепресивна својства, а француски лекари га препоручују особама које пате од пострауматског стресног поремећаја. Помаже и код анксиозности, нервозе, повишеног притиска.

Осушени листови маракује користе се за припрему чаја који враћа миран сан и има аналгетско дејство. Да би се сузбила нервоза и отклонила несаница, пожељно је да се пре спавања попије шоља чаја спремљеног на уобичајени начин. Уколико је стање драстичније, овај благотворни напитак би требало узимати више пута током дана.

Због специфичног састава, лековитости и мириса, од маракује се праве разни шампони за јачање косе, као и креме за негу лица и тела.

ОКРЕПЉУЈУЋИ СОК

За справљање сока потребно је: 5 до 6 зрелих маракуја и вода. Из пресеченог плода кашичицом извадите средину са семенкама, ставите у блендер, додајте воду и миксирајте све док семенке не почну да се одвајају, али водите рачуна да их не самељете у целости. Садржај затим процедите кроз газу да би се семенке задржале. Уколико желите, у сок додајте још воде, шећера и сока од лимуна.

Овај, изузетно лековит напитак посебно се препоручује нервозним особама, као и онима који имају затвор, појачану киселину и повишен притисак. Сок од маракује стимулише циркулацију и има благотворно дејство у случају срчаних и канцерогених оболења.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар