Zataškavanje povreda radnika na crno

Tri radnika u Republici Srpskoj su od početka godine poginula na radnom mestu, dok ih je 19 teže povređeno.

Republika Srpska 21.07.2016 | 08:40
Zataškavanje povreda radnika na crno
Dva radnika život su izgubila u oblasti građevinarstva, a jedan u oblasti hemijske industrije, dok su teže povrede najčešće zabeležene u građevinarstvu i drvnoj industriji, pokazala je kontrola Inspekcije rada za pola godine.

- U oblasti zaštite na radu obavili smo 1.084 kontrole i u 40 odsto slučajeva utvrdili propuste u provođenju mera zaštite na radu - kažu u Inspekciji rada.

U Sindikatu građevinarstva kažu da je stanje na terenu izuzetno loše jer radnici rade po hladnoći, vrućini, kiši - bez adekvatne zaštitne opreme i zaštitnih mreža, posebno u visokogadnji.

- Lakših i težih povreda na našim gradilištima skoro da ima svakodnevno, ali su zataškane jer mnogi radnici nisu prijavljeni pa se to zvanično ne prijavljuje - ističe Dragana Vrabičić, predsednik Sindikata građevinarstva.

Ona dodaje da je najveći problem što se na građevini angažuju sezonski radnici, koji nisu dovoljno obučeni za rad na ovim poslovima.

– I kada poslodavci obezbede opremu, ti ljudi rade po 12 sati dnevno. Nesreće se dešavaju zbog umora i iscrpljenosti - naglašava Vrabičić.

Čedo Risović, glavni republički inspektor rada, potvrdio je da se povrede na radu najčešće dešavaju zato što nisu provedene zaštitne mere i radnici nisu osposobljeni za rad na određenim radnim mestima. Poslodavci imaju zakonsku obavezu da procene rizik za svako radno mesto i usvoje Akt o proceni rizika, što oni i čine, ali samo formalno.

- U praksi, poslodavci sklope ugovor sa ovlaštenim kućama kojima poveravaju poslove oko zaštite na radu, a koje nisu u mogućnosti ni jednom godišnje da obiđu to preduzeće. Zbog toga se s pravom može postaviti pitanje kvalitetnog obavljanja poslova zaštite na radu kod nas - naglašava Risović.

Poslodavci poslove zaštite na radu mogu da povere i nekom od svojih radnika, koji mora da ima najmanje višu školsku spremu tehničkog smera i odgovarajuću licencu, ali je problem što takvog kadra nedostaje na našem tržištu.

Inspekcija rada je u cilju otklanjanja propusta u oblasti zaštite na radu za šest meseci izdala 84 prekršajna naloga u vrednosti od 186.450 KM i podnela 13 prekršajnih prijava protiv poslodavaca.

U povrede na radu ubrajaju i povrede koje se dogode prilikom dolaska na posao i odlaska s posla - napominju u Inspekciji.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar