Допинг агенције разочаране одлуком да Руси могу у Рио!

Функционери Светске антидопинг агенције (WАДА) разочарани су одлуком Међународног олимпијског комитета (МОК) да не суспендује руске спортисте са Игара у Рио де Жанеиру.

Остали спортови 29.07.2016 | 19:15
Допинг агенције разочаране одлуком да Руси могу у Рио!
После откривања системског допинга у Русији, WАДА је препоручила МОК-у да суспендује све руске спортисте са Игара у Рију, али је комитет одлуку о суспензији препустио појединачним савезима.

Генерални секретар Оливије Нигли је оценио да таква одлука “неизбежно” води “мањој заштити чистих спортиста”.

Председник WАДА Крејг Риди рекао је да су истражитељи “открили, ван сваке сумње, државни допинг програм у Русији који озбиљно подрива принципе чистог спорта који је отелотворен кроз Светски антидопинг правилник”.

Челници нису били задовољни ни одлуком МОК-а да не дозволи Јулији Степановој, која је открила скандал, да се такмичи у Рију под неутралном заставом.

“WАДА је врло јасно подржала Јулијину жељу да се такмичи као независна спортисткиња. Њен храбри допринос разоткривању највећег светског допинг скандала свих времена био је кључан. WАДА је врло забринута због поруке која се овим путем шаље свим узбуњивачима”, рекао је Нигли.

Антидопинг агенција САД (УСАДА) оптужила је МОК за недостатак вођства.

“МОК је нанео тежак ударац чистим спортистима и њиховим правима. Многи, укључујући и чисте спортисте и узбуњиваче, показали су снагу у сукобу са културом државног допинга и корупције унутар Русије. Разочаравајуће је да је у одговору на најважнији тренутак за чисте спортисте МОК одбио да одлучно поведе”, рекао је шеф УСАДА Тревис Тајгарт.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар