Знате ли ко у кружном току има предност?

Мада се кружни ток сматра ефикасним и безбједним саобраћајним решењем, многи возачи од њих зазиру, и чак их систематски избјегавају.

Свијет 28.07.2016 | 12:57
Знате ли ко у кружном току има предност?
Једна од ствари које збуњују возаче и у којима често гријеше чак и они који се либе да уђу у кружни ток јесте када се укључује свјетлосни сигнал, то јест жмигавац. Приликом уласка у кружни ток укључује се лијеви жмигавац, а прије него што се изађе, обавезно је благовремено о својој намјери обавијестити друге учеснике у саобраћају укључивањем десног жмигавца.

При ступању у кружни ток такође је важно да обратите пажњу на чињеницу да ви немате предност већ аутомобили у кружном току, који вам долазе са лијеве стране. Сви који вам долазе са лијеве стране имају предност, али када се једном нађете у кружном току, ви имате предност.

Многе такође збуњује избор адекватне траке при напуштању кружног тока, а да савладате ова правила, може вам помоћи сљедећи видео:



Извор: прессрс.ба

Коментари / 106

Оставите коментар
Name

Цццц

28.07.2016 11:20

То мозда вази само у БиХ и нигдје друго у савременом свету. Када улазис у кружни ток нигде не дајеш леви змигавац посто нигде и не скрецес а на напустању кружног тока је нормално да дас десни змигавац посто напустас кружни ток као и кад напустас било коју цесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сима

28.07.2016 11:39

Слазем се. Коментар је погресан

Name

возац

28.07.2016 11:39

Давање левог змигавца говори возацима да имас намјеру да останес у крузном току како се неби десила забуна па да возаци одузимају права провенства због лосе процене. Сигуран сам да је ово правило вази и у целом свету, само сто наси људи не цитају правила на насем језику, а камоли на страном :)

Name

паре знају све

28.07.2016 12:01

Наши људи не знају ни свој језик, а како да знају туђи? Толико купљених диплома, све мр, др, а елементарне ствари не знају, негације, палатализације итд., што јасно говори о начину школовању, трци за бодовима за упис, али првенствено о квалитету школовању...које са данас рјешава на много лакши начин. Колико пара, толико диплома.

Name

истина

29.07.2016 06:53

Како је мало потребно, па да се Срби почну међусобно свађати....? А, систем је све уредио одређеним прописима, само их треба прочитати и научити... Законом о безбиједности саобраћаја БиХ, који је јединствен у оба ентитета, је прописано да на свим путним комуникацијама важи тзв. "правило десне стране", уколико то није регулисано саобраћајним знаком! Дакле, приликом уласка у кружни ток, ако немате постављен знак "излазак на пут са правом првенства" (обрнуту трокут) или знак "стоп", ви имате право првенства и није потребно да уклључујете показивач правца ("жмигавац"), јер се и немате избора кретања осим у десну страну. У великим кружним токовима (попут "Славије" у Бгд), гдје имате по три траке, неопходна је употреба показивача правца, како бисте упозорили остале учеснике у саобраћају о предузимању радње престројавања....Ето, то вам је тако, драга господо и никако другачије....

Name

возац, али онај од прије

29.07.2016 09:11

"истина", обицни си умисљени клипан. Уз то, прво морас савладати правопис. Није "систем уредио прописе" него прописи прописују понасање уцесника у саобрацају. Никакав лијеви змигавац се не активира приликом уласка у крузни ток. Змигавац није показивац правца него намјере возаца. Гелиптеру неписмени, ти не разумијес ни разлику измедју правца и смјера а упорно, дрско паметујес. Правац је одредјен са двије тацке у простору а на истом се могу дефинисати два смјера. Не идес дакле у правцу него у смјеру. Не мозес бити у правцу него само на правцу. Једини знаци који се моги поставити пред крузни ток су знак који ознацава крузни ток и на коловозу требају бити назнацене траке за десно и равно те лијево и равно. Ти троуглови на асфалту су најобицнија глупост. Крузне токове са висе од двије траке, треба забранити. То је обицан циганлук.

Name

истина

29.07.2016 10:07

Одговор овом господину, што се представља као "возач од раније": Морам да ти кажем да сам био средњошколски првак регије у такмичењу из лингвистике и правописа. "Систем" је друштво-држава, а држава се уређује доношењем одређених правила понашања (закона и прописа). Е, у тим прописима, па и у Закону о безбиједности саобраћаја, детаљно су описана одређена ОБАВЕЗНА понашања. Када је ријеч о појмовима "правац" и "смјер", апсолутно си у праву и ја, сасвим добро, знам њихово значење. Међутим, у Закону, па и у тестовима које смо полагали приликом полагања возачких испита, за тзв. "жмигавац" дословце се каже да је то "показивач правца". Толико о твом и мом познавању уређења друштва и правила у саобраћају. О твојој култури комуникације, господине "возачу од раније", нећу да трошим ни ријечи ни простор, јер је више него очигледно да ти је то слабија страна....

Name

возач, али онај од прије

29.07.2016 15:05

Не ради се ту ни о каквој култури комуникације него ме нервираш зато што си умишљен да нешто знаш а не знаш. Не знам како си успијевао бити првак у лингвистици кад неисправно кажеш "безбиједност" у мјесто безбједност. Није то био лапсус него си тако написао и у свом ранијем посту а сада поновио.

Name

савиц 82

15.05.2018 16:57

Ајмо сад, ко има предност укрузном току ако је крузни ток са двије траке, ако се возац из средње траке зели искљуцит да ли мора пустит возаца са десне стране сто му долази спољном траком или немора, да би он изврсио излаз из унутрасње траке...да вас цујем---

Name

уг

28.07.2016 11:21

Одлично питање . Мислим да су узалуд изграђени кружни токови . Још нисам примијетијо ни једно ауто домаћих таблица да је се престројило у кружном току или да је неко дао жмигавац приликом изласка из истог . Чак сам примијетијо да то ни полиција незна како то иде

ОДГОВОРИТЕ
Name

возац

28.07.2016 11:37

Постоји греска у тексту. Возаци који се налазе у крузном току немају предност, осим ако другације не показују саобрацајни знаци. Сто знаци ако улазите у крузни ток који нема знак стоп или троугао, возаци у крузном току су обавезни да пусте возаце који улазе у крузни ток. Правило десне стране вази за сваки део пута на којем саобрацајни знакови другације не говоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревозац

28.07.2016 11:48

Немас ти појма. Настави да возис по Гламоцу

Name

Xxл

28.07.2016 11:48

Управо тако

Name

возац

28.07.2016 11:57

Драго ми је да ви имате :) Кад Вам буде досла саобрацајна полиција на увидјај, сјетицете се мојих ријеци :) Срецан пут !! :)

Name

Ранко

28.07.2016 11:58

Гдје си ти полагао возацки сељацино једна неписмена каква глупост одавно нисам цуо несто тако хахахаха ма гламоц је цудо ахахахах

Name

Алија Сиротановић

28.07.2016 12:00

Не брукај се

Name

возац

28.07.2016 12:03

Мозда не знам правопис, али сам паметан и способан :) За твоју информацију ја сам полозио, а не, вероватно као ти, платио :)

Name

ГОРАН

28.07.2016 12:11

Ти би Ранко требао поново полагати ПОЗНАВАЊЕ САОБ. ПРОПИСА. Кад нема саобрацајних знакова, важи правило десне стране.

Name

инструктор

28.07.2016 12:23

ре_возац ти си једини овде који познаје собрацајна правила па цак тако добро да те ни овај горе погресан цланак није навео на греску. Ови који ти се наводно подсмијавају је типицно за нас у данасње вријеме, да људи који осим буквара никада у зивоту ниста нису процитали исмијава оне који несто знају и вриједе.

Name

За Возаца

28.07.2016 13:05

Управо тако! Или си полицајац или си инструктор или професионални возац. А твој коментар и исмијавање од осталих је типицан примјер понасања у насим земљама... Тузно и залосно... Везе немају о зивоту а усудјују се коментарисати... Возац који је у крузном току има предност само ако је тако одредјено саобрацајним занковима, сто је у вецини слуцајева тако, али у Тузли је био крузни ток гдје онај ко је у крузном току није имао предност, управо тако како си и ти написао.

Name

Ранко

28.07.2016 13:14

Цуј горана умјетника знаци кад си у крузном току станес да се ови сто улазе у крузни ток укљуце о јебем те босно ти си вјероватно из дрвара кад си тако бистар

Name

ГОРАН

28.07.2016 13:27

Ранко, друго је палити ватру са Дрварским форама и покусавати се на тај нацин приказивати као да си паметан. Ја управо мислим да си глуп и због таквим љути гину у раскрсницама....казу људи: "Памет није скупа". Велики поздрав за Ранка паметницу....

Name

возац

28.07.2016 13:27

Напротив, нисам ниста од наведеног. Нисам сам инструктор, ни полицајац ни професионални возац. Ја сам информатицар. Моја струка ме је науцила да памтим правила по којима су ствари дефинисане и све да их узимам у обзир, као да свако правило мора имати свој приоритет. Закони математике и физике, тако постоје закони и о саобрацају. Наравно да исмијавам људе који ме зову сељаком, који ме вредјају само зато сто аргументима обарам њихове закљуцке. Немам ниста против људи који не знају правила, али ако не знас ,питај, саслусај али немој се правити паметан и јос при томе вредјати неког. А назалост ни вецина полицајаца не зна сва саобрацајна правила, поготов да свако саобрацајно правило дефинисано знаком престаје да вази после сваке раскрснице. А цак и кад погледам и људи који су пројектовали путеве су имали милијарду лапсуса, поготов на путу према херцеговини :) Ал така смо дрзава, кад моземо дозволити на новцаници стампарску греску, ваљда моземо и у саобрацајним пропустима мало прогледати кроз прсте :)

Name

ПЕРО

28.07.2016 15:20

РАНКО , ИМАШ ЛИ ТИ ПОЛОЖЕН ВОЗАЧКИ ИСПИТ ?

Name

За возача - информатичара да запамти:

28.07.2016 15:35

Извод из прописа о саобраћају: На улазу у кружни ток уз наведени прометни знак обично се поставља и прометни знак “наилазак на цесту са првенством пролаза”. Возила која улазе у кружни ток морају уступити предност возилима која су већ у кружном току, што у виду сигурности подразумијева: правовремено смањити брзину кретања, по потреби зауставити се и фазу укључивања извести без изазивања опасности или сметњи другим возилима. Приликом укључивања возила у кружни ток возач нема обавезу укључивања показивача правца обзиром да је смјер вожње јасан. У кружном току возила која задржавају смјер равно (кружно кретање) и своју прометну траку, имају предност! Детаљан преглед и сликовни приказ можете погледати овдје!

Name

Загор

28.07.2016 15:49

Возач, у праву си. Ови који те нападају везе о вожњи немају. Нека се провозају мало по Грчкој и Турској, па нека онда паметују. Наравно, има још земаља у ЕЗ код којих се подразумјева да првенство има онај који улази у кружни ток. Пусти папке нека паметају по својим мјесним заједницама...

Name

За возача

28.07.2016 16:14

На улазу у кружни ток уз наведени прометни знак обично се поставља и прометни знак “наилазак на цесту са првенством пролаза”. Возила која улазе у кружни ток морају уступити предност возилима која су већ у кружном току, што у виду сигурности подразумијева: правовремено смањити брзину кретања, по потреби зауставити се и фазу укључивања извести без изазивања опасности или сметњи другим возилима. Приликом укључивања возила у кружни ток возач нема обавезу укључивања показивача правца обзиром да је смјер вожње јасан. У кружном току возила која задржавају смјер равно (кружно кретање) и своју прометну траку, имају предност!

Name

Биља

28.07.2016 16:30

Возач! Ти си потпуно у праву.

Name

Мнс

28.07.2016 17:01

Каква будала .

Name

возац

28.07.2016 17:50

Нисам ја рекао да је неко обавезан да да лијеви змигавац, него сам рекао да постоји правило да се да змигавац како неби досло до забуне. Мене је тако уцио мој инструктор за којег сматрам да је велики познаваоц закона о безбедности саобрацаја, јер како ми је он рекао, уцествовао је у прављењу истог. Ал није ни битно, морате признати да је лепо видити кад те неко обавјести о својим намјерама :)

Name

инструктор

28.07.2016 18:38

Ре_возац у пар ових коментара видим да си образован момак и фино васпитан. Своје знање стицес уцењем и све си овде супер објаснио. Послусај мој пријатељски савјет трази могуцност да одес одавде у неку ЕУ земљу да зивис медју људима са којима мозес разговарати на истом нивоу. Да имас посао достојан цовјека и плату од које мозес да зивис и да ти дјеца имају перспективу. Тамо се такви момци попут тебе тразе и цијене. Ако останес овде са овим медједима временом цес прилагодит и сам постати исти, или цес бити изолован. Сто се тице правила крузног тока све си исправно написао само јос да додам да је ОБАВЕЗА дати десни змигавац када излазис из крузног тога из простог разлога да оног који цека да удје на вријеме обавијестио. То полиција на западу цесто прати и казњава непостивање тог правила.

Name

возач, али онај од прије

28.07.2016 19:13

"Возач", обично се ја пријављум под тим именом. Сад си се ти пријавио, можда да би мене избламирао. Три чисте немаш о саобраћајним прописима. И други лупетају, пред кружни ток се не поставља ниједан други знак осим знак за кружни ток. То је сертификованим возачима довољно. Којима није, треба им одузети возачке и упутити их на полагање испита поново. Што се тиче тог тока са двије траке, возачи се морају придржавати правила да возило у кружном току има предност, нема везе да ли је у унутрашној или вањској траци. У кружном току се не смију мијењати траке поготово приликом изласка из кружног тока. Мораш се престројити прије уласка у кружни ток. Ако си у унутрашњој траци онда и излазиш том траком на лијеву, односно опет унутрашњу траку пута са двије траке у том смјеру. Проблем је што код нас идиоти направе кружни ток са двије траке а обе излазе у једну (као на Лаушу у Бањалуци). Што се тиче пјешаћког прелаза, нисам за варијанту да се пјешачки прелаз прави непосредно уз кружни ток поготово ако се ради о кружном току са двије коловозне траке. Треба га одмакнути бар 50м од кружног тока. На кружним токовима гдје се имају двије траке возачи се морају на вријеме престројити. Не морају траке бити обиљежене али правило је да десна трака служи за десно и равно а лијева трака за равно и лијево. Онда не може доћи до колизије у кружном току. Ако два возила улазе истовремено у кружни ток а унутражње возило продужава равно, саобраћајка може да се деси само ако возач у десној, вањској траци хоће ићи даље кружним током да би скренуо лијево. Морао је ићи десно или равно. Надам се да су многима неке ствари сад јасније.

Name

возач, али онај од прије.

28.07.2016 19:24

"Инструктор", теби хитно треба одузети лиценцу. Није обавеза дати десни жмигавац кад излазиш из кружног тока. Возач који би да удје у кружни ток има да чека док се возило у кружном току не удаљи у жељеном смјеру. Кад је испред њега чисто, он тек тад улази у кружни ток. Он за возило у кружном току не постоји. Можеш ли то да схватиш. Вјероватно не можеш. Није обавезно дати десни жмигавац ни кад излазиш из унутрашње траке. Возило у десној траци које је ушло паралелно с тобом у кружни ток морало је или изаћи десно или продужити равно тако да теби не може пресјећи путању, ако се држи прописа. Медјутим, ја дајем десни жмигавац, само из разлога што многи не знају да возе у кружном току, па удју вањском траком а хоће лијево. Уствари, због идиота, кад сам у кружном току, у унутрашњој траци, више пазим каква је намјера оног иза мене у вањској траци него што гледам напријед. Дакле, бојим се да ниси ти случајно у кружном току.

Name

Возац информатицар, за правог возаца

28.07.2016 19:33

Погледај сваки крузни ток, па нам онда реци да ли има јос знакова осим знака да је крузни ток :) Мене су такодје у сколи уцили да знакови могу бити нацртани и на путу :) Да ли си икад приметио троуглове нацртане на путу прије него сто удјес у крузни ток ? Ал нема везе, свако је у праву. Кад у сколи нисте науцили, глупо је оцекивати да цете науцити на интернет порталу. Само цу молити бога да и не сазнате да сам у праву :) Толико од мене. За инструктора: Хвала на лепим рецима. Јос имам снаге да се овде борим за средину, до када? Не знам, видецемо :) Велики поздрав :Д

Name

инструктор

28.07.2016 21:26

Ре_возач, али онај од прије Разлог засто цијели свијет ставља крузни ток гдје год је то могуце јесте због брзег протока соабрацаја. Инаце као и пуно других ствари Сведска предњаци по том питању, док Њемацка рецимо задњих година гдје год је могуце раскрснице преправља у крузне токове. Твој приједлог да се стави пјесацки 50 м даље је добар за возаце али идитозам за пјесака. То је код нас и могуце али сигурно није могуце у земљама гдје пјесак и бицкилиста има "веца" права него моторно возило. Мој ти је пријатељски савјет ако некада будес у иностранству да добро припазис ако сијецес бицклистицку стазу или пјесацки пријелаз. Сто се тице крузног тока то је у тацно онако како ти је возац информатицар објаснио а избацивање змигавца је обавеза управо зато да ја који цекам да се укљуцим не цекам да ти изадјес вец да могу се укљицит вец онда када ти избацивањем змигавца дас сигнал да напустас крузни ток и то пуно убрзава саобрацај и зато је обавеза. Цовјек смије несто да не зна или мисли да зна, али гријеси зато предност интелигентне особе јесте да то призна или да се провјери док они са ИQ велицине броја ципела увијек мисле да све најбоље знају ставе блокаду у глави и ту је крај. Ти имас прилику да се провјерис наредних дана тако сто цес мало боље обратит пазњу на знакове како оне стубу тако и оне на цести. Постоји маса апликација за Хандy о саобрацјаним прописима па се преконтролиси и сврстај оне који су интелигентни и спремни да науце сваки дан несто или покази да имас ИQ броја ципела. Твој избор.

Name

возач, али онај од прије.

28.07.2016 22:01

"Возач", збиља си непоправљиви тукац. Нема шансе да си завршио информатику. Ти и "инструктор" сте једно те исто. Покушаваш завитлавати људе. То указује на психопатске поремећаје твоје личности.

Name

Мислим да гријесите

29.07.2016 04:22

Посто сте рекли "ако знаком није другације регулисано" па затим навели "стоп" и "троугао" морам фа вас питам "да ли је знак наилазак на раскрсницу са крузним током саобрацаја тај који другације регулие односно искљуцује правило десне стране?"Ја мислим да јесте!

Name

Искусни возач

29.07.2016 05:05

Све си исправно рекао. Проблем је у томе сто у БиХ управо постоје различити кружни токови; са трокутима, без истих или са стоп-ом. То нигдје у свијету не постоји - имају само они са трокутима и увијек има предност онај ко је у кружном току - не треба ни лијеви жмигавац када улазиш у такав кружни ток. Треба једноставно стандардизирати кружне токове ПОД ХИТНО и 90% семафора можеш макнути...

Name

За возаца и инструктора

29.07.2016 05:55

Хајде возачу поново на полагање а успут ми нађи само један крузни ток у ЕВРОПИ у којем возила која улазе у крузни ток имају предност. Исто вази и за инструктора који казе да си у праву , ка навео си да возила у крузном току немају предност,нека подере своју лиценцу

Name

Даре

29.07.2016 08:28

Људи, да ли сте ви нормални? Како возац у крузном току мозе знати да ли овај који му долази с десне стране има троугао или стоп??? Подразумјева се да он мора стати, имао или немао знак. Био сам на крузним токовима који имају по 20 укљуцења и три траке и сад замислите да испред свакој морам застати и гледати да ли онај тамо има троугао или нема? Све и да хоцу из крузног тока се то и не мозе видјети, а сто бих и гледао, так знак није постављен за мене него за те који се укљуцују, да је за мене био би на видљивом мјесту. Лупате ко дебили, јос вјерујете у своје глупости.

Name

инструктор

29.07.2016 08:58

за Мислим да гријесите одговор на твоје питање је не. Сам знак наилазак на крузни ток не искљуцује правило десне стране. За овога доле сто казе да у Европи не постоји крузни гдје возила у крузном току немају предност да обрати пазњу и запита се засто онда испред сваког тог крузног тока уз знак крузни ток додатно стоји знак наилазак на пут са првенством пролаза (трокут напоако).

Name

инструктор

29.07.2016 09:33

ре_Даре видис такви као ти су управо разлог засто сам савјетовао информатицару да бјези одавде главом без обзира. Јеси ли ти улазис у крузни ток или падас са мјесеца?? Када улазис у крузни ток видис знак крузни ток и предност за возила у крзном току (напако троугао) знаци када удјес у крузни ток ти имас предност и нема потребе да стајес прије сваког укљуцења јер када си усао видо си знак који ти показује како да се понасас у крузном току. Исто тако када ти семафор на раскрсници упали зелено ти не морас да гледас да ли је оном другом упаљено црвено вец возис по сигнализацији која вази за твој смјер кретања. Ко је сада дебил???

Name

Мица

29.07.2016 09:46

Хеј возачу ти си вјероватно обуку вршио код овога твог инструктора заштитника у твом лупетању. Дођите обојица на Славију крузни ток у Београду па примијените тамо ту своју филозофију.

Name

инструктор

29.07.2016 11:06

ре цица Мица Славија је симбол пропасти Београда и Србије гдје се види да је све стало у времену од прије 50 година и данас када има пет пута висе возила него у то доба влада потпуни каос и правило да нема правила вец ко прије улети. Предност имас ти ако налетис на неку бабу а ако налетис на неки камион онда он. То је тај приницп одприлике. Инаце је то праxа код нас на доста мјеста гдје мјестани се навикну и функционисе принцип навике па када додје странац просао пола свијета али код нас се изгуби, не зна ста це. Стане нпр. на пјесацком да пусти пјесака али пјесак му не вјерује да га неце прегазити па масе возацу хајде ти ипак први. Измијењен сисем вриједности влада закон безобразнијег, јацег итд. Ја и овај форматицар не прицамо о томе вец о оном ста је стварно саобрацајно правило и како се понасати тамо гдје влада ред и закон. У томе се ми разликујемо са својим размисљањем од твога.

Name

Пензионер

28.07.2016 11:41

Предност има возило које се налази у крузном току.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

28.07.2016 15:19

ПЕНЗИОНЕР, ИМАШ ЛИ ТИ ПОЛОЖЕН ВОЗАЧКИ ИСПИТ ?

Name

Пензионер

28.07.2016 16:26

Имам цетири из цетири разлиците земље са три континетна, сто питас?

Name

Таксират

29.07.2016 07:34

Ово овдје је несто понајбоље - тако кратко а тако ефикасно - сто сам на овом порталу цитао. Перо, од сад па надаље и убудуце, поклопи се, сути и пливај у својој неимастињи. Имај у виду да је највазнија ствар (наравно након здравља) стрпљење а најтеза - (пре)цутати.

Name

ПЕРО

29.07.2016 10:51

ТАКСИРАТ , ПРВО ПРОЧИТАЈ ЗАКОН О БЕЗБЈЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА ПА МИ ОНДА ОДГОВОРИ ! НЕМОЈ ДА ИЗНОСИШ СВОЈЕ МИШЉЕЊЕ НЕГО МИ РЕЦИ ШТА ПИШЕ У ЗАКОНУ ! АКО ПРОЧИТАШ ЗАКОН БИЋЕ ЈЕДАН МАЊЕ КОЈИ УГРОЖАВА БЕЗБЈЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ .

Name

Таксират

30.07.2016 08:32

Перо, па руководећи се претходно наведеним, само сљедеће. Захваљујући и овом порталу, пођи само од коментара на овај чланак, успијевам освајати животне кривине. Овом човјеку је то очигледно још боље успјело чак у скоро цијелом свијету, према једном од важних мјерила тј. животних успјеха – безбиједно стићи до станице пензије. Ко разумије схватит ће, ко не разумије клатит ће.

Name

Мајко Мила

27.03.2017 18:55

Свака цаст Инструктору и оном момку...ви знате правила...али једно морам да напоменем да није закон у свакој дрзави идентицан, ја сам се борио против слицних незналица такодје...али на крају сам открио да није СВЕ исто у свакој дрзави...Свака дрзqва има своје рупе у закону...како у крузном току,тако и у осталим сферама...поздрав свима који су покренули ову тему

Name

Мирко немирко

28.07.2016 11:54

Предност крузног тока је то сто нествара гузву у саобрацају као семафори. У крузном току се избацује десни змигавац, нигдје у свијету се не користи лијеви јер само збуњује! Могу замислити како се у БИХ вози у крузним токовима гдје су двије траке... Зато за оне који не капирају најбоље преко њиве или кроз суму!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановић

28.07.2016 11:59

У крузном току ти не траба змигавац јел мозес само десно не мозес лево

Name

возац

28.07.2016 12:02

Ако мало боље погледате овај видео је стране продукције, знаци "свет" га направио,западњаци. Сто онда они својим градјанима говоре да дају лијеви змигавац?? Или је мозда ово едукативни видео само за странце који хоце да додју на балкан, па да их науце како се вози по босанским крузним токовима :)))

Name

ДЕ ГОТХИА

28.07.2016 11:57

ЗА СНСД НЕ ВАЖЕ ПРАВИЛА О КРУЖНОМ ТОКУ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

28.07.2016 12:17

Важе једино она о кружном току пара измедју њих самих!

Name

кандидат

28.07.2016 12:36

Ко је у кружном току има предност.

Name

Да

28.07.2016 12:44

Ако упалис сва цетири змигавца онда је то знак да цес остати неко вријеме у крузном току

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

28.07.2016 12:55

Ја ћу само рећи, ЉУДИ ЧУВАЈТЕ СЕ КРУЖНОГ ТОКА НА МЕЈДАНУ У БЛ. Идући у правцу моста многи возачи не размишљају да немају предност за разлику од возила која су већ у кружном току И они иду само право, тј. И удју И изадју из кружног тока, а не знају да су у њему И били, јер они возе само право. А то је фреквентна дионица. Сваки дан идем с посла тим путем. Врло често наидјем на удес или ситуацију кад иако сам у кружном току возач који улази у њега уопште не примјећује. Ето толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

28.07.2016 13:19

ГДЈЕ СТЕ ВИ РАНКО , ПЕНЗИОНЕР ПОЛАГАЛИ ? НАВЕДИТЕ ЈАВНО КАД, ГДЈЕ ,У КОЈОЈ АУТО ШКОЛИ ,КОД КОЈЕГ ИНСТРУКТОРА СТЕ ОБУЧАВАЛИ И КОД КОЈЕ КОМИСИЈЕ И КОЈИМ ЧЛАНОВИМА КОМИСИЈЕ СТЕ ПОЛАГАЛИ ? ТАКВИ КАО ВИ ШТО НИШТА ИЛИ ПОЛОВИЧНО ЗНАЈУ НАЈВИШЕ РАЗЈАПЕ УСТА , А НАЈВИШЕ ЧИНЕ ПРЕКРШАЈА . ВОЗАЧ ЈЕ У ПРАВУ. ВОЗИЛО У КРУЖНОЈ РАСКРСНИЦИ НЕМА УВЈЕК ПРЕДНОСТ. СВЕ ЗАВИСИ КАКО ЈЕ РЕГУЛИСАНА РАСКРСНИЦА. ВОЗАЧ ВАМ ЈЕ СВЕ ДО ТАНЧИНА ОБЈАСНИО.АКО ВАМ И ДАЉЕ НИЈЕ ЈАСНО ОТВОРИТЕ КЊИГУ И ЗАКОН О БЕЗБЈЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА ПА ПАЖЉИВО ПРОЧИТАЈТЕ ШТА ПИШЕ .КАД ПРОЧИТАТЕ И НАУЧИТЕ ОСТАВИТЕ ОПЕТ КОМЕНТАР ШТА СТЕ ПРОЧИТАЛИ И НАУЧИЛИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

за перу

29.07.2016 06:42

Перо не улази у кружни ток изазваће хаос.

Name

Валтер

28.07.2016 14:39

Ово је невјероватно али, на жалост истинито.СВЕ ШТО СТЕ НАПИСАЛИ ПОДУДАРА СЕ СА ОНИМ ШТО ДОЖИВЉАВАМ СВАКОДНЕВНО У СВАКОМ КРУЖНОМ ТОКУ А ПОСЕБНО У ОНАИМ МАЛИМ КАО У БИЈЕЉИНИ ГДЈЕ СЕ АУТА БУКВАЛНО ПРОВЛАЧЕ КРОЗ КРУЖНИ ТОК!? На жалост, по други пут, ни полиција, ни ауто школе, ни Комисије НЕ ЗНАЈУ кружни ток. Примјер који је приказан је тачан сто/ посто и не лупајте молим вас него погледајте то неколико пута и научите се возити.ЖМИГАВАЦ, наравно, стално док се престројавате и наравно лијеви приликом сваког уласка а десни код сваког изласка. Овако, хиљаду пута чекам ауто са лијеве стране а он га без жмигавца само смота у десно и ја без потребе чекам, губим вријеме и иза мене следећи. НЕ ЗАБОРАВИТЕ, ово нисам измислио ни ја нити ви, ово су ПРАВИЛА И НЕМОЈТЕ СЕ ЏАБА ПРЕПИРАТИ. Иначе, кружни токови имају намјену да пруже бржи проток и одвијање саобраћаја него што омогућавају семафори. МЕЂУТИМ, пошто наши возачи не знају а један мањи дио неће и глуме мангупе, код нас кружни токови су само неупотребљени објекти у које је уложено много новца. ТО БИ БИЛО ТО, ЈЕДИНО ИСПРАВНО И Х В А Л А оном ко ово постави на овај сајт-страницу а видим да је извор:прессрс.ба. Још једном, ХВАЛА вам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

28.07.2016 14:49

Земљаци то сто ви пишете вероватно вриједи само у БиХ у босни и родни лист не смије бити старији од 6 месеци мозе се десити да си се након сест месеци мозда поново родио на неком другом месту и неког другог датума. Ахххха ја живим у цивилизацији а вама треба времена да то стигнете, али ви имате СДС и СзП или СНСД и онице вас науцити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

28.07.2016 15:26

Све си у праву али мислим та ти је негдје у дијаспори јако досадно.Ми никад незнамо ста нам носи сљедећи дан па нам расте адреналин а негдје га морамо испразнити макар био и крузни ток.

Name

Комесар Лукац

28.07.2016 14:52

Има предност онај који крузи у супротном смјеру који показују стрелице, инаце мозе доци до сударања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саобрацајац

29.07.2016 06:15

У слуцају вртоглавице приликом крузења треба упалити лијеви змигавац и подици десну руку (ногу).

Name

Дуле

28.07.2016 16:32

Ако нема никаквих знакова при уласку у кружни ток онда ти који улазиш имаш предност (правило десне стране), а ако те при уласку у кружни дочека знак да немаш предност (окренути трокут) онда чекај на ред да уђеш. То је правило, а пошто код нас ни полиција ни већина то не зна онда ти је најбоље да уђеш кад никога нема да ти неко неби сасуо рафал у ноге јер си му узео предност. То је ипак превише понижавајуће за наше менталне склопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајкара

28.07.2016 17:26

Колико сам ја од експерта за градски саобраћај у Бања Луци чуо - правило десне стране у кружном току не важи.

Name

Аxxе

28.07.2016 17:52

Хаха пола босне купило возацке посебно овде у РС

Name

Дуле

28.07.2016 18:37

Стави те експерте под наводнике пошто код нас има експерата са купљеним дипломама на пасја прескала. Често возим вани у ЕУ и то ти је правило. Ако нема знака важи правило десне стране, а ако има чекај на ред. Не дај Боже наше камиказе пустити у кружни ток са више трака.

Name

Логика

28.07.2016 20:57

Замислите крузни ток умјерене фреквенције гдје сви који су у крузном току стану да пусте оне који се укљуцују. Настао би колапс. Која је онда сврха крузног тока?

Name

Ех Дуле...

29.07.2016 06:02

Јадан ли је возач овај ДУЛЕ и његова возња по ЕУ , треба га се чувати у крузном току, само да нам казе које боје му је ауто.

Name

Валтер

29.07.2016 07:59

У кружном току нема правила ,нажалост, бар код нас.Ни они који постављају знакове не знају и својим незнањем само још компликују причу о кружном току.На крају красјева још нисам видио кружни ток који нема знак са првенством пролаза и тао и треба.Дакле, ако нема знака, онда нешто није у реду.Или није ни постављен (грешком) или га је неко покупио што је уобичајен ,,хоби,, наших кретена....И немојте, молим вас уплитати политику и у овај проблем!? Политика је већ поставила-запослила гомилу својих ,,кадрова,, и на мјеста која нам загорчавају живот уопште па и у саобраћају и крузним токовима.....Нема краја овој полемици али је корисна и молио бих без вријеђања.Многи мисли погрешно јер их је неко научио тако и с правом бране ту теорију коју им је неко некад наметнуо. Зато кад далазите пред кружни ток, отворите четворе очи. Због ових чињеница највише сам био у проблему кад код крузних токова који имају двије траке имам проблем кад паралелно улазим у слободну траку и тада овај други свира, кочи, млати руком јер је испрепадан и боји се да ће доћи до хаварије и то ме не чуди јер не зна ко сам ја и да ли знам правила или незнам и то ме не нервира јер сам свјестан генералног незнања о правилима у саобраћају....

Name

Ја

29.07.2016 08:18

Хаха, сто казе овај јадна ли је његова возња по ЕУ, сигурно се људи крсте и лијевом и десном кад им Дуле улети у крузни ток

Name

ПЕРО

29.07.2016 10:18

Мајкара, а које онда правило важи ?

Name

реално

28.07.2016 18:08

У крузном току имају предност они који најдузе крузе. Овим се обухвата и минули рад возаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНЕ

29.07.2016 07:11

Хахаха... И камиондзије.

Name

астрофизицар

28.07.2016 18:16

Ако нема других одредби онда крузење воде у природи има предност. Инаце сви који крузе, крузе своком вољом и против свих законитости гравитације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

28.07.2016 18:39

Ево не знам ко прави саобрацајне законе у БиХ, али могу само да вам казем да на западу вази следеце правило: При уласку у крузни ток се не даје никакав змигавац(јер је смијер вец одредјен самим саобрацајним знаком који показује да је крузни ток). Предност имају возила која су вец у крузном току(изузев када је у питању полиција, прва помоц или ватрогасно возило са плавим ротационим свјетлом и сиреном). Змигавац (десни) се даје правовремено при изласку из крузног тока, а ако има "зебра" (при или на излазу из крузног) онда се обавезно стаје за пјесаке(ово је за оне који не знају ста знаци "зебра" или пјесацки прелаз :-).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

29.07.2016 05:58

Браво Сале, немогу вјеровати да људи незнају основне ствари.

Name

Даре

29.07.2016 08:11

Не знам на који запад мислис, али знам да је у Сведској (полагао сам тамо) обавезно давати змигавац при уласку, као на овом видеу. Ако излазис прву десно онда десни, у свим осталим слуцајевима лијеви.

Name

Сале

29.07.2016 09:55

@Даре: Па мислим ево нпр. на Њемацку. И ја сам полагао у Њемацкој. Ако је у Сведској другације или обрнуто онда је по мени стета, јер изгледа да не постоји јединствени ето опет да казем "Европски" саобрацајни закон(изузев оне земље гдје се вози лијевом страном) сто је наравно иритирајуце за возаце који посјецују неку другу европску дрзаву. Поздрав

Name

Мини

29.07.2016 10:14

Даре, пиле, Шведска је сјеверно од нас. Јбг, мораш знати гдје си био. Цмок

Name

Фикрет

28.07.2016 19:09

Многи користе љеви змигавац умјесто десни сада су цули из народа да ко у крузном току има предност то је код нас у малом крузном току са једном траком гдје је висе трака нема се у свакој траци првенство многи професионалци незнају возе аутобусе кад им казес да незнају љуте се стварно и полицијски возила незнају на неком острву нормално правило да се обилазимо са љеве стране сви то радимо упоређујемо десне стране тако да је код нас не знање и ја возим и гледам јел онај тамо зна правило ако незна морам га пропустит куд је замислио зиви хаос пуно незнања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронy

29.07.2016 06:06

Просто човјек немозе да вјерује колико возача има а да непознају основне ствари, а видим има и интруктора. Па није ни чудо када инструктор подрзава једног ,,возаца,, који је све побркао. Ја сам у Холандији са највише крузних токова у Европи, нигдје нема крузног тока у којем возачи који улазе у крузни ток имају предност.

Name

Таксират

29.07.2016 06:11

Фикрете, де нам ово молим те растабери у дијелове. Знас да ми Босанцероси нисмо бас идеални у цитању ни добро написаних редова а камоли измедју редова.

Name

Драган

29.07.2016 11:19

ре_Ронy ти оцигледно ниси схватио да нико није рекао да ли си ти несто видио или ниси. Ми прицамо о пропису, а пропис је и обрати пазњу да на сваком крузном току у Холандији стоји знак крузни ток и испод додатни који казе да првенство пролаза имају возила у крузном току, знак стоп или обрнути троугао. Јави ми молим те да ли је тако ;)

Name

Лаус

29.07.2016 00:11

У крузном току имају предност они сто долазе са Лауса ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искусни возач

29.07.2016 05:13

Погледајте мој одговор возачу и разумијет ћете зашто постоји конфузија. Ако се стандардизирају кружни токови - поставити трокуте прије укључења - проблем је ријешен. Најгори су ови гдје нема ни трокута ни стопа, јер ствара се само већа гужва... власти су овдје одговорне и морају реагирати. Савјет за власти : погледајте у Швицарској како се то ради, има их на сваком цоску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

атоммрав

29.07.2016 06:09

Најбоље је крузити тако да силе претумбације неутралису силе агрегације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

29.07.2016 06:16

Кад будемо имали крузни ток онда треба постовати и прописе. Ово сто имамо није ни видјело крузни ток.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правило крузног тока

29.07.2016 06:17

На уласку у крузни ток обично се поставља знак ,,наилазак на пут са првенством пролаза,, . Возила која улазе у крузни ток морају уступити првенство пролаза возилима која су у крузном току , сто у виду сигурности подразумијева: правовремено смањити брзину кретања,по потреби зауставити се и фазу укључивања у крузни ток извести без изазивања опасности или сметњи другим возилима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

29.07.2016 06:48

Када је отворен кружни ток код Гимназије у Бањалуци, на једном графиту је јасно писало: Предност у кружном току имамо ми са Лауша. Међутим, то је убрзо пребрисано. Па се сада не зна ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари возач

29.07.2016 08:32

ДОБРО МИ И ПРОЛАЗИМО У САОБРАЋАЈУ КАВКИХ ВОЗАЧА ИМАМО И КАКО ОНИ ТУМАЧЕ ПРОПИСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

29.07.2016 08:57

Молим БНТВ да провјере ово са кружним током код неког стручњака из саобраћајне области, па да се ријеши ова дилемма. До појаве овог текста ја сам била сигурна да предност имају возила која се већ налазе у кружном току, при излазу укључујем десни показивач И ако има двије траке, оно возило у вањској има предност. Сад висе нисам сигурна. Чини ми се да нигдје нисам видјела да нема знака на улазу у кружни ток. Сви имају знакове за првенство пролаза у кружном току. И све је било тако логично И јасно до овог текста. Сад висе не знам шта је исправно а шта није. МОЛИМ ВАС РАЗРИЈЕШИТЕ ОВО КАД СТЕ ВЕЋ ЗАКУВАЛИ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

29.07.2016 09:40

Сандра остани при својим ставовима, а ове пусти нека полемишу, то су они који ни аута немају. Можеш ли их замислити рецимо у Београду на крузном току на Славији , какав бих хаос изазвао овај ,,возач ,, и ,инструктор,, који га подрзава, али они незнају ни гдје је то.

Name

инструктор

29.07.2016 14:04

Сандра ти се понасас сасвим исправно и једна си од ријетких која познаје правило да приликом напустања крузног тока морас укљуцити десни змигавац. Оно сто је возац форматицар са правом напоменуо јесте да крузни ток не знаци аутоматски и право првенства унутар крузног тока, вец је то додатно ознацено уз таблу крузни тог и знак стоп или обрнутим троуглом. Без ових знакови вази правило десни пред лијевим. Такав слуцај гдје онај у крузном току нема преднсот је био на Скверу у Тузли и не знам да ли је до данас примијењено. Инаце је права ријеткост да возило које улази има предност, али то видис када се приблизавас крузном току обрати пазњу, а остало све се понасас као сто си сама описала. Ти си то инаце боље науцила од неких који се овде представљају као професионални возаци или овај сто је просао кроз Славију гдје је једино правило да нема правила па мисли да је тиме попио памет цијелом свијету.

Name

драгиса

08.11.2017 21:08

сандра немој да те све ово збуни, добро си возила и немој ниста мијењати, код нас је све мимо свијета па и правила у саобрацају

Name

Реал-ан

29.07.2016 09:18

Једино исправно кад је у питању крузни ток као и у другим сферама зивота је да Миле,Бакир ,Цовиц и елита имају предност,а народу остаје да се воза у круг.Поздрав свим торњацима у сва три крузна тора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурпхy'с лаw

29.07.2016 09:30

1. Како год да урадис, другције је могло бити боље. 2. Свако правило има изузетака. 3. Ако се изузетак све цесце примјењује, онда прелази у правило. 4. Ако се гријесење устали и стално обавља на уобицајени нацин, онда се гријеси без греске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Росуље

29.07.2016 09:53

Видео је потпуно јасан. Ја схватам да нас има који спорије схватамо и учимо. Потребно је гледати видео док се не научи. Понављање је мајка знања. Већи проблем код нас је што су кружни токови лоше урађени. Када уђете у кружни ток прилично је непрегледан и обично у ретровизору не можеш да видиш друге учеснике у кружном току.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

29.07.2016 10:29

Браво колега под псеудонимом Росуље, потпуно исправан резон!

Name

возац информатицар

29.07.2016 10:50

Сад ми је лаксе како цитам ове коментаре :) Прије сам се нервирао због саобрацаја у насој земљи, мислио сам да су појединци безобразни и да су мангупи. Сад заправо видим да су дали 200 КМ да полозе испит и да СТВАРНО незнају закон и правила. За овог професионалног возаца, или старог ста вец, иди мало на цасове цисто због твоје безбедности а и због безбедности других у саобрацају. А за дарета, знакови СТОП и ТРОУГАО су једини знакови уникатних облика бас из разлога кад их гледас са задње стране да их препознас веома лако. Твоја дузност као уцесника у саобрацају је да запазис сваки могуци знак и са твоје стране и са друге стране. За ове сто ми говоре да полазем поново возацки то би вама препоруцио, ја сам закон о безбедности саобрацаја полозио из прве без и једног изгубљеног бода, а возњу сам такодје из прве полозио, нисам никоме ниста платио. А због себе сам веома добро настребао закон како полиција неби могла да ми паметује, и милион пута сам и њихове тврдње оборио :) Поз

ОДГОВОРИТЕ
Name

за информатицара

06.09.2017 05:57

Цитам ово после годину дана, али морам да оставим коментар. Нецу писати ниста о томе која су правила возње у крузном току. Оно сто мене много висе нервира је то сто Ви као неко ко се сколовао не знате правопис. Писе се: не знају, то бих Вама препоруцио, како полиција не би...

Name

за информатицара

10.09.2017 06:29

Знам да ово 99% дотицна особа неце видети, али је било јаце од мене и морала сам да оставим коментар.

Name

Хе хе

30.07.2016 06:23

Како коментари знају да забаве.

ОДГОВОРИТЕ