Doping agencije razočarane odlukom da Rusi mogu u Rio!

Funkcioneri Svetske antidoping agencije (WADA) razočarani su odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da ne suspenduje ruske sportiste sa Igara u Rio de Žaneiru.

Ostali sportovi 29.07.2016 | 19:15
Doping agencije razočarane odlukom da Rusi mogu u Rio!
Posle otkrivanja sistemskog dopinga u Rusiji, WADA je preporučila MOK-u da suspenduje sve ruske sportiste sa Igara u Riju, ali je komitet odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim savezima.

Generalni sekretar Olivije Nigli je ocenio da takva odluka “neizbežno” vodi “manjoj zaštiti čistih sportista”.

Predsednik WADA Krejg Ridi rekao je da su istražitelji “otkrili, van svake sumnje, državni doping program u Rusiji koji ozbiljno podriva principe čistog sporta koji je otelotvoren kroz Svetski antidoping pravilnik”.

Čelnici nisu bili zadovoljni ni odlukom MOK-a da ne dozvoli Juliji Stepanovoj, koja je otkrila skandal, da se takmiči u Riju pod neutralnom zastavom.

“WADA je vrlo jasno podržala Julijinu želju da se takmiči kao nezavisna sportistkinja. Njen hrabri doprinos razotkrivanju najvećeg svetskog doping skandala svih vremena bio je ključan. WADA je vrlo zabrinuta zbog poruke koja se ovim putem šalje svim uzbunjivačima”, rekao je Nigli.

Antidoping agencija SAD (USADA) optužila je MOK za nedostatak vođstva.

“MOK je naneo težak udarac čistim sportistima i njihovim pravima. Mnogi, uključujući i čiste sportiste i uzbunjivače, pokazali su snagu u sukobu sa kulturom državnog dopinga i korupcije unutar Rusije. Razočaravajuće je da je u odgovoru na najvažniji trenutak za čiste sportiste MOK odbio da odlučno povede”, rekao je šef USADA Trevis Tajgart.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar