Друга Доналда у Бијелу кућу "гура" Кремљ?!

Након што је "Викиликс" објавио око 20.000 хакованих мејлова Демократске партије САД, који доказују да је естаблишмент те политичке странке активно радио на саботирању Бернија Сандерса и фаворизовању Хилари Клинтон, амерички медији оптужили су - Русију.

Свијет 26.07.2016 | 21:07
Друга Доналда у Бијелу кућу "гура" Кремљ?!
Према тврдњама појединих признатих магазина из САД, Путин је наводно наредио хакерима да дискредитују демократе како би помогао Доналду Трампу да постане председник.
 
Слична атмосфера завладала је у америчкој јавности и 2008. године, када је главни негативац била Кина. Тада се писало да је званични Пекинг спонзорисао хакере да украду поверљива документа како из кампање републиканца Џона Мекејна, тако и будућег председника, демократе Барака Обаме. Кина је, наводно, желела да сазна какви су ставови и једног и другог кандидата према политици коју води. Ове оптужбе никада нису потркепљене чврстим доказима, па им ни сами Кинези нису придавали већи значај.

Хладноратовска тактика?

Имајући у виду односе САД и Русије, није немогуће да је Кремљ хаковао америчке демократе. Само, теорија да Москва утиче на то ко ће постати председник САД звучи помало научнофанастично, пре свега имајући у виду да је Америка и даље једина светска суперсила, што је рекао и сам Владимир Путин. Осим тога, нема доказа да иза хаковања стоји Русија.

С друге стране, и Руси су имали свој арсенал оптужби на рачун Вашингтона. Тако је Путин директно оптужио ЦИА да је организовала наранџасту револуцију у Украјини 2004. године, као и да је 2014. године, тог пута уз помоћ НАТО алијансе, покренула протесте у Кијеву након којих је свргнут Виктор Јанукович, проруски оријентисани председник Украјине.

Сламка за коју се и једни и други хватају у оправдавању својих оптужби је - историја. Ту се пре свега мисли на Русију, имајући у виду дугачак списак операција које је ЦИА спроводила широм света током Хладног рата.

Америчка обавештајна агенција утицала је на изборе у Италији, Грчкој, Чилеу... свргавала комунистичке режиме и доводила на власт десничаре који су неретко у крви гушили социјалистичке противнике (један од најбољих примера за то су Аугусто Пиноче и Чиле). С друге стране, Москва је у истом том периоду покушавала да у земљама у својој интересној сфери постави комунистичке режиме.

Питате ме да прокоментаришем оптужбе о томе да Москва хакује САД? Не бих да користим псовке. Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије.

Први пут у историји...

Ипак, ово би био први пут у историји (барем да ми знамо) да је Русија активно покушала да утиче на избор америчког председника. Разлог за то амерички медији (пре свега они антирепубликански) виде у "чињеници да Путин коначно симпатише једног од кандидата" (читај: Трампа). "Веза" између Путина и Трампа могао би да буде Пол Манафорт, садашњи шеф кампање контроверзног републиканца и некадашњи креатор имиџа Виктора Јануковича, који је умешао прсте и у отцепљење Србије и Црне Горе, о чему је "Блиц" недавно писао, позивајући се на изворе писца и уредника америчког "Слејта" Френклина Фоера.

Такође, још један угледни магазин, "Атлантик", озбиљно се бавио темом руског утицаја на изборе у САД, а кривца је пронашао у Џулијану Асанжу.

"У мејловима Демократске странке које је објавио, Викиликс је открио право, чудовишно лице кампање у Вашингтону. Међутим, да ли Асанж ради све ово у име Владимира Путина?", гласи део текста. И ова тврдња делује сасвим легитимно из америчког угла. Чињеница је да "Викиликс" већ скоро 10 година открива мрачне тајне Американаца, а о Русији објављује па, скоро ништа.

Међутим, ту се поставља још једно питање: да ли се Американци на овај начин свете "Викиликсу", покушавајући да претворе Асанжа у руског плаћеника и тако дискредитују његов статус звиждача и борца за слободу, а уједно поткаче и Русију, и то на штету Трампових шанси на новембарским изборима?

Трамп као бабарога

Доналд Трамп на мети је свих еминентних медија са Запада. Од "Њујорк тајмса" до "Вашингтон поста" и "Си-Ен-Ена", ређају се критике на рачун контроверзног републиканца. А како и не би? Човек који даје отворено расистичке изјаве, најављује да ће саградити зид на граници са Мексиком, забранити долазак миграната, вређа жене...једноставно није погодан да буде ни избацивач у ноћном клубу, а камоли председник. Критикама се придружила и британска штампа, на челу са "Гардијаном".

Међутим, у последње време су престали с тим, с обзиром да се много више баве Брегзитом, који им је сервирао "европски Трамп" - Борис Џонсон. А сада ће им он кројити и спољну политику. Да, исти онај Џонсон који је становнике Папуа Нове Гвинеје назвао канибалима.

Наспрам Трампа стоји Хилари Клинтон, која такође има доста путера на глави (Либија, мејлови, веза са Волстритом...), али се о њој не прича ни упола као о републиканцу. Чињеница је да ниједно од двоје кандидата није баш најсрећнији избор за САД, али је такође чињеница да "разумна већина америчке јавности" ипак подршку даје Хилари. Само, тај разум за сада не напредује баш добро, с обзиром да према последњој анкети "Си-Ен-Ена" Трамп води у односу на бившу државну секретарку. Да ли се и Путин радује таквом расплету?

Извор: Блиц
Фото: редице.тв

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ТРН

26.07.2016 20:40

Путин даје знао гурати не би радмила осла од њег

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс рви

26.07.2016 22:07

Провјери прво какву даму Путин одавно има крај себе. Радмилу је џентлемнски удомио да не буде сама. Путин гура свугје у свијету па чак и у Америци. П.С. научи граматику.