"Putin je spreman za tren da pokrene rat"

Bivši evropski šef NATO-a je u svom izvjštaju naveo da Alijansa mora značajno da poveća prisustvo svojih trupa u Poljskoj ili će Rusija iznenaditi Zapad i pritajeno izvesti napad.

Svijet 26.07.2016 | 17:49
"Putin je spreman za tren da pokrene rat"
Bivši zamjenik Vrhovnog komandanta zajedničkih snaga NATO-a u Evropi general Ričard Širef ponudio jezivo, iako apsurdno upozorenje tvrdeći da Rusija ima trupe spremne za munjevito zauzimanje Istočne Evrope i da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao biti spreman da za nekoliko sati pokrene treći svetski rat.

„Jasno je da je Rusija sposobna da iznenadi Zapad potencijalno katastrofalnim posljedicama za Poljsku i fatalnim posljedicama za Alijansu“, upozorio je Širef.

U svom dokumentu pod nazivom „Naoružavanje za odvraćanje“ za Atlantski savjet stručnjaka, bivši vojni komandant izjavio je da bi Putin lako mogao da vještački napravi bilo kakav izgovor koji bi odgovarao njegovoj propagandi kako bi opravdao rat sa Zapadom u roku od nekoliko sati.

„Čak i ako Moskva trenutno nema neposrednu namjeru da direktno izazove NATO, ovo bi preko noći moglo neočekivano da se promjeni i primjeni velikom brzinom, praćenjem već pripremljenih planova“, rekao je general i dodao da je najveća prijetnja NATO-u danas loša procjena Rusije da bi mogla da nadmudri Alijansu stvaranjem brzog svršenog čina unutar granica NATO-a.

„To se zasniva na pretpostavci Rusije da ima značajnu vremensku prednost nad NATO-om i da bi se na saveznike moglo uticati putem zastrašivanja, nesigurnosti i dezinformacija da ne intenziviraju ograničeni u potpuni sukob“.

Izvještaj sadrži i premisu da Kremlj nekako ne poznaje pravne uslove sporazuma NATO-a koji zahtjevaju da Sjedinjene Američke Države odmah intervenišu ukoliko bi partnerska nacija bila pod opsadom od neke strane prijetnje.

„Mislim da samo ludak i samo u snu može da pomisli da bi Rusija iznenada napala NATO. Mislim da neke zemlje jednostavno iskorišćavaju strahove ljudi u vezi sa Rusijom. One samo žele da igraju ulogu zemalja sa prve linije koje treba da dobiju dodatnu vojnu, ekonomsku, finansijsku ili neku drugu pomoć“, objasnio je Putin prije nekoliko godina.

Ipak, čini se da je mistična opasnost od „ruske agresije“ omiljena fantazija unutar „gluvih soba“ zapadnih odbrambenih struktura koje nastavljaju da provocira Rusiju angažovanjem niza masivnih vojnih igara — više od 30.000 na vojnim vežbama „Anakonda“ koje nisu bile baš prikladno tempirane tokom obilježavanja 75. godišnjice nacističkog napada na bivši Sovjetski Savez, što je dovelo do toga da predsjednik bivšeg Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov posumnja da li su aktivnosti NATO-a izgovor za invaziju.

Moskva je odgovorila sopstvenim vojnim vežbama, uključujući i nekoliko simulacija masovne mobilizacije duž svojih granica sa Istočnom Evropom, što je zabrinulo generala Širefa.

„Pretvaranje neke od ovih vježbi u operaciju protiv jedne ili više baltičkih zemalja dalo bi veoma malo vrijeme za upozorenje NATO-u“, izjavio je general i dodao da ruske snage u Zapadnom vojnom okrugu mogu brzo i značajno da se ojačaju uz pomoć jedinica i formacija iz drugih dijelova Rusije pod okriljem planiranih ili iznenadnih vojnih vježbi.

„Postoji hitna potreba da se pojača odbrambeni kapacitet Poljske da bi se smanjilo iskušenje Rusije da izvede iznenadni napad“, zaključuje general u svom izveštaju.

Izvor: Sputniknews

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

BL

26.07.2016 16:03

To je vasa politika da zaradite na oruzju,jer tobože ugrozene treba naoruzati.Rus nije lud da napadne NATO.

ODGOVORITE
Name

re

26.07.2016 16:12

Ma nek napada vise da ne moram citati ovakve gluposti

Name

vrs rvi

26.07.2016 19:57

Ove američke budale su skroz zaboravile daleki istok Rusije. Čini se da još nisu svjesni šta ih može snaći sa te strane. Neće oni nikada napasti samo šišaju istočnoevropske ovce.

Name

Ko

26.07.2016 16:06

Rusija je bre na koljenima obicni narod u manjim mestima nema ni hljeba. Kakva bre Rusija.

ODGOVORITE
Name

Владо Бања Лука

26.07.2016 16:25

Добро је НАТО/ЕУ боту... Ако је Русија на кољенима, зашто онда побјеђује у Сирији и Украјини!? Зашто су руски туристи најбројнији у свим љетовалиштима од Црног, преко Јонског и Јадранског, па све до Средоземног мора? На крају крајева, ако је Русија на кољенима, зашто ти толико пјениш?

Name

ре ко

26.07.2016 16:51

У праву си. Према ''добро обавјештеним'' изворима, просјечан Рус је почео продавати кућне апарате и намјештај да би купио намирнице за преживљавање. Неки су кренули према бих да траже спас, јер су чули да је овамо благостање, хране и пића има на претек, да се не мора ништа радити итд. Једини проблем је у томе што морају ићи пјешке јер је у Русији несташица горива и плина.

Name

Milojko

26.07.2016 18:29

Postovani Vlado , volio bih da pojasnite / argumentujete kako pobjedjuju u Siriji i Ukrajini osim ako ne mislite na pobjede tipa Milosevic u Kninu 95' i Kosovo 99'?

Name

zumba

26.07.2016 16:13

Moze li Putin pokrenuti munjeviti ekonomski rast i povecati plate na 2000 eura mjesecno?

ODGOVORITE
Name

re

26.07.2016 16:30

Moze ali onda kad se majmuni pocnu sisati.

Name

vrs rvi

26.07.2016 19:51

Zumba, Rusija ima manju stopu nezaplosenosti od Njemačke za 0,8%. Odnos zarade i standarda je mjerilo. U EU za 2000eu možeš da platiš kiriju i pojedeš malo genetski modifikovanog smeća.

Name

rade

26.07.2016 16:18

Tako i treba. Rusija je sila....

ODGOVORITE
Name

Milos

26.07.2016 16:28

Zumbo zinula ti guzica za pare ! Idi kod isil dace ti 5000

Name

Axxe

26.07.2016 16:24

Kao musliman stojim uz Rusiju .... Sta zelite unistiti i nju kao Jugoslaviju !!! Vjerujem da vecina muslimana stoje uz Rusiju nije sama ona.....

ODGOVORITE
Name

re

26.07.2016 16:30

Pa pravac Rusija stas onda ovdi na netu razguli

Name

рере

26.07.2016 16:36

Ти разгули у прву вечерњу школу да се описмениш. Твоја писменост говори много о теби и количини мозга којом располажеш.

ODGOVORITE
Name

Pero

26.07.2016 17:55

Kome je rat dobro doneo. Kamion i dugi partner. ;-)

ODGOVORITE