Заташкавање повреда радника на црно

Три радника у Републици Српској су од почетка године погинула на радном месту, док их је 19 теже повређено.

Република Српска 21.07.2016 | 08:40
Заташкавање повреда радника на црно
Два радника живот су изгубила у области грађевинарства, а један у области хемијске индустрије, док су теже повреде најчешће забележене у грађевинарству и дрвној индустрији, показала је контрола Инспекције рада за пола године.

- У области заштите на раду обавили смо 1.084 контроле и у 40 одсто случајева утврдили пропусте у провођењу мера заштите на раду - кажу у Инспекцији рада.

У Синдикату грађевинарства кажу да је стање на терену изузетно лоше јер радници раде по хладноћи, врућини, киши - без адекватне заштитне опреме и заштитних мрежа, посебно у високогадњи.

- Лакших и тежих повреда на нашим градилиштима скоро да има свакодневно, али су заташкане јер многи радници нису пријављени па се то званично не пријављује - истиче Драгана Врабичић, председник Синдиката грађевинарства.

Она додаје да је највећи проблем што се на грађевини ангажују сезонски радници, који нису довољно обучени за рад на овим пословима.

– И када послодавци обезбеде опрему, ти људи раде по 12 сати дневно. Несреће се дешавају због умора и исцрпљености - наглашава Врабичић.

Чедо Рисовић, главни републички инспектор рада, потврдио је да се повреде на раду најчешће дешавају зато што нису проведене заштитне мере и радници нису оспособљени за рад на одређеним радним местима. Послодавци имају законску обавезу да процене ризик за свако радно место и усвоје Акт о процени ризика, што они и чине, али само формално.

- У пракси, послодавци склопе уговор са овлаштеним кућама којима поверавају послове око заштите на раду, а које нису у могућности ни једном годишње да обиђу то предузеће. Због тога се с правом може поставити питање квалитетног обављања послова заштите на раду код нас - наглашава Рисовић.

Послодавци послове заштите на раду могу да повере и неком од својих радника, који мора да има најмање вишу школску спрему техничког смера и одговарајућу лиценцу, али је проблем што таквог кадра недостаје на нашем тржишту.

Инспекција рада је у циљу отклањања пропуста у области заштите на раду за шест месеци издала 84 прекршајна налога у вредности од 186.450 КМ и поднела 13 прекршајних пријава против послодаваца.

У повреде на раду убрајају и повреде које се догоде приликом доласка на посао и одласка с посла - напомињу у Инспекцији.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар