Rusija poremetila planove NATO

RUS je uložila dosta napora da ojača poziciju na Crnom moru i time je ostvarila uspeh,naročito ako se uzme u obzir što je poremetila planove NATO, piše „Forbs“.

Svijet 24.07.2016 | 21:13
Rusija poremetila planove NATO
U poslednje vreme SAD sve češće sarađuju sa zemljama Crnomorskog regiona nudeći im kooperaciju u sprovođenju vojno-morskih vežbi, kao i pregovore o saradnji u proizvodnji odbrambenih kapaciteta.

Vašington to objašnjava time da je državama koje se graniče sa Rusijom neophodna zaštita od potencijalne „pretnje“ od strane Moskve, piše list.

Istovremeno, Zapad veoma dobro zna da je Rusija u proteklih sto godina na Crno more gledala kao na jedan od najvažnijih regiona koji je garant sopstvene bezbednosti, kao i da za tako nešto ima istorijske i strateške argumente.

Iz tog razloga uopšte se ne treba čuditi što Moskva ulaže tolike napore kako bi vratila staru slavu svojoj floti, ističe autor članka.

Nakon toga se Krim vratio u sastav Rusije, a Moskva je na taj način zatvorila Crno more.

Sposobnosti ruske mornarice omogućavaju Rusiji da ograniče kretanje SAD i NATO-a u Crnom moru, ali i da primora Vašington da uveliča rashode kada je reč o vojnoj industriji.

Čak i najmanji ruski patrolni brodovi mogu da predstave veliku pretnju jer koriste najnovije krstareće rakete „Kalibar“, kao i municiju za precizno navođenje.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kartografija

24.07.2016 22:51

Grcka ce postati ruska republika. I Bugarska ponovo. I Rumunija. Turska ce biti potisnuta od moreuza. Uz to ce biti podijeljena na Tursku u Kurdistan. Neki bi rekli, sto je babi milo, to joj de i snilo. Mozda a mozda i noje to u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

24.07.2016 23:51

Ja gluposti pa rusija na kolapsu zbog rashoda, svoje nuklerne podmornice potapa po svijetu jer nema para da ih rashoduje, potopi ih u baltiku tako da svedska i njemacka im placa da ih demontiraju. Grozan surov i sirov narod, ucjenjuju druge, a sta bi bilo da ih tresne neki cernobil, mozda bi to ipak najbolje bilo. A ne svoja go**** prosipaju u tudje dvoriste.... i cuj kao i jaki su, samo ne znam sa cime? Do 78 su ratovali sa kinom i sad su opet poceli da se spore oko teritorije, kineza ima 5x vise i zele da uzmu Sibir natrag, sto i trebaju jer su oni zivjeli tamo i Mongoli koji sigurno nisu Rusi

ODGOVORITE
Name

Igor SRBIJA

25.07.2016 06:25

Idi nestetnice spavaj trebas sutra rintati cijeli dan.

Name

vrs rvi

25.07.2016 09:43

Igore Šveđaninu koji se veći od pravih Šveđana. Uljepšao si mi dan. Kada čovjek pročita ovoliko gluposti na jednom mjestu mora se slatko nasmijati.