Болница у Ливну увела хипнопорођај

У Ливну труднице однедавно имају могућност да се припремају за порођај уз помоћ хипнозе. Према речима клиничког хипнотерапеута Андрее Влашић, ова метода свакој жени може знатно олакшати порођај.

Босна и Херцеговина 28.07.2016 | 08:31
Болница у Ливну увела хипнопорођај
Гинеколошко оделење Кантоналне болнице „Др. фра Миховил Сучић“ у Ливну прво је у БиХ омогућило трудницама да се припремају за порођај без стреса и са што мање бола, уз помоћ психолога и хипнотерапеута који их подучавају различитим техникама опуштања, пише Фактор.ба

Посебне технике релаксације

"Како се дан порођаја приближава, то је страх јачи, а немали број жена доживи и паничне нападе током трудноће због губитка контроле. У сваком случају, страх и паника током порођаја нису женини најбољи савезници јер појачавају бол и отежавају сарадњу с медицинским особљем. Свему томе може се стати у крај припремом за такозвани хипнопород" каже за Андреа Влашић, психолог и сертификовани клинички хипнотарапеут.

Када се спомене хипноза, већина нас обично помисли на сцене какве виђамо у филмовима: људи који улазе у стање подсвесног док им неко са друге стране полако одбројава и усмерава ток њихових мисли… Наша саговорница каже да хипнопорођај ипак не значи да “жена рађа у трансу“.

"Хипнопорођај се односи на припрему за порођај, учење о боли и начинима сузбијања боли током порођаја. Трудница притом не спава нити пада у транс, већ се посебним начинима дисања и визуелизације уводи у стање дубоке опуштености. Све то искуство рађања чини лакшим, сигурнијим, природнијим и оснажујућим" објашњава Влашић.

Није новост у свету медицине

Коришћење хипнотерапије с циљем контроле бола током порођаја није новост у свету медицине и већ деценијама је устаљена пракса у многим земљама Европе и света. Још половином прошлог века Британска медицинска асоцијација потврдила је хипнотерапију као валидан медицински третман, а то је учинила и Америчка медицинска асоцијација.

За сада се методе хипнопорода у БиХ примењују само у Ливну. Међутим, све будуће мајке које се желе да припеме за порођај на овакав начин, а Ливно им је далеко, више информација могу пронаћи на Фацебоок страници “Право решење – психолошке теме”.

Извор: Истинито

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ливно, Ливно

28.07.2016 20:12

Старац је био једина медицинска помоц у кругу од 30 километара. Долазио је на дезурства у ту Болницу. Захвалили сте му русењем стана и амбуланте и да му удовица малтене проси по Бања Луци. Срам вас било. Нико му никад није послао 1 марку, а године је провео радеци ту.

ОДГОВОРИТЕ