Које књиге понијети на одмор?

Пакујете ствари за одмор и размишљате да ли да са гомилом крпица и козметике убаците и књигу? Сви ће вам посаветовати исто - понесите је, наравно.

Занимљивости 20.07.2016 | 09:00
Које књиге понијети на одмор?
Пакујете ствари за одмор и размишљате да ли да са гомилом крпица и козметике убаците и књигу? Сви ће вам посаветовати исто - понесите је, наравно. Где год да идете - у село, на море, језеро или планину, свуда ћете пронаћи време и кутак за читање. Увалићете се у удобну лежаљку, сакрити у хладовину, пити омиљено пиће, слушати шум таласа и пребацити у неки други свет. Књига је идеални пратилац одмора, јер може да га заслади, зачини, употпуни. Па, ако треба, и прекрати досаду. Важно је, међутим, да направите прави избор литературе, зато што није свако штиво савршено за пут. То је као када бирате пријатеља с којим ћете кренути на десетодневни одмор - није важно само да ли га волите и поштујете него и да ли је једноставан, пријатан и забаван за боравак ван свакодневице.

Зато, да бисте предупредили евентуалне "несугласице" са књигом, добро размислите шта вам је у том тренутку потребно. Генерални став стручњака је да одмор треба провести тако што ћете се заиста одморити, а то значи да би и литература требало да буде лакша. Колико год да сте научни тип, волите дубоку филозофију, тешке реченице и још теже садржаје, паметније је да мало спустите критеријуме. То не значи да треба да пробате са неком крајњом "лимунадом", јер је сасвим извесно да ћете од ње одустати после пола прочитане странице. Али, покушајте да озбиљне стручне књиге заменити популарним. Данас је понуда толико широка, па озбиљне теме можете да пронађете у некој не толико озбиљној форми или броју страница. Заиста је сулудо да на песку седите са енциклопедијом. Она нека вас чека код куће, а на морском ваздуху се дружите са нечим узбудљивијим.

Одлазак на одмор са љубавном литературом је омиљена посластица девојака и жена, што је и препоручљиво. Оне се брзо читају, не захтевају интелектуални напор, могу да вас изместе у неко друго време, пробуде романтичне жеље, инспиришу на летњу акцију, одобровоље, насмеју... Са њима нема грешке. А, ту опет постоје нијансе - нису све наивне, него можете да изаберете и оне озбиљније љубавне приче са више обрта и мудрих порука.

Психолози препоручују и добре трилере, зато што су узбудљиви, а лето баш то тражи. Док пливате, размишљате да ли је батлер убица и једва чекате да се вратите у лежаљку па да завршите причу до краја. Психолошка штива су такође у реду, али не она превише стручна. Уколико сте на некој прекретници, треба вам промена, желите да промените нешто у свом животу или осећате незадовољство за које не знате узрок, на одмор крените са књигом која може да вас мотивише, понуди вам решења, утеши вас, охрабри... И књиге за медитацију могу да вам помогну.

Избор можете и да направите на основу места у којем ћете боравити. Ако идете, рецимо, у Шпанију, узмите нешто од њиховог аутора или књигу чија се радња баш ту дешава, како бисте се сасвим "пребацили" и доживели земљу, менталитет, обичаје.

Дакле, све што вас у штиву узнемирава, не прија вам, буди лоше слике, растужује или излуђује треба да одложите. Увек можете да понесете два различита штива, па ће вам бар једно лећи. Спакујте добру књигу у торбу и... нека одмор почне.

ШТИВО ПРЕМА ЛИЧНОСТИ

Многи на одмор одлазе са књигама које иначе читају и од тога не одступају. Оне су одраз њихове личности и не желе да експериментишу ни на неколико дана. У студији рађеној пре пет година, у којој је учествовало око 3.000 студената и онлајн учесника, од испитаника је тражено да изразе склоности и приоритете у музици, филму и телевизији у односу на књиге.

Закључак је да људи који, на пример, уживају у читању поезије, чешће слушају класичну музику, гледају некомерцијалне филмове и воле телевизијски програм из области културе и уметности. Затворени типови бирају штива из области науке и историје, а воле хорор и еротику.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар