Космет: Српска дјеца на мети киднапера

На територији општина Липљан и Грачаница све учесталији напади на српску децу. Најризичније у селима и на путевима који их повезују с околним магистралама.

Србија 22.07.2016 | 07:38
Космет: Српска дјеца на мети киднапера
Има ли шта теже од стрепње за живот сопственог детета? - питају огорчени житељи Новог Насеља код Липљана и села око Грачанице на централном Космету, где је у последњих неколико месеци забележено више напада и покушаја киднаповања српске деце. Последњи инцидент догодио се пре неколико дана, када су непознати нападачи покушали да отму петнаестогодишњег дечака Н. А. из Новог Насеља, већински српског насеља надомак Липљана.

"Дечак је кренуо да избаци ђубре, када се на путу иза њега створио црни "голф" без регистарских таблица. Један од путника у возилу је на српском језику, уз претњу ножем, рекао дечаку да уђе у аутомобил. Срећом, у том тренутку из супротног правца наишао је Србин у аутомобилу, који се зауставио и почео да виче и да дозива помоћ, после чега су нападачи побегли", каже за "Новости" Златко Лазић, председник Привременог органа општине Липљан.

Родитељи Н. А. не желе да говоре о инциденту, забринути за дечакову безбедност, као ни родитељи недавно нападнутих девојчица у Грачаници и селу Радеву.

"Надам се да ће полиција коначно почети да ради свој посао и да ће се безбедност побољшати" каже Лазић.

Да је неопхдодан ефикаснији рад полиције на овом подручју сматра и Владета Костић, председник општине Грачаница, на чијем је подручју на готово идентичан начин забележено неколико напада и покушаја отмица српских девојчица које су нападачи пресретали аутомобилима. Како каже, најтеже је у селима и на путевима који их повезују с околним магистралама. Један део Грачанице је, на срећу, покривен безбедносним камерама - истиче председник Костић.

КАМЕНОВАЊЕ

После напада на петнаестогодишњег дечака, у Липљану је забележен још један инцидент: Непознати људи су каменовали кућу Ане Радовић из овог града.

"ОЧИШЋЕН" ГРАД

Златко Лазић (на слици) подсећа да је и после 1999. Липљан био једина урбана средина на централном делу КиМ у којој су Срби, њих око 7.000, чинили убедљиву већину становништва. Сада их је у граду свега око 500. И на Лазићеву кућу је пре неколико месеци бачена бомба.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар