Дозволите малишанима да "рашире крила"

Једна од најчешћих грешака које родитељи праве у васпитавању деце јесте то што им не дозвољавају да одрасту, преузимајући сваку обавезу на себе

Здравље 23.07.2016 | 12:12
Дозволите малишанима да "рашире крила"
Једна од најчешћих грешака које родитељи праве у васпитавању деце јесте то што им не дозвољавају да одрасту, преузимајући сваку обавезу на себе. Стручњаци кажу да је погрешно када маме, у жељи да као заштите свог шестогодишњег сина, настављају да га облаче и пресвлаче, хране, туширају, иако је он већ довољно велик за то. Под оправдањем да су мали или да је нешто посао за велике, родитељи од деце праве неспособњаковиће, а притом се малишани осећају глупо и понижено.

- Таквим понашањем они заправо несвесно везују клинце за себе, јер не желе да одрасту - каже психолог Весна Петровић. - Никада вам то неће признати, али истина је да би, поготово маме, потајно желеле да заувек задрже своју децу поред себе, јер тако имају неког ко у њима види хероја, особу за све. На дуже стазе, такви малишани ипак одрасту, али постају осакаћени за показивање иницијативе, самопромишљање и често су веома нефлексибилни у животу.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар