Пети напад у ЕУ у протеклих 10 дана

У Немачкој се протекле ноћи догодио четврти напад за мање од недељу дана, када се 27-годишњи Сиријац разнео бомбом на музичком фестивалу у Баварској при чему је сам страдао и ранио 12 особа, а тиме је број напада који су у Европи изведени од 14. јула повећан на пет.

Свијет 25.07.2016 | 08:47
Пети напад у ЕУ у протеклих 10 дана
Министар полиције Баварске је рекао да је страдали Сиријац, коме немачке власти нису одобриле захтев за азил, стигао у Немачку пре две године и да је већ два пута покушавао да изврши самоубиство.

"Мушкарац је у ранцу носио експлозив и металне делиће који би били довољни да убију више људи", навео је Херман и додао да не искључује могућност да је овај напад изведен под утицајем исламиста, али је нагласио да би то морала да потврди истрага.

Ноћашњи напад је изведен само неколико сати након што је још један сиријски избеглица у граду Ројтлинген код Штутгарта мачетом убио једну жену и ранио још две особе.

Полиција је савладала 21. годишњег нападача и ухапсила га, а наводи се да је од раније познат полицији и да је деловао сам.

Како је навела полиција, мотив напада још није јасан, а за сада нема доказа да је у напад умешан још неко, навео је лист "Билд".

Само два дана пре напада у Ројтлингену, Немац иранског порекла је у петак у Минхену убио девет, а ранио 27 људи, након чега је извршио самоубиство пред очима полицијаца.

Баварска полиција је објавила да је нападач планирао тај чин годину дана и да је преко интернета илегално купио пиштољ, а тужилаштво је саопштило да жртве напада нису ишле у исту школу као и 18-годишњи нападач и да он није бирао жртве већ да је пуцао насумично.

Портпарол канцеларије тужиоца у Минхену Томас Штајнкраус-Кох рекао је да је нападач прошле године био на психијатријском лечењу, јер је патио од депресије и имао страх од контакта са другим људима.

Пре тачно недељу дана, 17-годишњи азилант напао је секиром и ножем путнике у возу баварском граду Вирцбургу, приликом чега су рањене четири особе и једна док је бежала, а нападач је убијен.

За тај напад је, међутим, Исламска држава преузела одговорност, иако немачке власти верују да је и тај нападач деловао сам.

Напада није била поштеђена ни Француска, где је 14. јула, на дан националног празника, 31-годишњи Тунижанин Мохамед Лауајеј Булел камионом на шеталишту у Ници покосио и убио 84 особе, а стотине повредио.

Тужилаштво је саопштило да је Булел тај напад планирао месецима и да је имао саучеснике.

Исламска држава је преузела одговорност за тај напад, а француске власти оптужиле су три особе за саучесништво у убиству које је извела "група са терористичким везама", док је двоје оптужено за "кршење закона о оружју у вези са припадношћу терористицкој групи".

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

куварица

25.07.2016 07:29

КАД ЗНАТЕ ДА КУВАТЕ У ЕВРОПИ И СВИЈЕТУ, МОРАТЕ И ПОКЛОПАЦ ДРЖАТИ ДОБРО! КОЛ, ГЕНЖЕР и остала банда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИД

27.07.2016 12:17

САДА БИ ВАМ ДОБРО ДОШАО ЗИД.!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИЈА

27.07.2016 12:22

ДА ЛИ СИ СУЗУ ПУСТИЛА КАДА СУ БОМБАРДОВАЛИ СРБИЈУ??????????????????????????????????????????????

ОДГОВОРИТЕ