Bivši bokserski šampion ostaje bez oka!

Jednom od najomiljenijih boksera prošle decenije Israelu Vaskesu moraće da bude odstranjeno desno oko i ugradjeno protetičko.

Ostali sportovi 07.08.2016 | 14:15
Bivši bokserski šampion ostaje bez oka!
Nekadašnji šampion superbantam kategorije (do 55 kilograma) ostao je upamćen po četiri legendarne borbe sa zemljakom Rafaelom Markesom, koje su postale deo obavezne bokserske lektire, ali su i ostavile traga na penzionisanom borbcu.

"Problem je očigledno nastao posle moje poslednje borbe (poraz nokautom od Markesa, u maju 2010), ali ne želim da sada demonizujem sport ili borbu, jer je ovo previd lekara, ali i moj. Nisam vodio računa o sebi posle operacije", rekao je Vaskes za I-ES-PI-EN (ESPN).

Popularni "Magnifiko" objasnio je kako nije uspeo da izleči povredu i vrati se boksu.

"Lekari su mi govorili da mi dobro ide, a ja sam probao da ubrzam oporavak, ali mi se mrežnjača odvojila. Posle toga sam operisan mnogo puta, a lekari su isprobali razne metode, od kojih je jedna bila da se stavi silicijum u oko. Pretpostavljao sam da lekari znaju šta rade. Tada mi se vid nije sto odsto povratio, ali mogao sam da nastavim da živim", ispričao je Vaskes.

On je kazao da je 2011. godine promenio lekara i da je otišao u poznatu kliniku u Meksiku, gde su mu lekari rekli da je čudo kako nije ostao bez oka, jer oči ne mogu da izdrže toliko operacija, a Vaskes ih je do tada imao šest. Tada mu je preporučena transplantacija, ali je bokser to odbio, samo da bi dve godine posle toga svhatio da je transplantacija neophodna kada je oko počelo da mu se smanjuje i menja boju.

Uz pomoć Svetskog bokserskog saveta (WBC), Vaskes je pronašao specijalistu koji mu je rekao da može da čeka da mu se silicijum u oku sasuši (što može da traje izmedju godine i 10 godina) ili da mu se ugradi protetičko oko. Bokser se na kraju odlučio za protezu.

"Stvar je u tome da više ne vidim na desno oko. Osetljiv sam na svetlo, razaznajem siluete, ali noću ne vidim skoro ništa. Živeo sam samo sa levim oko bez problema, tako da sam se odlučio na veštačko oko", rekao je Vaskes.

On se zahvalio WBC-u na pomoći, a onda i otvoreno priznao zašto se odlučio na veštačko oko.

"Bez sarkazma, više volim da izgledam dobro i da imam nešto što ne radi, nego da ne izgledam dobro i imam nešto što ne radi. Još nije odredjen tačan datum operacije. Znam da mentalno neće biti lako, ali moraću da se naviknem na to", rekao je Vaskes.

Uprkos svemu, bokser se ne kaje zbog svoje karijere.

"Ne žalim ni za čim. Kada bih se ponovo rodio, opet bih bio bokser. Ovaj sport mi je mnogo dao. Mnogo ljudi me pita za zdravlje i pričaju sa mnom, a da sam prosečna osoba, ne bi ih bilo briga za mene. Što se mene tiče, sve ovo je bio nesrećni slučaj. Život je bio dobar prema meni", rekao je Vaskes.

Israel Vaskes je bio u više navrata šampion u superbantam kategoriji, ali navijači najviše pamte četiri legendarne borbe sa Markesom, 2007, 2008. i 2010. godine.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar