Odredite idealnu porciju hrane rukom

Osim ako niste tip koji svuda sa sobom nosi tablice za kalorije, određivanje količine hrane za jedan obrok može biti prilično teško. Međutim, naučnici sa Univerziteta u Sidneju otkrili su jednostavan i efikasan način za izračunavanje porcija bez korišćenja ikakvih tablica.

Zdravlje 20.07.2016 | 08:57
Odredite idealnu porciju hrane rukom
Jedini problem sa kojim se prilikom toga možete sresti je što je verovatno ta porcija dosta manja od one koju ste planirali da pojedete.
Doktorka i nutricionistkinja Alis Gibson je zajedno s timom na Institutu Boden za poremećaje u ishrani otkrila način za merenje porcija pomoću ruke. Sopstvenu ruku u ovom slučaju koristite poput lenjira kako bi odredili dimenzije hrane i tečnosti.
Kratku demonstraciju možete pogledati u videu, a Gibson je tu koristila komad lazanja, čašu vina i lubenicu.


 - Ako pazite na težinu i neko vam ponudi činiju hrane, ne postoji siguran način na koji ćete odrediti koliko smete da pojedete. Međutim, sad smo otkrili objektivan način na koji ćete odrediti koliko možete da pojedete i to pomoću širine sopstvenih prstiju. Koristili smo geometrijske formule da bi došli do konkretnih procena težine hrane - rekla je doktorka Gibson.

 Iako se tu ne radi o stopostotnoj tačnosti, Gibson smatra da je ovo odličan alat za okvirno određivanje porcija hrane, a jednom kad se usavrši, nadaju se i pokretanju aplikacije koja će biti puno tačnija.

Šta morate da učinite da biste izmerili porciju lazanja?

1. Izmerite širinu komada pomoću sedam prstiju
2. Izmerite dužinu koristeći pet prstiju
3. Izmerite visinu koristeći četiri prsta

 Pomoću formule  (½ x širina x dužina x visina) izračunajte konačan rezultat u gramima.

 Za sasvim tačan rezultat u obzir bi trebalo da uzmete i mere prstiju i gustoća hrane, ali to će biti moguće tek izradom aplikacije. Ovaj postupak mogao bi biti koristan u svakodnevnom životu kao okvirni pokazatelj.

 

Blic žena
fotot: you tube

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Alija Sirotanović

20.07.2016 08:32

Ženo ajd ne s...ri

ODGOVORITE
Name

cups

20.07.2016 20:41

Jel to vazi i za slaninu ?

ODGOVORITE