Bolnica u Livnu uvela hipnoporođaj

U Livnu trudnice odnedavno imaju mogućnost da se pripremaju za porođaj uz pomoć hipnoze. Prema rečima kliničkog hipnoterapeuta Andree Vlašić, ova metoda svakoj ženi može znatno olakšati porođaj.

Bosna i Hercegovina 28.07.2016 | 08:31
Bolnica u Livnu uvela hipnoporođaj
Ginekološko odelenje Kantonalne bolnice „Dr. fra Mihovil Sučić“ u Livnu prvo je u BiH omogućilo trudnicama da se pripremaju za porođaj bez stresa i sa što manje bola, uz pomoć psihologa i hipnoterapeuta koji ih podučavaju različitim tehnikama opuštanja, piše Faktor.ba

Posebne tehnike relaksacije

"Kako se dan porođaja približava, to je strah jači, a nemali broj žena doživi i panične napade tokom trudnoće zbog gubitka kontrole. U svakom slučaju, strah i panika tokom porođaja nisu ženini najbolji saveznici jer pojačavaju bol i otežavaju saradnju s medicinskim osobljem. Svemu tome može se stati u kraj pripremom za takozvani hipnoporod" kaže za Andrea Vlašić, psiholog i sertifikovani klinički hipnotarapeut.

Kada se spomene hipnoza, većina nas obično pomisli na scene kakve viđamo u filmovima: ljudi koji ulaze u stanje podsvesnog dok im neko sa druge strane polako odbrojava i usmerava tok njihovih misli… Naša sagovornica kaže da hipnoporođaj ipak ne znači da “žena rađa u transu“.

"Hipnoporođaj se odnosi na pripremu za porođaj, učenje o boli i načinima suzbijanja boli tokom porođaja. Trudnica pritom ne spava niti pada u trans, već se posebnim načinima disanja i vizuelizacije uvodi u stanje duboke opuštenosti. Sve to iskustvo rađanja čini lakšim, sigurnijim, prirodnijim i osnažujućim" objašnjava Vlašić.

Nije novost u svetu medicine

Korišćenje hipnoterapije s ciljem kontrole bola tokom porođaja nije novost u svetu medicine i već decenijama je ustaljena praksa u mnogim zemljama Evrope i sveta. Još polovinom prošlog veka Britanska medicinska asocijacija potvrdila je hipnoterapiju kao validan medicinski tretman, a to je učinila i Američka medicinska asocijacija.

Za sada se metode hipnoporoda u BiH primenjuju samo u Livnu. Međutim, sve buduće majke koje se žele da pripeme za porođaj na ovakav način, a Livno im je daleko, više informacija mogu pronaći na Facebook stranici “Pravo rešenje – psihološke teme”.

Izvor: Istinito

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Livno, Livno

28.07.2016 20:12

Starac je bio jedina medicinska pomoc u krugu od 30 kilometara. Dolazio je na dezurstva u tu Bolnicu. Zahvalili ste mu rusenjem stana i ambulante i da mu udovica maltene prosi po Banja Luci. Sram vas bilo. Niko mu nikad nije poslao 1 marku, a godine je proveo radeci tu.

ODGOVORITE