Vučić zbog stranaca prepušta mandat?

Premijer Srbije nagovestio da postoji mogućnost da neko drugi umesto njega formira novi kabinet. Centri moći pritiskaju da se odrekne najvažnijih saradnika.

Srbija 24.07.2016 | 09:59
Vučić zbog stranaca prepušta mandat?
Postoji mogućnost da Aleksandar Vučić formiranje vlade prepusti nekom drugom iz vrha SNS, jer je suočen sa strahovitim pritiscima stranih centara moći, ne samo oko strateškog opredeljenja novog kabineta, nego i sa diskretnim “preporukama” moćnika da se odrekne nekih od najvažnijih i najmarljivijih saradnika! - saznaju “Novosti”.

Ovaj novi politički zaplet, osim interesa velikih sila, diktiraju i napetosti u regionu i izazovi sa kojima će Srbija i buduća vlast biti suočena u narednim mesecima.

Da je ovakav scenario moguć, praktično je danas najavio i sam mandatar:

"Pokušaću da formiram vladu u prvoj polovini avgusta. Ako ne budem uspeo, ne isključujem mogućnost da je neko drugi formira. Imamo problema, nije nikakav hir u pitanju. Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Ne želim da formiram vladu protiv koje bih bio i sam".

Vučić je nakon obilaska Specijalne brigade Vojske Srbije u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu rekao da “želi da vlada bude formirana na radost, jer će građani dobiti vladu koja će obezbediti najveći rast”:

"Ako budem uspeo biće uskoro, ako ne, formiraće je neko drugi, ali ću ga ja opet predložiti "- zaključio je Vučić.

Ovu iznenadnu opciju politička čaršija vidi kao pripremu za Vučićev manevar - da mandat za sastav vlade prepusti nekom iz svog partijskog tabora, a da on polako priprema kandidaturu za predsedničke izbore.

Ipak, naši dobro obavešteni izvori tvrde da Vučiću ne pada na pamet da ulazi u trku za fotelju na Andrićevom vencu i da je to plod mašte njegovih političkih protivnika.

Ali, ovakva najava aktuelnog premijera svakako pobuđuje pažnju. Osim sa velikim apetitima svojih stranačkih saboraca, koji su nezadovoljni kadrovskim provetravanjem na poslednjoj izbornoj skupštini SNS, Vučiću posao dodatno otežavaju i globalne prilike koje će se svakako prelivati i na našu zemlju.

Njegov zadatak je delikatan ne samo u personalnom smislu. Treba izabrati tim koji će moći da odgovori na izazove poput nove migrantske plime koja će, procenjuje se, ponovo zahvatiti Srbiju.

Vrlo je škakljivo i pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom, jer se taj proces direktno dovodi u vezu sa našim putem u EU, iako je Beograd praktično primenio sve što je napisano u Briselskom sporazumu. U diplomatskim krugovima pominje se i da će 2017. godina biti posvećena rešavanju političke paralize u BiH, što pak može našu državu da stavi u nezavidan položaj zbog budućeg statusa Republike Srpske i konstantne težnje Sarajeva da je institucionalno potčini. Uz to, postoje operativni podaci službi da pojedine grupe u sadejstvu sa stranim centralama prilježno rade na političkoj i bezbednosnoj destabilizaciji regiona.

A osim svega ovoga nužno je sprovesti hirurški precizno reformu javnog sektora u kojoj leže socijalne mine poput neizbežnih otkaza u "Železnicama" i EPS, rešavanja statusa velikih i strateških sistema kao što su “Resavica”, “Galenika”, “Simpo”... Složena je jednačina za Vučića ili nekog džokera iz tabora naprednjaka.

(Večernje novosti)

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Bogoljub

24.07.2016 08:13

Dragi Aleksandre,Vama je moralo i pre da bude jasno da su "gazde" s polja nezasite viseglave azdaje i da im ekonomski ili bilo kako drugacije jaka Srbija ne odgovara. Kratko i jasno,ko se u kolo hvata u noge se uzda.

ODGOVORITE
Name

dragoslav

24.07.2016 10:03

Koje ti gluposti pises voleli bi da nestane RS al uzalud se nadate

Name

Ajde

24.07.2016 13:20

Dragoslave, izgleda da ti imas panj mjesto glave.

Name

banhalučanin

24.07.2016 08:15

Zna i Vučić da mu je Dodik i RS kamen obješen o vratu koga će se teško riješiti. Kako stvari stoje, svijet pritišće svakim danom sve više da ga Vučić sa svoga vrata i vrata Srbije skine i odbaci. Biće teško, ali će se morati vratiti RS na liniju razvoja i prosperiteta BIH, kojom će se upravljati iz Sarajeva kao glavnog grada BIH. Od ovog procesa stavljanja RS pod kontrolu iz Sarajeva, zavisi u mnogome sudbina Srbije i ulaska u EU. Ko će sve te procese izbalansirsti i Dodika na uzicu vratiti ili čak potpuno maknuti iza rešetaka, ostaje da se vidi. Vučić ili neko drugi, neće mu biti lako , ali će se morati. A što se mora, nije ni teško.

ODGOVORITE
Name

Promašaj

24.07.2016 09:58

Ovde se priča o Srbima i brani se čast Srba,Republike Srpske i Srbije. Ako imaš nešta protiv Dodika idi pa mu to kaži

Name

za "promašaj"

24.07.2016 11:00

Ne znam zašto i kako, ali si odabrao pravo ime za projekat RS i Dodik. " Promašaj" je pravi naziv za neuspjeli pokušaj stvaranja kvazi drżave zbog kojeg če Vučić morati platiti visoku cijenu. Ja ga držim za poštenog čovjeka iako je 90 imao podosta neumjesnih izjava i poteza. Moraće se osloboditi "promašaja" da bi Srbiji obezbijedoo budućnost. Siguran sam da će ovaj put odabrati ispravnu i važniju varijantu. Bez "promašaja" u bolju budućnost. Živ i zdrav da si mi.

Name

Srbin Pravoslavac

24.07.2016 16:10

Ti sigurno nisi iz Bnaja luke dok pričaš takve gluposti. Kvazi država je samo BiH a ti vidi pa piši mudžahedin.

Name

Ja sam iz Banja luke

24.07.2016 16:17

a ne ti,nikakve pogrešne izjave vučić nije davao već tvoj alija. Ja kada bi video da neki musliman napada Srbina,tražio bi bar 4 muslimana da se smirim. Šta tu ima loše? Jesi ti u Republici Srpskoj,idi prijatelju gubi se u arabiju,tamo laži i da si Srbin ako hoćeš,ustvari nemoj lagati prezime ti sve govori,ja trenutno pijem kafu u bosni i u crnoj sam BOSS majici sa bjelom crtom preko leđa,dođi da te upoznam banjalučanine mujooooo.

Name

BOSS

24.07.2016 19:25

Ti si moderni banjalucanin. Mene mozes svaki dan naci. Dolazim u Ferhadiju. Obuci tu majicu BOSS da te ne bi s kim zamjenio. Pa cemo "Kod Muje" u ćevapdžinicu da se upoznamo. Pa zar nismo oba banjalučani, ja po rodjenju a ti vjerovatno novopridošli, poslijeratni. Ziv mi bio zemljak.

Name

Re

24.07.2016 19:42

Istinu si u cijelosti rekao

Name

Armani

24.07.2016 19:52

E moj mujo u BOSS-u,ja sam rođeni Banjalučanin za razliku od tebe što si pobjegao sam i govorio da su te otjerali,samo ne znam ko jer u Banja luci nije bilo rata,a ferhadiju ne želim ni da vidim očima zbog izjava muslimana,ako ti je duša čista uvjek možemo na piće a ako si bradonja pazi se obrijaćete jer ovo je Republika Srpska,drugi puta pazi malo bivši Srbine jer veći Srbin od Srba ne možeš biti isto tako ni veći musliman od muslimana.Znaš dobro da banjalučanin nisi jer se moraš pokajati i izviniti što ti i tvoji niste ni posle više od 20 godina uradili,i zapamti ja sam ti se rodio u Banja luci,Srpskom gradu,Pravoslavne vjere,glavnom gradu Republike Srpske i tačnije sam na laušu.

Name

Srbin iz Banja luke

24.07.2016 20:02

Za ovog što ide u ferhadiju i kod muje.Pravi Srbin kod muje neće ni ući a ti si neki banjalučanin samo ne znam kakav,za vrjeme rata gdje si bio?Samo Srbin može da bude banjalučanin a to što vi muslimani gurate svukud nos je druga priča,za razliky od tebe ja sam za vrjeme rata bio u Banja luci kao i pre a i posle rata nabijem te na ferhaaadju

Name

Novinar

24.07.2016 08:16

Šta god da urade neće biti dobro za Srbe,ni u Srbiji a ni u Republici Srpskoj,jer nas ti njihovi prijatelji naprosto obožavaju sa tim ucjenama oko predavanja nadležnosti na Kosovu,vjerovatno u potpunosti i u Republici Srpskoj. Treba samo da zapamte svi da Republika Srpska će da živi a njeno uništavanje će izazvati rat.

ODGOVORITE
Name

Re

24.07.2016 08:42

A misljenja si da odvjanje RS od BiH ne bi izazvalo rat?

Name

e e e

24.07.2016 10:28

Ako se moze zivjeti od naziva entiteta,lijepo zivite. Nek se zove kako hoce a da se lijepo zivi. Ovako smo na dnu samom... od nacionalizma zive samo politicari a norod gladuje...

Name

ACO V .

24.07.2016 08:20

Neka uzme pod ruku ovog iz Bakinaca,i lagano u tandemu prepuste i mandate,ljubavnice,sekundarne sponzoruse..m.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

24.07.2016 08:20

Sta se preseravas , kao nikome nije tesko raditi svoj posao samo tebi. Znas ili neznas?

ODGOVORITE
Name

Lombardija

24.07.2016 08:35

Jul je, nema desavanja pa da se malo AV tabloizira kao sto inace cini. Neće on nikuda, bas takav odgovara strancima, osim ako nece kod Marica u reality.

ODGOVORITE
Name

zitto

24.07.2016 08:49

" Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim " , evo rekao narod sve , a ti Vučiću , primaj platu za ćutanje i klimanje glavom , Zapadu . Tako se čuva fotelja , jer ako nećeš ti , oni uvijk imaju " rezervnog igrača " !

ODGOVORITE
Name

Milorad

24.07.2016 08:58

Formirace je on, i te kako!!

ODGOVORITE
Name

BG

24.07.2016 09:00

Pa sam si kriv,malo pa malo pa sa Dodikom,"nedamo RS,nedamo srpski narod,cuvacemo rs,mi smo jedno itd itd"a niko te nista nije pitao za to niti prijetio a i k.rcite se i ponasate se da vam nemoze niko ništa.Eto ti sad Dodik j..ote on a ti njega.

ODGOVORITE
Name

Mujo hrsuz

24.07.2016 09:27

Nemoj Vučko, Bogom te kumimo!..........Opet će naš Milorad morat prepakivat politiku......i Nemanja.

ODGOVORITE
Name

Dejan

24.07.2016 09:33

Ako je sve ovo tačno i pristaje se na ovo (jer vjerovatno drugog izlaza nema), tek onda možete shvatiti kakvu podršku imamo od Rusije...

ODGOVORITE
Name

Re dejan

24.07.2016 10:19

Da li bi ti podržavao komšiju koji ti dere ženu? Tako je to i sa Rusima,platili su račun na ukrajini u koju su bacili više nego što će EU sa amerikom u budućih 100 godina. Srbi im nedaju bazu,nedaju diplomatske pasoše,naruče oružje pa ga neće da plate,traže sve džabe,e pa kako da ti Rusi pomognu onda nisu nam u komšiluku pa da samo pređu preko granice,jednostavno bez baze ne mogu nam pomoći preko Ukrajine,Poljske,Turske,Finske,Norveške,Mađarske,Bugarske,Rumunije,Njemačke,Austrije,Slovenije,Hrvatske jer to su sve ne prijateljske zemlje koje glume Srpske prijatelje.Sjeti se samo šta su Nađari radili sa lijekovima namjenjenim Srbima u proteklom ratu iako su videli da su lijekovi,.Na kraju konačno svidjelo se tebi to ili ne a i onim tvog razmišljanja,Rusija je garant opstanka Srba,Pravoslavaca,Srbije,Republike Srpske inače bi sve ovi prijatelju potamanili.

Name

RE RE

24.07.2016 12:17

A skim bi ti to ratovao kad ti treba baza

Name

Srbin

24.07.2016 12:40

da se branimo od tebe i tvojih re re.

Name

Re re Dejan

24.07.2016 12:44

Za pare mozes od mocnika i druge garancije dobiti. Koliki ti je Rusija garant za nesto najbolje svjedoci glasanje Rusije o tome. Gotovo uvijek do zadnjeg dana se ne zna kako ce Rusija glasati tj. dok se ne utvrdi cijena za zeljeno glasanje

Name

altec

24.07.2016 09:35

Daj dosta vise tvoje glume.Dobio si apsolutnu vecinu,formiraj vladu i radi ono sto ci obecao.

ODGOVORITE
Name

Јоја с Козаре

24.07.2016 09:37

Очито да је овдје Европа као америчка колонија искористила прилику да се отараси "Ђинђића", који их је добро прочитао, и знају какве су Вучићеве стварне намјере. Они сада хоће да створе завад и несигурност у политици Србије, јер једино тако могу да владају својим поданицима. Друга ствар је авнојска БиХ, гдје "ништа не штима". Нема сукоба, нема новинарских маркала, нема муслиманског кукања, није Миле ко некада, итд. То њима треба, јер сада је други талас муслиманана (први 70-тих пр. вијека) у превеликом броју окупирао Запад и праве несигурност, па сада је БиХ као створена за медијску сапуницу, како би се заташкао обрачуна са пристиглим муслиманима.

ODGOVORITE
Name

Re

24.07.2016 19:28

E moj joja nije ni tebi lako

Name

Ha ha ha

24.07.2016 09:48

Ne može se više obećavati, i obećavati, i obećavati i obećavati, već 4 godine, a pomaka ni milimetra. Ne bi ga bilo ni za 10 mandata.

ODGOVORITE
Name

vaske

24.07.2016 11:15

Dobro je rekao advokat Krstan Simic ,jos prije davno da je Vucic najveci folerant koji se pojavio u Srbiji.Kad ga bude narod tjerao sa vlasti,bice smrada sve do Milorada.

Name

Nismo najgori

24.07.2016 12:14

Ebem li ga. Ako mogu Putin i Erdogan valjda može i Vučić. Ako mogu Rus i Turčin, e vala onda može i Srbin.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

24.07.2016 12:29

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJU !!! STRAŠNO...

ODGOVORITE
Name

pele

24.07.2016 12:55

Dodik je njemu omča oko vrata.Uhvatio se u kolo sa najvećim balkanskim kriminalcem. SREĆNO ACO.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

24.07.2016 19:26

Pele, upravo takvo misljenje sam imao od prije dvije/tri godine.

Name

Tajno vs. javno

24.07.2016 13:40

Mi posmatramo Vucica koiroz prizmu odnosa sa RS. A po meni je daleko vazini i 'znako0vitije' da je Vucic deset dana nakon izbora otisao u neajavljenu 'privatnu' posjetu u Moskvu i tom prilikom se susreo ni sa kim drugim nego sa Putinom. A sa druge strane abasadori evropskih drzava su dolazili Vucicu 'na noge' i sve to je bilo gromoglasdno najavljivano

ODGOVORITE
Name

Jaca

24.07.2016 19:56

He he , čuj ovo dolazili evropski zvaničnici Vučiću na noge.

Name

lukic

24.07.2016 16:20

meni je smjesna teza koja je ovde stalno provlaci, a koja se svodi na to da se sve sto se desava u Srbiji vrti radi /oko RS da je RS 'centar svijeta' . A zar prije 7 dana nismo vidili kako je Ddsik otiso u Beograd 'na raport' kod Vucica i Dodik odmja nakon toga prihvatio SSP ne konsultujuci ni vladu ni skupstinu ni poljoprivrednike koje je prije toga kao 'stitio'

ODGOVORITE
Name

Re: lukic

25.07.2016 05:41

Smiješna, ali istinita. Tako je kada imamo klovna za prešednika

Name

naucio od baje

24.07.2016 18:17

Evo Vucic kao i Dodik poceo blefirat da ga napadaju strani centri moci kao i dodu za dobro vodjenje politike narocito prema BIH.

ODGOVORITE
Name

vrs rvi

25.07.2016 11:00

Napadaju njega strani centri moći i to odavno. Uvjek sam bio protiv njegove politike jednom zadnjicom na dvije stolice odnosno kako kaže "balansiranje". E pa izmakle se obadvije stolice! Dok je zapad praktično razvalio Srbiju nije htio da prihvati rusku podršku. Nije Srbija toliko opkoljena da Rusi ne mogu doći. Što se ruske baze tiče ona bi pomogla da Srbiju shvate ozbiljno a ne da im se NATO i Bler šepure po državi koju su skoro uništili.Ovo je očit primjer da pacovi prvi napuštaju brod koji tone.

Name

Dragan

24.07.2016 18:51

Zgrada Grand trade i m:tel...neoprostivo.

ODGOVORITE
Name

labud

24.07.2016 22:05

Ma vrlo jednostavno Vucic daje mandat nekom iz svoje stranke koga ce on naravno drzati pod kontrolom. Razlog je taj sto se Vucic priprema za predsjednicke izbore u Srbiji tako da ako ih dobije, a dobit ce onda ce SNS na celu sa Vucicem imati apsolutnu vlast u drzavi. Jeste da je i Nikolic "bivsi" clan SNS-a, ali mislim da je svima jasno da se njih dvojica ne slazu oko mnogo cega samo sto to ne pokazuju.

ODGOVORITE
Name

Re

25.07.2016 07:58

Bravo. A cjelokupnu situaciju ce iskoristiti za prljavu kampanju... Ugrozena RS, ugrozena Srbija...Svi hoce da nas zauzmu i okupiraju, a gace nam na stapu. Be znam kako se samo narod "primi" na tu pricu