Rehabilitovan još jedan zločinac NDH

Nova skandalozna rehabilitacija iz Zagreba. Nakon Stepinca, poništena presuda i državnom sekretaru MUP-a NDH.

Region 25.07.2016 | 10:10
Rehabilitovan još jedan zločinac NDH
Lisak je bio Pavelićeva desna ruka, koji je u njega imao neograničeno povjerenje, pa mu je prepustio i organizovanje dolaska supruge Mare Pavelić iz Firence u Zagreb 1941. godine. Zajedno sa Pavelićem, Lisek je bio u posjeti kod Adolfa Hitlera, a lično je odgovoran za smrt hiljada Srba i Jevreja.

On je obavljao funkciju povjerenika za javni red i bezbjednost u ustaškoj NDH. Odgovoran je za deportaciju u logore i bio je državni sekretar MUP-a NDH. Protiv njega je vođen sudski proces u isto vrijeme kad i protiv Alojzija Stepinca kada su obojica osuđeni na smrt. Oni su tokom trajanja procesa potvrdili u odvojenim ispitivanjima da su i jedan i drugi bili rado pozivani na audijencije kod Ante Pavelića.

Povodom događaja prethodne rehabilitacije Alojzija Stepinca, oglasio se i Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizentel" koji je akt Zagreba nazvao sramnim i užasnim.

"Cilj presude je da se operu zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao NDH, hvalio njeno uspostavljanje i služio je kao sveštenik njenom vođstvu", ocjenio je Zurof.

Otvara se pitanje rehabilitacije velikog broja ustaša odgovornih za smrt hiljada ljudi. U hrvatskim medijima se već pominje poništavanje mnogih presuda iz komunističke ere.

Moguća je i rehabilitacija pripadnika pokreta iz 70-ih, takozvanog "Hrvatskog proljeća"- Vladi Gotovcu, Draženu Budiši, Marku Veselici i Franji Tuđmanu!

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jasenovac...

25.07.2016 10:24

I, sta misle da ce time ponistiti njihove zlocine,da ce biti bolji kao nacija,da ce biti veci vjernici,ljudi,drzava? Dokazi o zlodjelima ostaju tako da su bilo kakve odluke o rehabilitaciji istih i jadne i smijesne!Lakrdija i ponizenje zrtava je jedino sto su postigli!

ODGOVORITE
Name

Stranac

25.07.2016 11:36

Slazem se u potpunosti sa vasim komentarom, Ali šta ćemo sa cica Dražom???

Name

RE JASENOVAC RE STRANAC

25.07.2016 12:11

SLAŠEM SE U POTPUNOSTI SA VAŠIM KOMENTARIMA, ALI ŠTA ĆEMO SA TITOM? ZA KOMUNISTE JE BIO SVAKO ZLOČINAC OD SRBA KO NIJE BIO SA NJIMA. A SRBA SU NAJVIŠE POBILI TI KOMUNISTI. U FOČI SE OBUKLI U ČETNIČE UNIFORME I POBILI MUSLIMANE DA ŠTO VIŠE RASPIRUJU NACONALNU MRŽNJU, TO SVJEDOČE PREŽIVJELI PARTIZANI I MUSLIMANI.

Name

re_RE JASENOVAC RE STRANAC

25.07.2016 23:25

Ja koliko znam nijemci su pokretali 7 ofanziva protiv Tite partizana a protiv cetnika i ustasa ni jednu. Svakom pametnom bi to bilo dovoljno da zakljuci koje protiv koga ratovao u II svjetskom ratu, a koje bio saradnik sa okupatorom.

Name

RE ZA RE

26.07.2016 11:01

SEDAM SEKRETARA SKOJA- 7 (SEDAM). JOSIP BROZ ZVANI TITO? SVE IH JE POUBIJAO!

Name

Lucky

25.07.2016 11:50

Nevjerovatna je hrvatska mržnja prema Srbima. Skoro svaki dan demantujem samog sebe kad mislim da nas ne mogu mrziti i nepoštovati više. Hrvati se izgleda od najranijeg djetinjstva odgajaju da mrze Srbe. To je jedina država na planeti gdje je jedan narod kompletno duševno bolestan , i to u mržnji prema kompletnom drugom narodu - prema Srbima. Ali dobro,to je njihov problem,rekao bih ogromni problem, jer možda nema po čovjeka ništa gore nego kad mrzi druge ljude. To naprosto "izjeda" njega samog,i na duševnom i na tjelesnom planu pa se kompletna hrvatska nacija raspada i degeneriše u tom kolektivnom ludilu mržnje prema Srbima.

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.07.2016 15:43

Ove rehabilitacije čude samo naivne. Današnja Hrvatska baštini sve tekovine NDH. Ustaštvo je tamo dominantna ideologija. 1945. je propuštena prilika da se Hrvatska propisno kazni. Komunisti su ih spasli zarad starih dugova prema ustašama iz perioda zajedničke ilegale.

ODGOVORITE