Dozvolite mališanima da "rašire krila"

Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave u vaspitavanju dece jeste to što im ne dozvoljavaju da odrastu, preuzimajući svaku obavezu na sebe

Zdravlje 23.07.2016 | 12:12
Dozvolite mališanima da "rašire krila"
Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji prave u vaspitavanju dece jeste to što im ne dozvoljavaju da odrastu, preuzimajući svaku obavezu na sebe. Stručnjaci kažu da je pogrešno kada mame, u želji da kao zaštite svog šestogodišnjeg sina, nastavljaju da ga oblače i presvlače, hrane, tuširaju, iako je on već dovoljno velik za to. Pod opravdanjem da su mali ili da je nešto posao za velike, roditelji od dece prave nesposobnjakoviće, a pritom se mališani osećaju glupo i poniženo.

- Takvim ponašanjem oni zapravo nesvesno vezuju klince za sebe, jer ne žele da odrastu - kaže psiholog Vesna Petrović. - Nikada vam to neće priznati, ali istina je da bi, pogotovo mame, potajno želele da zauvek zadrže svoju decu pored sebe, jer tako imaju nekog ko u njima vidi heroja, osobu za sve. Na duže staze, takvi mališani ipak odrastu, ali postaju osakaćeni za pokazivanje inicijative, samopromišljanje i često su veoma nefleksibilni u životu.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar