Druga Donalda u Bijelu kuću "gura" Kremlj?!

Nakon što je "Vikiliks" objavio oko 20.000 hakovanih mejlova Demokratske partije SAD, koji dokazuju da je establišment te političke stranke aktivno radio na sabotiranju Bernija Sandersa i favorizovanju Hilari Klinton, američki mediji optužili su - Rusiju.

Svijet 26.07.2016 | 21:07
Druga Donalda u Bijelu kuću "gura" Kremlj?!
Prema tvrdnjama pojedinih priznatih magazina iz SAD, Putin je navodno naredio hakerima da diskredituju demokrate kako bi pomogao Donaldu Trampu da postane predsednik.
 
Slična atmosfera zavladala je u američkoj javnosti i 2008. godine, kada je glavni negativac bila Kina. Tada se pisalo da je zvanični Peking sponzorisao hakere da ukradu poverljiva dokumenta kako iz kampanje republikanca Džona Mekejna, tako i budućeg predsednika, demokrate Baraka Obame. Kina je, navodno, želela da sazna kakvi su stavovi i jednog i drugog kandidata prema politici koju vodi. Ove optužbe nikada nisu potrkepljene čvrstim dokazima, pa im ni sami Kinezi nisu pridavali veći značaj.

Hladnoratovska taktika?

Imajući u vidu odnose SAD i Rusije, nije nemoguće da je Kremlj hakovao američke demokrate. Samo, teorija da Moskva utiče na to ko će postati predsednik SAD zvuči pomalo naučnofanastično, pre svega imajući u vidu da je Amerika i dalje jedina svetska supersila, što je rekao i sam Vladimir Putin. Osim toga, nema dokaza da iza hakovanja stoji Rusija.

S druge strane, i Rusi su imali svoj arsenal optužbi na račun Vašingtona. Tako je Putin direktno optužio CIA da je organizovala narandžastu revoluciju u Ukrajini 2004. godine, kao i da je 2014. godine, tog puta uz pomoć NATO alijanse, pokrenula proteste u Kijevu nakon kojih je svrgnut Viktor Janukovič, proruski orijentisani predsednik Ukrajine.

Slamka za koju se i jedni i drugi hvataju u opravdavanju svojih optužbi je - istorija. Tu se pre svega misli na Rusiju, imajući u vidu dugačak spisak operacija koje je CIA sprovodila širom sveta tokom Hladnog rata.

Američka obaveštajna agencija uticala je na izbore u Italiji, Grčkoj, Čileu... svrgavala komunističke režime i dovodila na vlast desničare koji su neretko u krvi gušili socijalističke protivnike (jedan od najboljih primera za to su Augusto Pinoče i Čile). S druge strane, Moskva je u istom tom periodu pokušavala da u zemljama u svojoj interesnoj sferi postavi komunističke režime.

Pitate me da prokomentarišem optužbe o tome da Moskva hakuje SAD? Ne bih da koristim psovke. Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije.

Prvi put u istoriji...

Ipak, ovo bi bio prvi put u istoriji (barem da mi znamo) da je Rusija aktivno pokušala da utiče na izbor američkog predsednika. Razlog za to američki mediji (pre svega oni antirepublikanski) vide u "činjenici da Putin konačno simpatiše jednog od kandidata" (čitaj: Trampa). "Veza" između Putina i Trampa mogao bi da bude Pol Manafort, sadašnji šef kampanje kontroverznog republikanca i nekadašnji kreator imidža Viktora Janukoviča, koji je umešao prste i u otcepljenje Srbije i Crne Gore, o čemu je "Blic" nedavno pisao, pozivajući se na izvore pisca i urednika američkog "Slejta" Frenklina Foera.

Takođe, još jedan ugledni magazin, "Atlantik", ozbiljno se bavio temom ruskog uticaja na izbore u SAD, a krivca je pronašao u Džulijanu Asanžu.

"U mejlovima Demokratske stranke koje je objavio, Vikiliks je otkrio pravo, čudovišno lice kampanje u Vašingtonu. Međutim, da li Asanž radi sve ovo u ime Vladimira Putina?", glasi deo teksta. I ova tvrdnja deluje sasvim legitimno iz američkog ugla. Činjenica je da "Vikiliks" već skoro 10 godina otkriva mračne tajne Amerikanaca, a o Rusiji objavljuje pa, skoro ništa.

Međutim, tu se postavlja još jedno pitanje: da li se Amerikanci na ovaj način svete "Vikiliksu", pokušavajući da pretvore Asanža u ruskog plaćenika i tako diskredituju njegov status zviždača i borca za slobodu, a ujedno potkače i Rusiju, i to na štetu Trampovih šansi na novembarskim izborima?

Tramp kao babaroga

Donald Tramp na meti je svih eminentnih medija sa Zapada. Od "Njujork tajmsa" do "Vašington posta" i "Si-En-Ena", ređaju se kritike na račun kontroverznog republikanca. A kako i ne bi? Čovek koji daje otvoreno rasističke izjave, najavljuje da će sagraditi zid na granici sa Meksikom, zabraniti dolazak migranata, vređa žene...jednostavno nije pogodan da bude ni izbacivač u noćnom klubu, a kamoli predsednik. Kritikama se pridružila i britanska štampa, na čelu sa "Gardijanom".

Međutim, u poslednje vreme su prestali s tim, s obzirom da se mnogo više bave Bregzitom, koji im je servirao "evropski Tramp" - Boris Džonson. A sada će im on krojiti i spoljnu politiku. Da, isti onaj Džonson koji je stanovnike Papua Nove Gvineje nazvao kanibalima.

Naspram Trampa stoji Hilari Klinton, koja takođe ima dosta putera na glavi (Libija, mejlovi, veza sa Volstritom...), ali se o njoj ne priča ni upola kao o republikancu. Činjenica je da nijedno od dvoje kandidata nije baš najsrećniji izbor za SAD, ali je takođe činjenica da "razumna većina američke javnosti" ipak podršku daje Hilari. Samo, taj razum za sada ne napreduje baš dobro, s obzirom da prema poslednjoj anketi "Si-En-Ena" Tramp vodi u odnosu na bivšu državnu sekretarku. Da li se i Putin raduje takvom raspletu?

Izvor: Blic
Foto: redice.tv

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

TRN

26.07.2016 20:40

Putin daje znao gurati ne bi radmila osla od njeg

ODGOVORITE
Name

vrs rvi

26.07.2016 22:07

Provjeri prvo kakvu damu Putin odavno ima kraj sebe. Radmilu je džentlemnski udomio da ne bude sama. Putin gura svugje u svijetu pa čak i u Americi. P.S. nauči gramatiku.