Хрвати данас одлучују о рехабилитацији Степинца

Ако се утврди да је ревизија основана суд ће, по слову закона, "пресудом поништити у целости или деломице побијану одлуку у изреци о кривичној одговорности".

Регион 22.07.2016 | 11:19
Хрвати данас одлучују о рехабилитацији Степинца
Фото: Wикипедиа

Жупанијски суд у Загребу ће данас, на захтев породице, одлучивати о ревизији суђења хрватском надбискупу Алојзију Степинцу који је 1946. осуђен на 16 година затвора и кога Срби и Српска православна црква сматра злочинцем и оданим сарадником усташког лидера озлоглашене НДХ Анте Павелића.

Судско веће ће одлучивати иза затворених врата, а председаваће му судија Иван Турудић, у јавности познат по томе што је одлучио о изручењу некадашњих функционера Удбе Јосипа Перковића и Здравка Мустача минхенском суду, где се против њих води поступак због умешаности у убиство некадашњег дисидента директора ИНЕ Стјепана Ðурековића.

Портпарол загребачког суда Ратко Шћекић потврдио је да је ревизију поступка затражио Степинчев нећак. Према његовим речима, ванрасправно веће може усвојити захтев и донети одлуку која се доставља странкама, а данас ће бити познато да ли су за то створени услови, пренела је Хина.


Фото: Wикипедиа


Степинца је у септембру 1946. тадашње Јавно тужилаштво НР Хрватске, на основу “Закона о кривичним делима против народа и државе”, оптужило да је сарађивао с италијанским и немачким окупатором те усташким режимом у НДХ, за насилно покатоличавање православаца, за помагање усташком режиму, али и непријатељску пропаганду након краја рата.

Пресуду је 11. октобра исте године донео Врховни суд који га је прогласио кривим по свим тачкама оптужнице.

Иначе, ревизија ове пресуде омогућена је изменама закона из 2009, који предвиђа да особе које су судови бивше Југославије осудили за време комунистичке владавине за политичка, политички мотивисана кривична дела или друга дела ако је до осуђујуће одлуке дошло злоупорабом политичке моћи.

Према тим одредбама, наиме, могуће је затражити поништење осуђујуће одлуке или њој другог одговарајућег правног акта.


Фото: Архива

Ако се утврди да је ревизија основана суд ће, по слову закона, “пресудом поништити у целости или деломице побијану одлуку у изреци о кривичној одговорности”, а против одлуке већа жупанијског суда подноситељ ревизије и тужилац имају право жалбе Врховног суду.

Степинац је пре пар година прогласен блажен, а затим је Ватикан покренуо његову канонизацију чему се, међутим, успротивила држава Србија и Српска православна црква.

Након низа сусрета представника српске државе и Цркве са званичницима Ватикана и сусрета председника Србије Томислава Николића, прошлог септембра, са римским папом Фрањом тај поступак канонизације је привремено обустављен, а истовремено је формирана комисија СПЦ, Хрватске католичке цркве, која би уз посредовање Ватикана требало да утврди чињенице о животу и делу Степинца, који се сматра одговорним за многе жртве Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату.

(Телеграф.рс / Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хаха

22.07.2016 10:59

А има ли какав други папа осим римског?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леле

22.07.2016 12:13

Јаране која је код тебе сифра у питању!!????

Name

кккк

23.07.2016 08:48

Да не улазимо у ширу расправу, али ово што је сада урадила хрватска држава са Степинцем, апсолутно је исто што је прво урадила Србија са Дражом. Наиме, ни Србија ни Хрватска, формално правно, нису рехабилитовали Дражу и Степинца од њихових дјела или недјела, него су поништили пресуде због тога што нису биле "правно засноване" него политичке"!? Значи, Хрватска је "преписала" правну праксу Србије. Међутим, Србију још није достигла, јер је Србија законски изједначила четнике и партизане, и тако потпуно рехабилитовала четнике. Опет то значи да су тренутно бољи од њих, али вјероватно не за дуго, пошто је за очекивати, да по угледу на Србију, и они рехабилитују усташе. Као што се види, нема те ЕУ која може помоћи да се исправе и излијече српскохрватске тешке бољке и комплекси. Примитивизам и варваризам су још увек битне заједничке одреднице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ 4К

27.07.2016 12:33

ДРАСТИЧНА ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ЂЕНЕРАЛА ДРАЖЕ И БИСКУПА СТЕПИНЦА. ЂЕНЕРАЛ СЕ БОРИО НА БОЈНОМ ПОЉУ СА НИЈЕМЦИМА И ПАРТИЗАНИМА А БИСКУП СТЕПИНАЦ У ЛОГОРИМА СА СРБИМА (ДЈЕЦА, ЖЕНЕ, И СТРАЦИ)! НЕКА ЕНГЛЕЗИ ПРОГОВОРЕ.