Русија пореметила планове НАТО

РУС је уложила доста напора да ојача позицију на Црном мору и тиме је остварила успех,нарочито ако се узме у обзир што је пореметила планове НАТО, пише „Форбс“.

Свијет 24.07.2016 | 21:13
Русија пореметила планове НАТО
У последње време САД све чешц́е сарађују са земљама Црноморског региона нудец́и им кооперацију у спровођењу војно-морских вежби, као и преговоре о сарадњи у производњи одбрамбених капацитета.

Вашингтон то објашњава тиме да је државама које се граниче са Русијом неопходна заштита од потенцијалне „претње“ од стране Москве, пише лист.

Истовремено, Запад веома добро зна да је Русија у протеклих сто година на Црно море гледала као на један од најважнијих региона који је гарант сопствене безбедности, као и да за тако нешто има историјске и стратешке аргументе.

Из тог разлога уопште се не треба чудити што Москва улаже толике напоре како би вратила стару славу својој флоти, истиче аутор чланка.

Након тога се Крим вратио у састав Русије, а Москва је на тај начин затворила Црно море.

Способности руске морнарице омогуц́авају Русији да ограниче кретање САД и НАТО-а у Црном мору, али и да примора Вашингтон да увелича расходе када је реч о војној индустрији.

Чак и најмањи руски патролни бродови могу да представе велику претњу јер користе најновије крстарец́е ракете „Калибар“, као и муницију за прецизно навођење.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Картографија

24.07.2016 22:51

Грцка це постати руска република. И Бугарска поново. И Румунија. Турска це бити потиснута од мореуза. Уз то це бити подијељена на Турску у Курдистан. Неки би рекли, сто је баби мило, то јој де и снило. Мозда а мозда и ноје то у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

24.07.2016 23:51

Ја глупости па русија на колапсу због расхода, своје нуклерне подморнице потапа по свијету јер нема пара да их расходује, потопи их у балтику тако да сведска и њемацка им плаца да их демонтирају. Грозан суров и сиров народ, уцјењују друге, а ста би било да их тресне неки цернобил, мозда би то ипак најбоље било. А не своја го**** просипају у тудје двористе.... и цуј као и јаки су, само не знам са циме? До 78 су ратовали са кином и сад су опет поцели да се споре око територије, кинеза има 5x висе и зеле да узму Сибир натраг, сто и требају јер су они зивјели тамо и Монголи који сигурно нису Руси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор СРБИЈА

25.07.2016 06:25

Иди нестетнице спавај требас сутра ринтати цијели дан.

Name

врс рви

25.07.2016 09:43

Игоре Швеђанину који се већи од правих Швеђана. Уљепшао си ми дан. Када човјек прочита оволико глупости на једном мјесту мора се слатко насмијати.