Koje knjige ponijeti na odmor?

Pakujete stvari za odmor i razmišljate da li da sa gomilom krpica i kozmetike ubacite i knjigu? Svi će vam posavetovati isto - ponesite je, naravno.

Zanimljivosti 20.07.2016 | 09:00
Koje knjige ponijeti na odmor?
Pakujete stvari za odmor i razmišljate da li da sa gomilom krpica i kozmetike ubacite i knjigu? Svi će vam posavetovati isto - ponesite je, naravno. Gde god da idete - u selo, na more, jezero ili planinu, svuda ćete pronaći vreme i kutak za čitanje. Uvalićete se u udobnu ležaljku, sakriti u hladovinu, piti omiljeno piće, slušati šum talasa i prebaciti u neki drugi svet. Knjiga je idealni pratilac odmora, jer može da ga zasladi, začini, upotpuni. Pa, ako treba, i prekrati dosadu. Važno je, međutim, da napravite pravi izbor literature, zato što nije svako štivo savršeno za put. To je kao kada birate prijatelja s kojim ćete krenuti na desetodnevni odmor - nije važno samo da li ga volite i poštujete nego i da li je jednostavan, prijatan i zabavan za boravak van svakodnevice.

Zato, da biste predupredili eventualne "nesuglasice" sa knjigom, dobro razmislite šta vam je u tom trenutku potrebno. Generalni stav stručnjaka je da odmor treba provesti tako što ćete se zaista odmoriti, a to znači da bi i literatura trebalo da bude lakša. Koliko god da ste naučni tip, volite duboku filozofiju, teške rečenice i još teže sadržaje, pametnije je da malo spustite kriterijume. To ne znači da treba da probate sa nekom krajnjom "limunadom", jer je sasvim izvesno da ćete od nje odustati posle pola pročitane stranice. Ali, pokušajte da ozbiljne stručne knjige zameniti popularnim. Danas je ponuda toliko široka, pa ozbiljne teme možete da pronađete u nekoj ne toliko ozbiljnoj formi ili broju stranica. Zaista je suludo da na pesku sedite sa enciklopedijom. Ona neka vas čeka kod kuće, a na morskom vazduhu se družite sa nečim uzbudljivijim.

Odlazak na odmor sa ljubavnom literaturom je omiljena poslastica devojaka i žena, što je i preporučljivo. One se brzo čitaju, ne zahtevaju intelektualni napor, mogu da vas izmeste u neko drugo vreme, probude romantične želje, inspirišu na letnju akciju, odobrovolje, nasmeju... Sa njima nema greške. A, tu opet postoje nijanse - nisu sve naivne, nego možete da izaberete i one ozbiljnije ljubavne priče sa više obrta i mudrih poruka.

Psiholozi preporučuju i dobre trilere, zato što su uzbudljivi, a leto baš to traži. Dok plivate, razmišljate da li je batler ubica i jedva čekate da se vratite u ležaljku pa da završite priču do kraja. Psihološka štiva su takođe u redu, ali ne ona previše stručna. Ukoliko ste na nekoj prekretnici, treba vam promena, želite da promenite nešto u svom životu ili osećate nezadovoljstvo za koje ne znate uzrok, na odmor krenite sa knjigom koja može da vas motiviše, ponudi vam rešenja, uteši vas, ohrabri... I knjige za meditaciju mogu da vam pomognu.

Izbor možete i da napravite na osnovu mesta u kojem ćete boraviti. Ako idete, recimo, u Španiju, uzmite nešto od njihovog autora ili knjigu čija se radnja baš tu dešava, kako biste se sasvim "prebacili" i doživeli zemlju, mentalitet, običaje.

Dakle, sve što vas u štivu uznemirava, ne prija vam, budi loše slike, rastužuje ili izluđuje treba da odložite. Uvek možete da ponesete dva različita štiva, pa će vam bar jedno leći. Spakujte dobru knjigu u torbu i... neka odmor počne.

ŠTIVO PREMA LIČNOSTI

Mnogi na odmor odlaze sa knjigama koje inače čitaju i od toga ne odstupaju. One su odraz njihove ličnosti i ne žele da eksperimentišu ni na nekoliko dana. U studiji rađenoj pre pet godina, u kojoj je učestvovalo oko 3.000 studenata i onlajn učesnika, od ispitanika je traženo da izraze sklonosti i prioritete u muzici, filmu i televiziji u odnosu na knjige.

Zaključak je da ljudi koji, na primer, uživaju u čitanju poezije, češće slušaju klasičnu muziku, gledaju nekomercijalne filmove i vole televizijski program iz oblasti kulture i umetnosti. Zatvoreni tipovi biraju štiva iz oblasti nauke i istorije, a vole horor i erotiku.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar