"Путин је спреман за трен да покрене рат"

Бивши европски шеф НАТО-а је у свом извјштају навео да Алијанса мора значајно да повећа присуство својих трупа у Пољској или ће Русија изненадити Запад и притајено извести напад.

Свијет 26.07.2016 | 17:49
"Путин је спреман за трен да покрене рат"
Бивши замјеник Врховног команданта заједничких снага НАТО-а у Европи генерал Ричард Ширеф понудио језиво, иако апсурдно упозорење тврдећи да Русија има трупе спремне за муњевито заузимање Источне Европе и да би предсједник Русије Владимир Путин могао бити спреман да за неколико сати покрене трећи светски рат.

„Јасно је да је Русија способна да изненади Запад потенцијално катастрофалним посљедицама за Пољску и фаталним посљедицама за Алијансу“, упозорио је Ширеф.

У свом документу под називом „Наоружавање за одвраћање“ за Атлантски савјет стручњака, бивши војни командант изјавио је да би Путин лако могао да вјештачки направи било какав изговор који би одговарао његовој пропаганди како би оправдао рат са Западом у року од неколико сати.

„Чак и ако Москва тренутно нема непосредну намјеру да директно изазове НАТО, ово би преко ноћи могло неочекивано да се промјени и примјени великом брзином, праћењем већ припремљених планова“, рекао је генерал и додао да је највећа пријетња НАТО-у данас лоша процјена Русије да би могла да надмудри Алијансу стварањем брзог свршеног чина унутар граница НАТО-а.

„То се заснива на претпоставци Русије да има значајну временску предност над НАТО-ом и да би се на савезнике могло утицати путем застрашивања, несигурности и дезинформација да не интензивирају ограничени у потпуни сукоб“.

Извјештај садржи и премису да Кремљ некако не познаје правне услове споразума НАТО-а који захтјевају да Сједињене Америчке Државе одмах интервенишу уколико би партнерска нација била под опсадом од неке стране пријетње.

„Мислим да само лудак и само у сну може да помисли да би Русија изненада напала НАТО. Мислим да неке земље једноставно искоришћавају страхове људи у вези са Русијом. Оне само желе да играју улогу земаља са прве линије које треба да добију додатну војну, економску, финансијску или неку другу помоћ“, објаснио је Путин прије неколико година.

Ипак, чини се да је мистична опасност од „руске агресије“ омиљена фантазија унутар „глувих соба“ западних одбрамбених структура које настављају да провоцира Русију ангажовањем низа масивних војних игара — више од 30.000 на војним вежбама „Анаконда“ које нису биле баш прикладно темпиране током обиљежавања 75. годишњице нацистичког напада на бивши Совјетски Савез, што је довело до тога да предсједник бившег Совјетског Савеза Михаил Горбачов посумња да ли су активности НАТО-а изговор за инвазију.

Москва је одговорила сопственим војним вежбама, укључујући и неколико симулација масовне мобилизације дуж својих граница са Источном Европом, што је забринуло генерала Ширефа.

„Претварање неке од ових вјежби у операцију против једне или више балтичких земаља дало би веома мало вријеме за упозорење НАТО-у“, изјавио је генерал и додао да руске снаге у Западном војном округу могу брзо и значајно да се ојачају уз помоћ јединица и формација из других дијелова Русије под окриљем планираних или изненадних војних вјежби.

„Постоји хитна потреба да се појача одбрамбени капацитет Пољске да би се смањило искушење Русије да изведе изненадни напад“, закључује генерал у свом извештају.

Извор: Спутникнеwс

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

БЛ

26.07.2016 16:03

То је васа политика да зарадите на орузју,јер тобоже угрозене треба наорузати.Рус није луд да нападне НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.07.2016 16:12

Ма нек напада висе да не морам цитати овакве глупости

Name

врс рви

26.07.2016 19:57

Ове америчке будале су скроз заборавиле далеки исток Русије. Чини се да још нису свјесни шта их може снаћи са те стране. Неће они никада напасти само шишају источноевропске овце.

Name

Ко

26.07.2016 16:06

Русија је бре на кољенима обицни народ у мањим местима нема ни хљеба. Каква бре Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

26.07.2016 16:25

Добро је НАТО/ЕУ боту... Ако је Русија на кољенима, зашто онда побјеђује у Сирији и Украјини!? Зашто су руски туристи најбројнији у свим љетовалиштима од Црног, преко Јонског и Јадранског, па све до Средоземног мора? На крају крајева, ако је Русија на кољенима, зашто ти толико пјениш?

Name

ре ко

26.07.2016 16:51

У праву си. Према ''добро обавјештеним'' изворима, просјечан Рус је почео продавати кућне апарате и намјештај да би купио намирнице за преживљавање. Неки су кренули према бих да траже спас, јер су чули да је овамо благостање, хране и пића има на претек, да се не мора ништа радити итд. Једини проблем је у томе што морају ићи пјешке јер је у Русији несташица горива и плина.

Name

Милојко

26.07.2016 18:29

Постовани Владо , волио бих да појасните / аргументујете како побједјују у Сирији и Украјини осим ако не мислите на побједе типа Милосевиц у Книну 95' и Косово 99'?

Name

зумба

26.07.2016 16:13

Мозе ли Путин покренути муњевити економски раст и повецати плате на 2000 еура мјесецно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.07.2016 16:30

Мозе али онда кад се мајмуни поцну сисати.

Name

врс рви

26.07.2016 19:51

Зумба, Русија има мању стопу незаплосености од Њемачке за 0,8%. Однос зараде и стандарда је мјерило. У ЕУ за 2000еу можеш да платиш кирију и поједеш мало генетски модификованог смећа.

Name

раде

26.07.2016 16:18

Тако и треба. Русија је сила....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

26.07.2016 16:28

Зумбо зинула ти гузица за паре ! Иди код исил даце ти 5000

Name

Аxxе

26.07.2016 16:24

Као муслиман стојим уз Русију .... Ста зелите унистити и њу као Југославију !!! Вјерујем да вецина муслимана стоје уз Русију није сама она.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.07.2016 16:30

Па правац Русија стас онда овди на нету разгули

Name

рере

26.07.2016 16:36

Ти разгули у прву вечерњу школу да се описмениш. Твоја писменост говори много о теби и количини мозга којом располажеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.07.2016 17:55

Коме је рат добро донео. Камион и дуги партнер. ;-)

ОДГОВОРИТЕ