Рехабилитован још један злочинац НДХ

Нова скандалозна рехабилитација из Загреба. Након Степинца, поништена пресуда и државном секретару МУП-а НДХ.

Регион 25.07.2016 | 10:10
Рехабилитован још један злочинац НДХ
Лисак је био Павелићева десна рука, који је у њега имао неограничено повјерење, па му је препустио и организовање доласка супруге Маре Павелић из Фиренце у Загреб 1941. године. Заједно са Павелићем, Лисек је био у посјети код Адолфа Хитлера, а лично је одговоран за смрт хиљада Срба и Јевреја.

Он је обављао функцију повјереника за јавни ред и безбједност у усташкој НДХ. Одговоран је за депортацију у логоре и био је државни секретар МУП-а НДХ. Против њега је вођен судски процес у исто вријеме кад и против Алојзија Степинца када су обојица осуђени на смрт. Они су током трајања процеса потврдили у одвојеним испитивањима да су и један и други били радо позивани на аудијенције код Анте Павелића.

Поводом догађаја претходне рехабилитације Алојзија Степинца, огласио се и Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентел" који је акт Загреба назвао срамним и ужасним.

"Циљ пресуде је да се оперу злочини водећег католичког клерика који је подржавао НДХ, хвалио њено успостављање и служио је као свештеник њеном вођству", оцјенио је Зуроф.

Отвара се питање рехабилитације великог броја усташа одговорних за смрт хиљада људи. У хрватским медијима се већ помиње поништавање многих пресуда из комунистичке ере.

Могућа је и рехабилитација припадника покрета из 70-их, такозваног "Хрватског прољећа"- Влади Готовцу, Дражену Будиши, Марку Веселици и Фрањи Туђману!

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јасеновац...

25.07.2016 10:24

И, ста мисле да це тиме понистити њихове злоцине,да це бити бољи као нација,да це бити веци вјерници,људи,дрзава? Докази о злодјелима остају тако да су било какве одлуке о рехабилитацији истих и јадне и смијесне!Лакрдија и понизење зртава је једино сто су постигли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

25.07.2016 11:36

Слазем се у потпуности са васим коментаром, Али шта ћемо са цица Дражом???

Name

РЕ ЈАСЕНОВАЦ РЕ СТРАНАЦ

25.07.2016 12:11

СЛАШЕМ СЕ У ПОТПУНОСТИ СА ВАШИМ КОМЕНТАРИМА, АЛИ ШТА ЋЕМО СА ТИТОМ? ЗА КОМУНИСТЕ ЈЕ БИО СВАКО ЗЛОЧИНАЦ ОД СРБА КО НИЈЕ БИО СА ЊИМА. А СРБА СУ НАЈВИШЕ ПОБИЛИ ТИ КОМУНИСТИ. У ФОЧИ СЕ ОБУКЛИ У ЧЕТНИЧЕ УНИФОРМЕ И ПОБИЛИ МУСЛИМАНЕ ДА ШТО ВИШЕ РАСПИРУЈУ НАЦОНАЛНУ МРЖЊУ, ТО СВЈЕДОЧЕ ПРЕЖИВЈЕЛИ ПАРТИЗАНИ И МУСЛИМАНИ.

Name

ре_РЕ ЈАСЕНОВАЦ РЕ СТРАНАЦ

25.07.2016 23:25

Ја колико знам нијемци су покретали 7 офанзива против Тите партизана а против цетника и устаса ни једну. Сваком паметном би то било довољно да закљуци које против кога ратовао у ИИ свјетском рату, а које био сарадник са окупатором.

Name

РЕ ЗА РЕ

26.07.2016 11:01

СЕДАМ СЕКРЕТАРА СКОЈА- 7 (СЕДАМ). ЈОСИП БРОЗ ЗВАНИ ТИТО? СВЕ ИХ ЈЕ ПОУБИЈАО!

Name

Луцкy

25.07.2016 11:50

Невјероватна је хрватска мржња према Србима. Скоро сваки дан демантујем самог себе кад мислим да нас не могу мрзити и непоштовати више. Хрвати се изгледа од најранијег дјетињства одгајају да мрзе Србе. То је једина држава на планети гдје је један народ комплетно душевно болестан , и то у мржњи према комплетном другом народу - према Србима. Али добро,то је њихов проблем,рекао бих огромни проблем, јер можда нема по човјека ништа горе него кад мрзи друге људе. То напросто "изједа" њега самог,и на душевном и на тјелесном плану па се комплетна хрватска нација распада и дегенерише у том колективном лудилу мржње према Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.07.2016 15:43

Ове рехабилитације чуде само наивне. Данашња Хрватска баштини све тековине НДХ. Усташтво је тамо доминантна идеологија. 1945. је пропуштена прилика да се Хрватска прописно казни. Комунисти су их спасли зарад старих дугова према усташама из периода заједничке илегале.

ОДГОВОРИТЕ