Peti napad u EU u proteklih 10 dana

U Nemačkoj se protekle noći dogodio četvrti napad za manje od nedelju dana, kada se 27-godišnji Sirijac razneo bombom na muzičkom festivalu u Bavarskoj pri čemu je sam stradao i ranio 12 osoba, a time je broj napada koji su u Evropi izvedeni od 14. jula povećan na pet.

Svijet 25.07.2016 | 08:47
Peti napad u EU u proteklih 10 dana
Ministar policije Bavarske je rekao da je stradali Sirijac, kome nemačke vlasti nisu odobrile zahtev za azil, stigao u Nemačku pre dve godine i da je već dva puta pokušavao da izvrši samoubistvo.

"Muškarac je u rancu nosio eksploziv i metalne deliće koji bi bili dovoljni da ubiju više ljudi", naveo je Herman i dodao da ne isključuje mogućnost da je ovaj napad izveden pod uticajem islamista, ali je naglasio da bi to morala da potvrdi istraga.

Noćašnji napad je izveden samo nekoliko sati nakon što je još jedan sirijski izbeglica u gradu Rojtlingen kod Štutgarta mačetom ubio jednu ženu i ranio još dve osobe.

Policija je savladala 21. godišnjeg napadača i uhapsila ga, a navodi se da je od ranije poznat policiji i da je delovao sam.

Kako je navela policija, motiv napada još nije jasan, a za sada nema dokaza da je u napad umešan još neko, naveo je list "Bild".

Samo dva dana pre napada u Rojtlingenu, Nemac iranskog porekla je u petak u Minhenu ubio devet, a ranio 27 ljudi, nakon čega je izvršio samoubistvo pred očima policijaca.

Bavarska policija je objavila da je napadač planirao taj čin godinu dana i da je preko interneta ilegalno kupio pištolj, a tužilaštvo je saopštilo da žrtve napada nisu išle u istu školu kao i 18-godišnji napadač i da on nije birao žrtve već da je pucao nasumično.

Portparol kancelarije tužioca u Minhenu Tomas Štajnkraus-Koh rekao je da je napadač prošle godine bio na psihijatrijskom lečenju, jer je patio od depresije i imao strah od kontakta sa drugim ljudima.

Pre tačno nedelju dana, 17-godišnji azilant napao je sekirom i nožem putnike u vozu bavarskom gradu Vircburgu, prilikom čega su ranjene četiri osobe i jedna dok je bežala, a napadač je ubijen.

Za taj napad je, međutim, Islamska država preuzela odgovornost, iako nemačke vlasti veruju da je i taj napadač delovao sam.

Napada nije bila pošteđena ni Francuska, gde je 14. jula, na dan nacionalnog praznika, 31-godišnji Tunižanin Mohamed Lauajej Bulel kamionom na šetalištu u Nici pokosio i ubio 84 osobe, a stotine povredio.

Tužilaštvo je saopštilo da je Bulel taj napad planirao mesecima i da je imao saučesnike.

Islamska država je preuzela odgovornost za taj napad, a francuske vlasti optužile su tri osobe za saučesništvo u ubistvu koje je izvela "grupa sa terorističkim vezama", dok je dvoje optuženo za "kršenje zakona o oružju u vezi sa pripadnošću teroristickoj grupi".

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kuvarica

25.07.2016 07:29

KAD ZNATE DA KUVATE U EVROPI I SVIJETU, MORATE I POKLOPAC DRŽATI DOBRO! KOL, GENŽER i ostala banda!

ODGOVORITE
Name

ZID

27.07.2016 12:17

SADA BI VAM DOBRO DOŠAO ZID.!?

ODGOVORITE
Name

SRBIJA

27.07.2016 12:22

DA LI SI SUZU PUSTILA KADA SU BOMBARDOVALI SRBIJU??????????????????????????????????????????????

ODGOVORITE