И новац од ММФ-а и блокада реформи!?

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић подржао је став Милорада Додика и Жељке Цвијановић, који сматрају да БиХ треба узети кредит ММФ-а не чекајући да се обезбједи алат (механизам координације) за реализацију преузетих обавеза.

Босна и Херцеговина 19.07.2016 | 21:00
И новац од ММФ-а и блокада реформи!?
Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да, према његовом мишљењу, механизам координације не би требало повезивати са кредитом ММФ-а.

Шаровић каже да није велики оптимиста када је ријеч о томе да ће механизам координације ускоро бити усвојен.

"Помињало се да смо у самом финишу, да је преостао један или два корака. Не бих прогнозирао да ли ће механизам координације бити усвојен брзо или не, рекао је Шаровић, но потпуно је јасно дао до знања да механизам координације није ни на видику, а паре ММФ-а јесу и треба их узети чим прије, не чекајући механизам координације.

Он је истакао да су Писмо намјере и подршка ММФ-а независни од механизма координације, али да је очито да се ове двије ствари повезују.

"Нисам сигуран како ће се ово завршити. Мислим да је новац ММФ-а потребан и Федерацији БиХ и Републици Српској. Механизам координације је можда посљедње питање које ће бити релевантно за кандидатски статус, навео је Шаровић, понављајући ставове лидера СНСД-а Милорада Додика и премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић, који такође мисле да кредит ММФ-а нема никакве суштинске везе с механизмом координације и да те двије ствари не треба повезивати.

Чини се да министар Шаровић није ни прочитао Писмо намјера ММФ-у, јер да јесте онда би му било  више него јасно зашто је премијер Звиздић инсистирао да се у пакету усвоје и Писмо намјера и механизам координације.

Први пут након рата, БиХ с Међународним монетарним фондом неће преговарати о тзв. станд бy аранжману, као што је то чинила до сада у три наврата. Овога пута БиХ је уговорила кредитни аранжман под ЕФФ условима, који су неупоредиво повољнији од услова станд бy аранжмана, али подразумијевају провођење дубоких, структурних реформи.

Еxтендед Фунд Фацилитy (ЕФФ) или у слободном преводу дугорочни фонд стабилности посебан је аранжман који спада у ред најповољнијих кредитних уговора неке државе с ММФ-ом, но одобрава се само оним државама које су спремне провести дубоке структурне реформе и отклонити узроке фискалне нестабилности.

Савјет министара БиХ пристао је на провођење дубоких реформи, које су углавном зацртане у реформској агенди, али нужни и неопходни услов за реализацију договорених реформи јесте усаглашени механизам координације, који треба схватити као неопходни алат којим ће власт проводити реформе. Како ће БиХ проводити реформе које је обећала ММФ-у у замјену за повољан кредит, ако не буде имала одговарајући алат у рукама, ако буде запињала код сваког питања и ако не буде јасно разграничена надлежност различитих нивоа власти?!

Дати обећање ММФ-у без икаквих гаранције да ће преузете обавезе бити реализоване, било би крајње неозбиљно и опасно по кредибилитет државе. Сваке мало, Додик би као и до сада, сваку реформу условљавао неким захтјевом, тражио неке уступке, трговао и уцјењивао, па би се на концу реформска агенда претворила у политички циркус.

Додику се напросто не може вјеровати на ријеч.

Узгред буди речено, кредибилитет долази од латинске ријечи цредибилитас, а значи увјерљивост, а латински глагол цредере значи вјеровати! А повјерење се тешко стиче, а лако губи.

(СБ)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Милан

19.07.2016 19:05

Додик и његова мафија су нај веце зло по РС и Србе нису Босњаци опљацкали РС него додик и остали Срби!

ОДГОВОРИТЕ
Name

самуел

19.07.2016 23:46

Немој тако зар ниси цуо да 50000 арапа цуци у Сарајеву и сам цека да наса напдне. Слозно брацо, ста има везе ако је Додик и остали мало украли из касице прасице.

Name

Слобопром

19.07.2016 19:10

Прво,Платформе,Агенде ма Механизам Кординације,свете Мантре наших Гуруа,само нас заглупљују до границе кад ћемо постати Поклони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО ВЛАСТ

19.07.2016 19:15

На овом свијету нема никога ко це ПОСУДИТИ новце РС, РС је Додик довео до банкрота, или за оне који неце да разумију, нема пара банке унистене покрадене Зна Додик да га једино једино Федерација или Сарајево мозе извуци привремено из гов... па га бирајте опет и опет. Па онда адио РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

19.07.2016 22:11

Новац је већ одобрен, али уз одређене услове (као код сваке банке). Један од ГЛАВНИХ услова је и механизам координације, који у себи садржи и побољшање контроле сваке утрошене марке. Не даје ММФ паре Бакиру, нити Милету, дају држави БиХ. Они добро знају да је Босна пуна вриједних људи, и да могу новац искористити за напредак. Једино што им је допиздило (ММФ-у) је, стални изговори наших политичара како незнају гдје су паре потрошене, и како ће им "сутра, чим сазнају јавити. Не разумијем зашто Шаровић од себе прави КОЊА, покушавајући да помогне Иванићу (нај новијем папку), он је престар за такве јефтине навлакуше.

Name

Брод

19.07.2016 19:24

Сад ће "фактички" добити велики а мали јој нетреба Руски кредит, какав ММФ да уцјењује нашу љепотицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

19.07.2016 19:30

Моје мисљење је траба има дати паре замислите избори иду пара се нема наста би то лицило без сатора волова пјеваљки циста досада бар це бити циркус мјесец дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоооооој

19.07.2016 19:45

Ја, рузне зене - Бог те мазо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бено

19.07.2016 21:01

има она фине црте лица само нису добро распоредјене.

Name

кондор

19.07.2016 21:33

Потпуно се слажем са Тобом. Клинтонка, а посебно баба Медлин су, ипак, добра конкуренција. И не само да је ружна и без имало шарма и елоквенције, него је већа туга да је неписмена и не зна склопити три сувисле и нормалне реченице. Ја у животу нисам видио некога да се налази на тако важном мјесту, а нема појма о послу који би требало да обавља. Постоји и гора опција - да нема Дода да наређује и суфлира били бисмо на дну дна, ако већ и нисмо.

Name

?

19.07.2016 22:11

Јоооој,Дали знаш да је Баја СКИДА ,Ставит ће неког.Ускоро.

Name

КараБатак

19.07.2016 20:14

Не мозе нам нико ниста јаци смо од ММФ-а ојхаааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

19.07.2016 21:40

Није мене Додик покрао ја пара немам од родјења, сви сте помало,нити сам имао 2004 а немам ни сада.Затим вец 20 год. Слусам реформе це сад и бице боље , кад год се спомене реформа одмах знам стандард иде на доле.Необразованост становниства се осликала у ССП и радости сто се потписао,а не схватају да це то убити сељака, а кад сељака убије убија и нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОКЕ

19.07.2016 22:34

Реформиши себе пријатељу имао си деценије до сада. Ко те је спријечио да будеш стручњак у некој области па макар то било и поправљање кишобрана. До сада си могао говорити 5 свијетских језика.

Name

Бањалуцанин

19.07.2016 23:11

Говорим један , магистар сам правних наука и запослен сам у струци.Имам плату 1600 КМ, али имам и троје дјеце.Нема сансе да ја имам паре.:)Ја сам духовно богат , али ми је залосно кад видим да се људи пале јос на ријец реформе.Ево лицно знам и Бореновица и Цавица и Тадица и Бабица из СДС и ко се нада да це му они бољитак донијети тог велика туга цека.Док се не.дигнемо против свију нема напретка.

Name

ДЕ ГОТХИА

20.07.2016 06:05

МАГИСТРЕ ПРАВНИХ НАУКА - ПРВО: УРЕДИ РЕЧЕНИЦУ ДА ТЕ РАЗУМИЈЕМ КАДА НЕШТО НАПИШЕШ... ДРУГО: СВЕ ОВЕ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ КОЈЕ СИ НАБРОЈИО - ЊИХОВ ЗАДАТАК ЈЕ ДА У ОВОЈ ДОДИКОВОЈ ЗАДИМЉЕНОЈ КРЧМИ ОТВОРЕ ПРОЗОРЕ И ВРАТА И НАПРАВЕ ПРОМАЈУ. ОНИ НЕ МОГУ ЗАУСТАВИТИ СТАМПЕДО И БРЗО ЋЕ И ЊИХ ОДНИЈЕТИ ПРОМАЈА И ДОЋЕ ДРУГИ, ПА ТРЕЋИ - АЛИ НОВИ ОБРАЗОВАНИЈИ И ПОШТЕНИЈИ ... ТО ЈЕ ЦИЉ!!!

Name

Бањалуцанин

20.07.2016 08:08

Та прица је лијепа ,али у пракси се спровести не мозе. Промаја ти мајсторе носи Цаву од 96 год,., Иваница од 89., Тадица хостаплера сто губи изборе а никада оставку не даје исто тако вец 20 година. Затим образованији теско да це доци посто је препливавање приватних факултета. И да ти мислис да су Додик, Цавиц, Иваниц, Радојициц, Спириц необразовани ??? Ако је цовјек паметан и образован то не мора знацити да је моралан.

Name

Цар

19.07.2016 21:40

Кад погледам ове идиоте како се кревеље , па стварно смо овце !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

19.07.2016 21:56

СМАТРАМ ДА ЈЕ МИРКО ШАРОВИЋ НАМЈЕРНО ПОНОВИО ПУСТЕ ЖЕЉЕ МИЛОРАДА ДОДИКА, ЈЕР ЗНА ДА ОД ТИХ ЖЕЉА НЕМА НИШТА - АЛИ ЕТО ИЗ ПОЛИТИЧКИХ РАЗЛОГА ШАРОВИЋ МЕДИЈСКИ ПОДРЖАВА ОВАЈ "ПИЈАНИ ДВОЈАЦ" ИЗ РС... ДА НЕ БИ РЕКЛИ ДА ЈЕ ЕТО ОН ОПЕТ ПРОТИВ РС... А "ПИЈАНИ ДВОЈАЦ" ЖЕЉКА И МИЛОРАД ОДЕ ДАЉЕ ДА ВОЗИ ДО НЕУПИТНОГ КРАЈА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

19.07.2016 21:56

Рс је најјаца у окрузењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

19.07.2016 22:23

Септичка пуна до врха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.07.2016 22:36

у свијету ради вас и таквих ко вас двоје,србе гледају као поган и рузан народ.Цобан и кобила,ј**о вас онај ко вас је бирао и ставио да представљате овај резерват.мрс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бркиц

19.07.2016 22:37

Велики господин и највећи србин ,потрошио је два мандата а да за свој народ ништа није урадио...открио један споменик!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фосна

20.07.2016 00:39

Дајте мало других тема. Ова гамад ће наставити овако до коске. Само нас замараре и трујете. Дајте мало нормалних тема. О политици причамо, читамо итд већ 25 год и само је горе. Па и дивљак кад види да не иде промјени мало плочу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммф

20.07.2016 03:12

Новци це бити ,али послије избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

20.07.2016 05:14

Које клецање за кредит а ми смо нај нај по свему јаци од амерке они су презадузени тако баја али марва вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац у иностранству, Странац у БиХ

20.07.2016 05:37

Можда ово не дотиче ову вијест али мој коментар се односу на опсту политичку слику у БиХ и како се све рефлектирати на обични неписмени и полуписмени народ. Срби: Сматрају да би одцјепљење од БиХ било спас и значило просперитет овога дијела БиХ. То је у ствари обична утопија, јер су та обећања о просперитету људи прије 25 година добили и преварени су. Босњаци: Сматрају да је укидање РС огромни вјетра у леђа свима и једно мора је да би се нешто десило у позитивном смјеру. И ова тврдња је лаж и замрзавање ума код бошњака. Хрвати: Свјесни чињенице да су кворумски најнемоцнији (најмањи народ у БиХ) служе се излагања реториком и наслањају на Хрватске и иностране пенези. То је укратко Сва политика у БиХ. Проблеми: Блиска историја, Рат, Утицаји истока југа запада и сјевера, Селефијски и Равногорски покрети и остали нацистички покрети и присталице Настали проблеми= обични народ који су свезналице а без кинте у џепу, превише сурфања и мржње, недостатак сеxа Примарна рјесења: Гашење интернета и ТВ, Агрокултура, Природа, ракија и сеx. Продукти мојих предлога: Самоодрживост, продужење живота, благостање, небрига о глупим проблемима и појачан природни прирастај. Поздрав објективи. Нажалост више је оних који лијече личне комплексе и недостатке нападом на друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није битно

20.07.2016 06:15

Па, отприлике тако некако...

Name

Таксират

20.07.2016 07:06

Прво, господа би са господјом оцигледно врло радо да, сто прије и по ко зна који пут својим одокативним методом, распореди олако добијени новац. Е па мозете како хоцете, али нецете докле хоцете. Једном це вам за свагда зацепити славину. Ако не сада, онда убрзо. Мозес варати све људе неко вријеме, неке људе све вријеме али не све људе све вријеме. Друго, дијагноза и приједлози из дијаспоре наравно пију воде. Медјутим, по мом мисљењу мозда је највазније да се разним видовима стимулације мотивисе и поспијеси улагање у производњу и пласман, дакле озивљавање привреде. То је први и наравно најтези корак у ланцу свих осталих активности у друству.

Name

Ибро

20.07.2016 06:34

Па занима ме јел толико битан тај кредит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замрдај Митре

20.07.2016 07:20

Све то само сеx. Ко кога прије н...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козара

20.07.2016 09:15

Без обзира на све грешке СНСД-а, да је нака друга партија на власти у Рпублици Српско, плате би биле мање за 40%, а пензије би се исплаћивале у дијеловима свака три, четири мјесеца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

20.07.2016 09:46

Ти си вјероватно еxсперт за економију или си видовњак, свака ти цаст за овако глупим коментаром, да није таквих као ти гдје би била РС.

Name

yугословен

20.07.2016 11:12

ПОГЛЕДАЈТЕ СЛИКУ НА ЊОЈ СРЕТНА ЛИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.07.2016 18:43

Концита пјева

ОДГОВОРИТЕ