Чудотворна мајчина душица

Лековита природа: Мајчина душица је култна код словенских народа. Може да се узима у неограниченој количини свакодневно јер нема ниједан штетни састојак. Одличан је извор гвожђа и мангана

Здравље 21.07.2016 | 10:20
Чудотворна мајчина душица
Нема много лековитих биљака без иједног штетног састојка, које могу да се пију у виду чаја у неограниченим количинама и то свакодневно. Мајкина душица (Тхyмус серпyллум) једна је од њих, а за словенске народе је одувек била посебно значајна. У њено име је уткан култ наше старе религије, уз веровањем да душе умрлих прелазе у биљке. Везује се за Прамајку, Мајку Земљу, па се правилно зове мајкина, а не мајчина душица.

Народни лекари тврде да лечи готово све, тако да је омиљена свуда у свету. На нашем поднебљу расте чак 60 врста, које се разликују по облику грма и стабљике, величини и боји листова и цветова, али све имају сличне састојке и лековита својства. Расте на сунчаним брежуљцима и пашњацима, ободима шума, каменитим површинама, ливадским мравињацима, уз путеве и море...

Бере се током читавог лета, када је време сунчано, од 10 ујутру до сумрака и тада је најмириснија. Јака и пријатна арома допире из цветића розе до лила боје, који нарочито привлаче пчеле. Биљка се не чупа, већ сече маказама, да се не би здробила. Лековити састојци су у листу и цвету. Суши се у танком слоју у хладу, на промајном, топлом месту, уз повремено окретање.

Не кува се, нарочито не у отвореној посуди, јер садржи лако испарљиве лековите састојке. Најбоље је да се само прелије кључалом водом, поклопи и остави 30 минута. За чај се узима пуна кашичица, а када одстоји, процеди и заслади медом. Чај је делотворан код различитих болести, за прави ефекат би требало да се пије 3 до 4 шоље на дан.

Ова биљка садржи бројне корисне састојке, нарочито гвожђе. Само две кашичице задовољавају петину дневних потреба организма за овим минералом. Одличан је извор и мангана, који побољшава рад мозга, одржава здравље костију, хрскавице и коже.

Код нас се вековима употребљава за лечење органа за варење и дисање. Улази у састав многих лековитих препарата, а њено етарско уље и тимол се дају против цревних паразита.

СУВИ ОБЛОГ ПРОТИВ БОЛОВА

Помешајте једнаке количине мајчине душице, камилице и хајдучке траве, убране по сунчаном времену и осушене у хладу, па напуните тиме јастучиће које ћете користити као облог. Количину мешавине одредите зависно од јачине бола и места на телу. Ако је у питању стомак, јастучић би требало да буде већи и са више биљака, а за зглобове мањи.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар