Kosmet: Srpska djeca na meti kidnapera

Na teritoriji opština Lipljan i Gračanica sve učestaliji napadi na srpsku decu. Najrizičnije u selima i na putevima koji ih povezuju s okolnim magistralama.

Srbija 22.07.2016 | 07:38
Kosmet: Srpska djeca na meti kidnapera
Ima li šta teže od strepnje za život sopstvenog deteta? - pitaju ogorčeni žitelji Novog Naselja kod Lipljana i sela oko Gračanice na centralnom Kosmetu, gde je u poslednjih nekoliko meseci zabeleženo više napada i pokušaja kidnapovanja srpske dece. Poslednji incident dogodio se pre nekoliko dana, kada su nepoznati napadači pokušali da otmu petnaestogodišnjeg dečaka N. A. iz Novog Naselja, većinski srpskog naselja nadomak Lipljana.

"Dečak je krenuo da izbaci đubre, kada se na putu iza njega stvorio crni "golf" bez registarskih tablica. Jedan od putnika u vozilu je na srpskom jeziku, uz pretnju nožem, rekao dečaku da uđe u automobil. Srećom, u tom trenutku iz suprotnog pravca naišao je Srbin u automobilu, koji se zaustavio i počeo da viče i da doziva pomoć, posle čega su napadači pobegli", kaže za "Novosti" Zlatko Lazić, predsednik Privremenog organa opštine Lipljan.

Roditelji N. A. ne žele da govore o incidentu, zabrinuti za dečakovu bezbednost, kao ni roditelji nedavno napadnutih devojčica u Gračanici i selu Radevu.

"Nadam se da će policija konačno početi da radi svoj posao i da će se bezbednost poboljšati" kaže Lazić.

Da je neophdodan efikasniji rad policije na ovom području smatra i Vladeta Kostić, predsednik opštine Gračanica, na čijem je području na gotovo identičan način zabeleženo nekoliko napada i pokušaja otmica srpskih devojčica koje su napadači presretali automobilima. Kako kaže, najteže je u selima i na putevima koji ih povezuju s okolnim magistralama. Jedan deo Gračanice je, na sreću, pokriven bezbednosnim kamerama - ističe predsednik Kostić.

KAMENOVANjE

Posle napada na petnaestogodišnjeg dečaka, u Lipljanu je zabeležen još jedan incident: Nepoznati ljudi su kamenovali kuću Ane Radović iz ovog grada.

"OČIŠĆEN" GRAD

Zlatko Lazić (na slici) podseća da je i posle 1999. Lipljan bio jedina urbana sredina na centralnom delu KiM u kojoj su Srbi, njih oko 7.000, činili ubedljivu većinu stanovništva. Sada ih je u gradu svega oko 500. I na Lazićevu kuću je pre nekoliko meseci bačena bomba.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar