Hrvati danas odlučuju o rehabilitaciji Stepinca

Ako se utvrdi da je revizija osnovana sud će, po slovu zakona, "presudom poništiti u celosti ili delomice pobijanu odluku u izreci o krivičnoj odgovornosti".

Region 22.07.2016 | 11:19
Hrvati danas odlučuju o rehabilitaciji Stepinca
Foto: Wikipedia

Županijski sud u Zagrebu će danas, na zahtev porodice, odlučivati o reviziji suđenja hrvatskom nadbiskupu Alojziju Stepincu koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i koga Srbi i Srpska pravoslavna crkva smatra zločincem i odanim saradnikom ustaškog lidera ozloglašene NDH Ante Pavelića.

Sudsko veće će odlučivati iza zatvorenih vrata, a predsedavaće mu sudija Ivan Turudić, u javnosti poznat po tome što je odlučio o izručenju nekadašnjih funkcionera Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača minhenskom sudu, gde se protiv njih vodi postupak zbog umešanosti u ubistvo nekadašnjeg disidenta direktora INE Stjepana Ðurekovića.

Portparol zagrebačkog suda Ratko Šćekić potvrdio je da je reviziju postupka zatražio Stepinčev nećak. Prema njegovim rečima, vanraspravno veće može usvojiti zahtev i doneti odluku koja se dostavlja strankama, a danas će biti poznato da li su za to stvoreni uslovi, prenela je Hina.


Foto: Wikipedia


Stepinca je u septembru 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, na osnovu “Zakona o krivičnim delima protiv naroda i države”, optužilo da je sarađivao s italijanskim i nemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno pokatoličavanje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Presudu je 11. oktobra iste godine doneo Vrhovni sud koji ga je proglasio krivim po svim tačkama optužnice.

Inače, revizija ove presude omogućena je izmenama zakona iz 2009, koji predviđa da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vreme komunističke vladavine za politička, politički motivisana krivična dela ili druga dela ako je do osuđujuće odluke došlo zlouporabom političke moći.

Prema tim odredbama, naime, moguće je zatražiti poništenje osuđujuće odluke ili njoj drugog odgovarajućeg pravnog akta.


Foto: Arhiva

Ako se utvrdi da je revizija osnovana sud će, po slovu zakona, “presudom poništiti u celosti ili delomice pobijanu odluku u izreci o krivičnoj odgovornosti”, a protiv odluke veća županijskog suda podnositelj revizije i tužilac imaju pravo žalbe Vrhovnog sudu.

Stepinac je pre par godina proglasen blažen, a zatim je Vatikan pokrenuo njegovu kanonizaciju čemu se, međutim, usprotivila država Srbija i Srpska pravoslavna crkva.

Nakon niza susreta predstavnika srpske države i Crkve sa zvaničnicima Vatikana i susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prošlog septembra, sa rimskim papom Franjom taj postupak kanonizacije je privremeno obustavljen, a istovremeno je formirana komisija SPC, Hrvatske katoličke crkve, koja bi uz posredovanje Vatikana trebalo da utvrdi činjenice o životu i delu Stepinca, koji se smatra odgovornim za mnoge žrtve Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Haha

22.07.2016 10:59

A ima li kakav drugi papa osim rimskog?

ODGOVORITE
Name

Lele

22.07.2016 12:13

Jarane koja je kod tebe sifra u pitanju!!????

Name

kkkk

23.07.2016 08:48

Da ne ulazimo u širu raspravu, ali ovo što je sada uradila hrvatska država sa Stepincem, apsolutno je isto što je prvo uradila Srbija sa Dražom. Naime, ni Srbija ni Hrvatska, formalno pravno, nisu rehabilitovali Dražu i Stepinca od njihovih djela ili nedjela, nego su poništili presude zbog toga što nisu bile "pravno zasnovane" nego političke"!? Znači, Hrvatska je "prepisala" pravnu praksu Srbije. Međutim, Srbiju još nije dostigla, jer je Srbija zakonski izjednačila četnike i partizane, i tako potpuno rehabilitovala četnike. Opet to znači da su trenutno bolji od njih, ali vjerovatno ne za dugo, pošto je za očekivati, da po ugledu na Srbiju, i oni rehabilituju ustaše. Kao što se vidi, nema te EU koja može pomoći da se isprave i izliječe srpskohrvatske teške boljke i kompleksi. Primitivizam i varvarizam su još uvek bitne zajedničke odrednice.

ODGOVORITE
Name

RE 4K

27.07.2016 12:33

DRASTIČNA JE RAZLIKA IZMEĐU ĐENERALA DRAŽE I BISKUPA STEPINCA. ĐENERAL SE BORIO NA BOJNOM POLJU SA NIJEMCIMA I PARTIZANIMA A BISKUP STEPINAC U LOGORIMA SA SRBIMA (DJECA, ŽENE, I STRACI)! NEKA ENGLEZI PROGOVORE.