Вучић због странаца препушта мандат?

Премијер Србије наговестио да постоји могућност да неко други уместо њега формира нови кабинет. Центри моћи притискају да се одрекне најважнијих сарадника.

Србија 24.07.2016 | 09:59
Вучић због странаца препушта мандат?
Постоји могућност да Александар Вучић формирање владе препусти неком другом из врха СНС, јер је суочен са страховитим притисцима страних центара моћи, не само око стратешког опредељења новог кабинета, него и са дискретним “препорукама” моћника да се одрекне неких од најважнијих и најмарљивијих сарадника! - сазнају “Новости”.

Овај нови политички заплет, осим интереса великих сила, диктирају и напетости у региону и изазови са којима ће Србија и будућа власт бити суочена у наредним месецима.

Да је овакав сценарио могућ, практично је данас најавио и сам мандатар:

"Покушаћу да формирам владу у првој половини августа. Ако не будем успео, не искључујем могућност да је неко други формира. Имамо проблема, није никакав хир у питању. Постоје ствари о којима не могу да говорим. Не желим да формирам владу против које бих био и сам".

Вучић је након обиласка Специјалне бригаде Војске Србије у касарни “Растко Немањић” у Панчеву рекао да “жели да влада буде формирана на радост, јер ће грађани добити владу која ће обезбедити највећи раст”:

"Ако будем успео биће ускоро, ако не, формираће је неко други, али ћу га ја опет предложити "- закључио је Вучић.

Ову изненадну опцију политичка чаршија види као припрему за Вучићев маневар - да мандат за састав владе препусти неком из свог партијског табора, а да он полако припрема кандидатуру за председничке изборе.

Ипак, наши добро обавештени извори тврде да Вучићу не пада на памет да улази у трку за фотељу на Андрићевом венцу и да је то плод маште његових политичких противника.

Али, оваква најава актуелног премијера свакако побуђује пажњу. Осим са великим апетитима својих страначких сабораца, који су незадовољни кадровским проветравањем на последњој изборној скупштини СНС, Вучићу посао додатно отежавају и глобалне прилике које ће се свакако преливати и на нашу земљу.

Његов задатак је деликатан не само у персоналном смислу. Треба изабрати тим који ће моћи да одговори на изазове попут нове мигрантске плиме која ће, процењује се, поново захватити Србију.

Врло је шкакљиво и питање нормализације односа са Приштином, јер се тај процес директно доводи у везу са нашим путем у ЕУ, иако је Београд практично применио све што је написано у Бриселском споразуму. У дипломатским круговима помиње се и да ће 2017. година бити посвећена решавању политичке парализе у БиХ, што пак може нашу државу да стави у незавидан положај због будућег статуса Републике Српске и константне тежње Сарајева да је институционално потчини. Уз то, постоје оперативни подаци служби да поједине групе у садејству са страним централама приљежно раде на политичкој и безбедносној дестабилизацији региона.

А осим свега овога нужно је спровести хируршки прецизно реформу јавног сектора у којој леже социјалне мине попут неизбежних отказа у "Железницама" и ЕПС, решавања статуса великих и стратешких система као што су “Ресавица”, “Галеника”, “Симпо”... Сложена је једначина за Вучића или неког џокера из табора напредњака.

(Вечерње новости)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Богољуб

24.07.2016 08:13

Драги Александре,Вама је морало и пре да буде јасно да су "газде" с поља незасите висеглаве аздаје и да им економски или било како другације јака Србија не одговара. Кратко и јасно,ко се у коло хвата у ноге се узда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгослав

24.07.2016 10:03

Које ти глупости писес волели би да нестане РС ал узалуд се надате

Name

Ајде

24.07.2016 13:20

Драгославе, изгледа да ти имас пањ мјесто главе.

Name

банхалучанин

24.07.2016 08:15

Зна и Вучић да му је Додик и РС камен објешен о врату кога ће се тешко ријешити. Како ствари стоје, свијет притишће сваким даном све више да га Вучић са свога врата и врата Србије скине и одбаци. Биће тешко, али ће се морати вратити РС на линију развоја и просперитета БИХ, којом ће се управљати из Сарајева као главног града БИХ. Од овог процеса стављања РС под контролу из Сарајева, зависи у многоме судбина Србије и уласка у ЕУ. Ко ће све те процесе избалансирсти и Додика на узицу вратити или чак потпуно макнути иза решетака, остаје да се види. Вучић или неко други, неће му бити лако , али ће се морати. А што се мора, није ни тешко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Промашај

24.07.2016 09:58

Овде се прича о Србима и брани се част Срба,Републике Српске и Србије. Ако имаш нешта против Додика иди па му то кажи

Name

за "промашај"

24.07.2016 11:00

Не знам зашто и како, али си одабрао право име за пројекат РС и Додик. " Промашај" је прави назив за неуспјели покушај стварања квази дрżаве због којег че Вучић морати платити високу цијену. Ја га држим за поштеног човјека иако је 90 имао подоста неумјесних изјава и потеза. Мораће се ослободити "промашаја" да би Србији обезбиједоо будућност. Сигуран сам да ће овај пут одабрати исправну и важнију варијанту. Без "промашаја" у бољу будућност. Жив и здрав да си ми.

Name

Србин Православац

24.07.2016 16:10

Ти сигурно ниси из Бнаја луке док причаш такве глупости. Квази држава је само БиХ а ти види па пиши муџахедин.

Name

Ја сам из Бања луке

24.07.2016 16:17

а не ти,никакве погрешне изјаве вучић није давао већ твој алија. Ја када би видео да неки муслиман напада Србина,тражио би бар 4 муслимана да се смирим. Шта ту има лоше? Јеси ти у Републици Српској,иди пријатељу губи се у арабију,тамо лажи и да си Србин ако хоћеш,уствари немој лагати презиме ти све говори,ја тренутно пијем кафу у босни и у црној сам БОСС мајици са бјелом цртом преко леђа,дођи да те упознам бањалучанине мујооооо.

Name

БОСС

24.07.2016 19:25

Ти си модерни бањалуцанин. Мене мозес сваки дан наци. Долазим у Ферхадију. Обуци ту мајицу БОСС да те не би с ким замјенио. Па цемо "Код Мује" у ћевапџиницу да се упознамо. Па зар нисмо оба бањалучани, ја по родјењу а ти вјероватно новопридошли, послијератни. Зив ми био земљак.

Name

Ре

24.07.2016 19:42

Истину си у цијелости рекао

Name

Армани

24.07.2016 19:52

Е мој мујо у БОСС-у,ја сам рођени Бањалучанин за разлику од тебе што си побјегао сам и говорио да су те отјерали,само не знам ко јер у Бања луци није било рата,а ферхадију не желим ни да видим очима због изјава муслимана,ако ти је душа чиста увјек можемо на пиће а ако си брадоња пази се обријаћете јер ово је Република Српска,други пута пази мало бивши Србине јер већи Србин од Срба не можеш бити исто тако ни већи муслиман од муслимана.Знаш добро да бањалучанин ниси јер се мораш покајати и извинити што ти и твоји нисте ни после више од 20 година урадили,и запамти ја сам ти се родио у Бања луци,Српском граду,Православне вјере,главном граду Републике Српске и тачније сам на лаушу.

Name

Србин из Бања луке

24.07.2016 20:02

За овог што иде у ферхадију и код мује.Прави Србин код мује неће ни ући а ти си неки бањалучанин само не знам какав,за врјеме рата гдје си био?Само Србин може да буде бањалучанин а то што ви муслимани гурате свукуд нос је друга прича,за разликy од тебе ја сам за врјеме рата био у Бања луци као и пре а и после рата набијем те на ферхааадју

Name

Новинар

24.07.2016 08:16

Шта год да ураде неће бити добро за Србе,ни у Србији а ни у Републици Српској,јер нас ти њихови пријатељи напросто обожавају са тим уцјенама око предавања надлежности на Косову,вјероватно у потпуности и у Републици Српској. Треба само да запамте сви да Република Српска ће да живи а њено уништавање ће изазвати рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2016 08:42

А мисљења си да одвјање РС од БиХ не би изазвало рат?

Name

е е е

24.07.2016 10:28

Ако се мозе зивјети од назива ентитета,лијепо зивите. Нек се зове како хоце а да се лијепо зиви. Овако смо на дну самом... од национализма зиве само политицари а нород гладује...

Name

АЦО В .

24.07.2016 08:20

Нека узме под руку овог из Бакинаца,и лагано у тандему препусте и мандате,љубавнице,секундарне спонзорусе..м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

24.07.2016 08:20

Ста се пресеравас , као никоме није теско радити свој посао само теби. Знас или незнас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ломбардија

24.07.2016 08:35

Јул је, нема десавања па да се мало АВ таблоизира као сто инаце цини. Неће он никуда, бас такав одговара странцима, осим ако неце код Марица у реалитy.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

24.07.2016 08:49

" Постоје ствари о којима не могу да говорим " , ево рекао народ све , а ти Вучићу , примај плату за ћутање и климање главом , Западу . Тако се чува фотеља , јер ако нећеш ти , они увијк имају " резервног играча " !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

24.07.2016 08:58

Формираце је он, и те како!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

24.07.2016 09:00

Па сам си крив,мало па мало па са Додиком,"недамо РС,недамо српски народ,цувацемо рс,ми смо једно итд итд"а нико те ниста није питао за то нити пријетио а и к.рците се и понасате се да вам немозе нико ништа.Ето ти сад Додик ј..оте он а ти њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо хрсуз

24.07.2016 09:27

Немој Вучко, Богом те кумимо!..........Опет ће наш Милорад морат препакиват политику......и Немања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

24.07.2016 09:33

Ако је све ово тачно и пристаје се на ово (јер вјероватно другог излаза нема), тек онда можете схватити какву подршку имамо од Русије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дејан

24.07.2016 10:19

Да ли би ти подржавао комшију који ти дере жену? Тако је то и са Русима,платили су рачун на украјини у коју су бацили више него што ће ЕУ са америком у будућих 100 година. Срби им недају базу,недају дипломатске пасоше,наруче оружје па га неће да плате,траже све џабе,е па како да ти Руси помогну онда нису нам у комшилуку па да само пређу преко границе,једноставно без базе не могу нам помоћи преко Украјине,Пољске,Турске,Финске,Норвешке,Мађарске,Бугарске,Румуније,Њемачке,Аустрије,Словеније,Хрватске јер то су све не пријатељске земље које глуме Српске пријатеље.Сјети се само шта су Нађари радили са лијековима намјењеним Србима у протеклом рату иако су видели да су лијекови,.На крају коначно свидјело се теби то или не а и оним твог размишљања,Русија је гарант опстанка Срба,Православаца,Србије,Републике Српске иначе би све ови пријатељу потаманили.

Name

РЕ РЕ

24.07.2016 12:17

А ским би ти то ратовао кад ти треба база

Name

Србин

24.07.2016 12:40

да се бранимо од тебе и твојих ре ре.

Name

Ре ре Дејан

24.07.2016 12:44

За паре мозес од моцника и друге гаранције добити. Колики ти је Русија гарант за несто најбоље свједоци гласање Русије о томе. Готово увијек до задњег дана се не зна како це Русија гласати тј. док се не утврди цијена за зељено гласање

Name

алтец

24.07.2016 09:35

Дај доста висе твоје глуме.Добио си апсолутну вецину,формирај владу и ради оно сто ци обецао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја с Козаре

24.07.2016 09:37

Очито да је овдје Европа као америчка колонија искористила прилику да се отараси "Ђинђића", који их је добро прочитао, и знају какве су Вучићеве стварне намјере. Они сада хоће да створе завад и несигурност у политици Србије, јер једино тако могу да владају својим поданицима. Друга ствар је авнојска БиХ, гдје "ништа не штима". Нема сукоба, нема новинарских маркала, нема муслиманског кукања, није Миле ко некада, итд. То њима треба, јер сада је други талас муслиманана (први 70-тих пр. вијека) у превеликом броју окупирао Запад и праве несигурност, па сада је БиХ као створена за медијску сапуницу, како би се заташкао обрачуна са пристиглим муслиманима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.07.2016 19:28

Е мој јоја није ни теби лако

Name

Ха ха ха

24.07.2016 09:48

Не може се више обећавати, и обећавати, и обећавати и обећавати, већ 4 године, а помака ни милиметра. Не би га било ни за 10 мандата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васке

24.07.2016 11:15

Добро је рекао адвокат Крстан Симиц ,јос прије давно да је Вуциц највеци фолерант који се појавио у Србији.Кад га буде народ тјерао са власти,бице смрада све до Милорада.

Name

Нисмо најгори

24.07.2016 12:14

Ебем ли га. Ако могу Путин и Ердоган ваљда може и Вучић. Ако могу Рус и Турчин, е вала онда може и Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

24.07.2016 12:29

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГРАФИЈУ !!! СТРАШНО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеле

24.07.2016 12:55

Додик је њему омча око врата.Ухватио се у коло са највећим балканским криминалцем. СРЕЋНО АЦО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

24.07.2016 19:26

Пеле, управо такво мисљење сам имао од прије двије/три године.

Name

Тајно вс. јавно

24.07.2016 13:40

Ми посматрамо Вуцица коироз призму односа са РС. А по мени је далеко вазини и 'знако0витије' да је Вуциц десет дана након избора отисао у неајављену 'приватну' посјету у Москву и том приликом се сусрео ни са ким другим него са Путином. А са друге стране абасадори европских дрзава су долазили Вуцицу 'на ноге' и све то је било громогласдно најављивано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаца

24.07.2016 19:56

Хе хе , чуј ово долазили европски званичници Вучићу на ноге.

Name

лукиц

24.07.2016 16:20

мени је смјесна теза која је овде стално провлаци, а која се своди на то да се све сто се десава у Србији врти ради /око РС да је РС 'центар свијета' . А зар прије 7 дана нисмо видили како је Ддсик отисо у Београд 'на рапорт' код Вуцица и Додик одмја након тога прихватио ССП не консултујуци ни владу ни скупстину ни пољопривреднике које је прије тога као 'ститио'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: лукиц

25.07.2016 05:41

Смијешна, али истинита. Тако је када имамо кловна за прешедника

Name

науцио од баје

24.07.2016 18:17

Ево Вуциц као и Додик поцео блефират да га нападају страни центри моци као и доду за добро водјење политике нароцито према БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс рви

25.07.2016 11:00

Нападају њега страни центри моћи и то одавно. Увјек сам био против његове политике једном задњицом на двије столице односно како каже "балансирање". Е па измакле се обадвије столице! Док је запад практично развалио Србију није хтио да прихвати руску подршку. Није Србија толико опкољена да Руси не могу доћи. Што се руске базе тиче она би помогла да Србију схвате озбиљно а не да им се НАТО и Блер шепуре по држави коју су скоро уништили.Ово је очит примјер да пацови први напуштају брод који тоне.

Name

Драган

24.07.2016 18:51

Зграда Гранд траде и м:тел...неопростиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лабуд

24.07.2016 22:05

Ма врло једноставно Вуциц даје мандат неком из своје странке кога це он наравно дрзати под контролом. Разлог је тај сто се Вуциц припрема за предсједницке изборе у Србији тако да ако их добије, а добит це онда це СНС на целу са Вуцицем имати апсолутну власт у дрзави. Јесте да је и Николиц "бивси" цлан СНС-а, али мислим да је свима јасно да се њих двојица не слазу око много цега само сто то не показују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.07.2016 07:58

Браво. А цјелокупну ситуацију це искористити за прљаву кампању... Угрозена РС, угрозена Србија...Сви хоце да нас заузму и окупирају, а гаце нам на стапу. Бе знам како се само народ "прими" на ту прицу