Одредите идеалну порцију хране руком

Осим ако нисте тип који свуда са собом носи таблице за калорије, одређивање количине хране за један оброк може бити прилично тешко. Међутим, научници са Универзитета у Сиднеју открили су једноставан и ефикасан начин за израчунавање порција без коришћења икаквих таблица.

Здравље 20.07.2016 | 08:57
Одредите идеалну порцију хране руком
Једини проблем са којим се приликом тога можете срести је што је вероватно та порција доста мања од оне коју сте планирали да поједете.
Докторка и нутриционисткиња Алис Гибсон је заједно с тимом на Институту Боден за поремећаје у исхрани открила начин за мерење порција помоћу руке. Сопствену руку у овом случају користите попут лењира како би одредили димензије хране и течности.
Кратку демонстрацију можете погледати у видеу, а Гибсон је ту користила комад лазања, чашу вина и лубеницу.


 - Ако пазите на тежину и неко вам понуди чинију хране, не постоји сигуран начин на који ћете одредити колико смете да поједете. Међутим, сад смо открили објективан начин на који ћете одредити колико можете да поједете и то помоћу ширине сопствених прстију. Користили смо геометријске формуле да би дошли до конкретних процена тежине хране - рекла је докторка Гибсон.

 Иако се ту не ради о стопостотној тачности, Гибсон сматра да је ово одличан алат за оквирно одређивање порција хране, а једном кад се усаврши, надају се и покретању апликације која ће бити пуно тачнија.

Шта морате да учините да бисте измерили порцију лазања?

1. Измерите ширину комада помоћу седам прстију
2. Измерите дужину користећи пет прстију
3. Измерите висину користећи четири прста

 Помоћу формуле  (½ x ширина x дужина x висина) израчунајте коначан резултат у грамима.

 За сасвим тачан резултат у обзир би требало да узмете и мере прстију и густоћа хране, али то ће бити могуће тек израдом апликације. Овај поступак могао би бити користан у свакодневном животу као оквирни показатељ.

 

Блиц жена
фотот: yоу тубе

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Алија Сиротановић

20.07.2016 08:32

Жено ајд не с...ри

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

20.07.2016 20:41

Јел то вази и за сланину ?

ОДГОВОРИТЕ