Бивши боксерски шампион остаје без ока!

Једном од најомиљенијих боксера прошле деценије Исраелу Васкесу мораће да буде одстрањено десно око и уградјено протетичко.

Остали спортови 07.08.2016 | 14:15
Бивши боксерски шампион остаје без ока!
Некадашњи шампион супербантам категорије (до 55 килограма) остао је упамћен по четири легендарне борбе са земљаком Рафаелом Маркесом, које су постале део обавезне боксерске лектире, али су и оставиле трага на пензионисаном борбцу.

"Проблем је очигледно настао после моје последње борбе (пораз нокаутом од Маркеса, у мају 2010), али не желим да сада демонизујем спорт или борбу, јер је ово превид лекара, али и мој. Нисам водио рачуна о себи после операције", рекао је Васкес за И-ЕС-ПИ-ЕН (ЕСПН).

Популарни "Магнифико" објаснио је како није успео да излечи повреду и врати се боксу.

"Лекари су ми говорили да ми добро иде, а ја сам пробао да убрзам опоравак, али ми се мрежњача одвојила. После тога сам оперисан много пута, а лекари су испробали разне методе, од којих је једна била да се стави силицијум у око. Претпостављао сам да лекари знају шта раде. Тада ми се вид није сто одсто повратио, али могао сам да наставим да живим", испричао је Васкес.

Он је казао да је 2011. године променио лекара и да је отишао у познату клинику у Мексику, где су му лекари рекли да је чудо како није остао без ока, јер очи не могу да издрже толико операција, а Васкес их је до тада имао шест. Тада му је препоручена трансплантација, али је боксер то одбио, само да би две године после тога свхатио да је трансплантација неопходна када је око почело да му се смањује и мења боју.

Уз помоћ Светског боксерског савета (WБЦ), Васкес је пронашао специјалисту који му је рекао да може да чека да му се силицијум у оку сасуши (што може да траје измедју године и 10 година) или да му се угради протетичко око. Боксер се на крају одлучио за протезу.

"Ствар је у томе да више не видим на десно око. Осетљив сам на светло, разазнајем силуете, али ноћу не видим скоро ништа. Живео сам само са левим око без проблема, тако да сам се одлучио на вештачко око", рекао је Васкес.

Он се захвалио WБЦ-у на помоћи, а онда и отворено признао зашто се одлучио на вештачко око.

"Без сарказма, више волим да изгледам добро и да имам нешто што не ради, него да не изгледам добро и имам нешто што не ради. Још није одредјен тачан датум операције. Знам да ментално неће бити лако, али мораћу да се навикнем на то", рекао је Васкес.

Упркос свему, боксер се не каје због своје каријере.

"Не жалим ни за чим. Када бих се поново родио, опет бих био боксер. Овај спорт ми је много дао. Много људи ме пита за здравље и причају са мном, а да сам просечна особа, не би их било брига за мене. Што се мене тиче, све ово је био несрећни случај. Живот је био добар према мени", рекао је Васкес.

Исраел Васкес је био у више наврата шампион у супербантам категорији, али навијачи највише памте четири легендарне борбе са Маркесом, 2007, 2008. и 2010. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар