I novac od MMF-a i blokada reformi!?

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović podržao je stav Milorada Dodika i Željke Cvijanović, koji smatraju da BiH treba uzeti kredit MMF-a ne čekajući da se obezbjedi alat (mehanizam koordinacije) za realizaciju preuzetih obaveza.

Bosna i Hercegovina 19.07.2016 | 21:00
I novac od MMF-a i blokada reformi!?
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da, prema njegovom mišljenju, mehanizam koordinacije ne bi trebalo povezivati sa kreditom MMF-a.

Šarović kaže da nije veliki optimista kada je riječ o tome da će mehanizam koordinacije uskoro biti usvojen.

"Pominjalo se da smo u samom finišu, da je preostao jedan ili dva koraka. Ne bih prognozirao da li će mehanizam koordinacije biti usvojen brzo ili ne, rekao je Šarović, no potpuno je jasno dao do znanja da mehanizam koordinacije nije ni na vidiku, a pare MMF-a jesu i treba ih uzeti čim prije, ne čekajući mehanizam koordinacije.

On je istakao da su Pismo namjere i podrška MMF-a nezavisni od mehanizma koordinacije, ali da je očito da se ove dvije stvari povezuju.

"Nisam siguran kako će se ovo završiti. Mislim da je novac MMF-a potreban i Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Mehanizam koordinacije je možda posljednje pitanje koje će biti relevantno za kandidatski status, naveo je Šarović, ponavljajući stavove lidera SNSD-a Milorada Dodika i premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović, koji takođe misle da kredit MMF-a nema nikakve suštinske veze s mehanizmom koordinacije i da te dvije stvari ne treba povezivati.

Čini se da ministar Šarović nije ni pročitao Pismo namjera MMF-u, jer da jeste onda bi mu bilo  više nego jasno zašto je premijer Zvizdić insistirao da se u paketu usvoje i Pismo namjera i mehanizam koordinacije.

Prvi put nakon rata, BiH s Međunarodnim monetarnim fondom neće pregovarati o tzv. stand by aranžmanu, kao što je to činila do sada u tri navrata. Ovoga puta BiH je ugovorila kreditni aranžman pod EFF uslovima, koji su neuporedivo povoljniji od uslova stand by aranžmana, ali podrazumijevaju provođenje dubokih, strukturnih reformi.

Extended Fund Facility (EFF) ili u slobodnom prevodu dugoročni fond stabilnosti poseban je aranžman koji spada u red najpovoljnijih kreditnih ugovora neke države s MMF-om, no odobrava se samo onim državama koje su spremne provesti duboke strukturne reforme i otkloniti uzroke fiskalne nestabilnosti.

Savjet ministara BiH pristao je na provođenje dubokih reformi, koje su uglavnom zacrtane u reformskoj agendi, ali nužni i neophodni uslov za realizaciju dogovorenih reformi jeste usaglašeni mehanizam koordinacije, koji treba shvatiti kao neophodni alat kojim će vlast provoditi reforme. Kako će BiH provoditi reforme koje je obećala MMF-u u zamjenu za povoljan kredit, ako ne bude imala odgovarajući alat u rukama, ako bude zapinjala kod svakog pitanja i ako ne bude jasno razgraničena nadležnost različitih nivoa vlasti?!

Dati obećanje MMF-u bez ikakvih garancije da će preuzete obaveze biti realizovane, bilo bi krajnje neozbiljno i opasno po kredibilitet države. Svake malo, Dodik bi kao i do sada, svaku reformu uslovljavao nekim zahtjevom, tražio neke ustupke, trgovao i ucjenjivao, pa bi se na koncu reformska agenda pretvorila u politički cirkus.

Dodiku se naprosto ne može vjerovati na riječ.

Uzgred budi rečeno, kredibilitet dolazi od latinske riječi credibilitas, a znači uvjerljivost, a latinski glagol credere znači vjerovati! A povjerenje se teško stiče, a lako gubi.

(SB)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Milan

19.07.2016 19:05

Dodik i njegova mafija su naj vece zlo po RS i Srbe nisu Bosnjaci opljackali RS nego dodik i ostali Srbi!

ODGOVORITE
Name

samuel

19.07.2016 23:46

Nemoj tako zar nisi cuo da 50000 arapa cuci u Sarajevu i sam ceka da nasa napdne. Slozno braco, sta ima veze ako je Dodik i ostali malo ukrali iz kasice prasice.

Name

Sloboprom

19.07.2016 19:10

Prvo,Platforme,Agende ma Mehanizam Kordinacije,svete Mantre naših Gurua,samo nas zaglupljuju do granice kad ćemo postati Pokloni.

ODGOVORITE
Name

SAMO VLAST

19.07.2016 19:15

Na ovom svijetu nema nikoga ko ce POSUDITI novce RS, RS je Dodik doveo do bankrota, ili za one koji nece da razumiju, nema para banke unistene pokradene Zna Dodik da ga jedino jedino Federacija ili Sarajevo moze izvuci privremeno iz gov... pa ga birajte opet i opet. Pa onda adio RS

ODGOVORITE
Name

Bosanac

19.07.2016 22:11

Novac je već odobren, ali uz određene uslove (kao kod svake banke). Jedan od GLAVNIH uslova je i mehanizam koordinacije, koji u sebi sadrži i poboljšanje kontrole svake utrošene marke. Ne daje MMF pare Bakiru, niti Miletu, daju državi BiH. Oni dobro znaju da je Bosna puna vrijednih ljudi, i da mogu novac iskoristiti za napredak. Jedino što im je dopizdilo (MMF-u) je, stalni izgovori naših političara kako neznaju gdje su pare potrošene, i kako će im "sutra, čim saznaju javiti. Ne razumijem zašto Šarović od sebe pravi KONJA, pokušavajući da pomogne Ivaniću (naj novijem papku), on je prestar za takve jeftine navlakuše.

Name

Brod

19.07.2016 19:24

Sad će "faktički" dobiti veliki a mali joj netreba Ruski kredit, kakav MMF da ucjenjuje našu ljepoticu.

ODGOVORITE
Name

TRN

19.07.2016 19:30

Moje misljenje je traba ima dati pare zamislite izbori idu para se nema nasta bi to licilo bez satora volova pjevaljki cista dosada bar ce biti cirkus mjesec dana

ODGOVORITE
Name

jooooooj

19.07.2016 19:45

Ja, ruzne zene - Bog te mazo!

ODGOVORITE
Name

beno

19.07.2016 21:01

ima ona fine crte lica samo nisu dobro rasporedjene.

Name

kondor

19.07.2016 21:33

Potpuno se slažem sa Tobom. Klintonka, a posebno baba Medlin su, ipak, dobra konkurencija. I ne samo da je ružna i bez imalo šarma i elokvencije, nego je veća tuga da je nepismena i ne zna sklopiti tri suvisle i normalne rečenice. Ja u životu nisam vidio nekoga da se nalazi na tako važnom mjestu, a nema pojma o poslu koji bi trebalo da obavlja. Postoji i gora opcija - da nema Doda da naređuje i suflira bili bismo na dnu dna, ako već i nismo.

Name

?

19.07.2016 22:11

Jooooj,Dali znaš da je Baja SKIDA ,Stavit će nekog.Uskoro.

Name

KaraBatak

19.07.2016 20:14

Ne moze nam niko nista jaci smo od MMF-a ojhaaaaaa

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

19.07.2016 21:40

Nije mene Dodik pokrao ja para nemam od rodjenja, svi ste pomalo,niti sam imao 2004 a nemam ni sada.Zatim vec 20 god. Slusam reforme ce sad i bice bolje , kad god se spomene reforma odmah znam standard ide na dole.Neobrazovanost stanovnistva se oslikala u SSP i radosti sto se potpisao,a ne shvataju da ce to ubiti seljaka, a kad seljaka ubije ubija i nas.

ODGOVORITE
Name

MOKE

19.07.2016 22:34

Reformiši sebe prijatelju imao si decenije do sada. Ko te je spriječio da budeš stručnjak u nekoj oblasti pa makar to bilo i popravljanje kišobrana. Do sada si mogao govoriti 5 svijetskih jezika.

Name

Banjalucanin

19.07.2016 23:11

Govorim jedan , magistar sam pravnih nauka i zaposlen sam u struci.Imam platu 1600 KM, ali imam i troje djece.Nema sanse da ja imam pare.:)Ja sam duhovno bogat , ali mi je zalosno kad vidim da se ljudi pale jos na rijec reforme.Evo licno znam i Borenovica i Cavica i Tadica i Babica iz SDS i ko se nada da ce mu oni boljitak donijeti tog velika tuga ceka.Dok se ne.dignemo protiv sviju nema napretka.

Name

DE GOTHIA

20.07.2016 06:05

MAGISTRE PRAVNIH NAUKA - PRVO: UREDI REČENICU DA TE RAZUMIJEM KADA NEŠTO NAPIŠEŠ... DRUGO: SVE OVE IZ OPOZICIJE KOJE SI NABROJIO - NJIHOV ZADATAK JE DA U OVOJ DODIKOVOJ ZADIMLJENOJ KRČMI OTVORE PROZORE I VRATA I NAPRAVE PROMAJU. ONI NE MOGU ZAUSTAVITI STAMPEDO I BRZO ĆE I NJIH ODNIJETI PROMAJA I DOĆE DRUGI, PA TREĆI - ALI NOVI OBRAZOVANIJI I POŠTENIJI ... TO JE CILJ!!!

Name

Banjalucanin

20.07.2016 08:08

Ta prica je lijepa ,ali u praksi se sprovesti ne moze. Promaja ti majstore nosi Cavu od 96 god,., Ivanica od 89., Tadica hostaplera sto gubi izbore a nikada ostavku ne daje isto tako vec 20 godina. Zatim obrazovaniji tesko da ce doci posto je preplivavanje privatnih fakulteta. I da ti mislis da su Dodik, Cavic, Ivanic, Radojicic, Spiric neobrazovani ??? Ako je covjek pametan i obrazovan to ne mora znaciti da je moralan.

Name

Car

19.07.2016 21:40

Kad pogledam ove idiote kako se krevelje , pa stvarno smo ovce !

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

19.07.2016 21:56

SMATRAM DA JE MIRKO ŠAROVIĆ NAMJERNO PONOVIO PUSTE ŽELJE MILORADA DODIKA, JER ZNA DA OD TIH ŽELJA NEMA NIŠTA - ALI ETO IZ POLITIČKIH RAZLOGA ŠAROVIĆ MEDIJSKI PODRŽAVA OVAJ "PIJANI DVOJAC" IZ RS... DA NE BI REKLI DA JE ETO ON OPET PROTIV RS... A "PIJANI DVOJAC" ŽELJKA I MILORAD ODE DALJE DA VOZI DO NEUPITNOG KRAJA...

ODGOVORITE
Name

Kiki

19.07.2016 21:56

Rs je najjaca u okruzenju.

ODGOVORITE
Name

#

19.07.2016 22:23

Septička puna do vrha.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

19.07.2016 22:36

u svijetu radi vas i takvih ko vas dvoje,srbe gledaju kao pogan i ruzan narod.Coban i kobila,j**o vas onaj ko vas je birao i stavio da predstavljate ovaj rezervat.mrs

ODGOVORITE
Name

Brkic

19.07.2016 22:37

Veliki gospodin i najveći srbin ,potrošio je dva mandata a da za svoj narod ništa nije uradio...otkrio jedan spomenik!?

ODGOVORITE
Name

Fosna

20.07.2016 00:39

Dajte malo drugih tema. Ova gamad će nastaviti ovako do koske. Samo nas zamarare i trujete. Dajte malo normalnih tema. O politici pričamo, čitamo itd već 25 god i samo je gore. Pa i divljak kad vidi da ne ide promjeni malo ploču.

ODGOVORITE
Name

mmf

20.07.2016 03:12

Novci ce biti ,ali poslije izbora

ODGOVORITE
Name

mislim

20.07.2016 05:14

Koje klecanje za kredit a mi smo naj naj po svemu jaci od amerke oni su prezaduzeni tako baja ali marva vjeruje.

ODGOVORITE
Name

Stranac u inostranstvu, Stranac u BiH

20.07.2016 05:37

Možda ovo ne dotiče ovu vijest ali moj komentar se odnosu na opstu političku sliku u BiH i kako se sve reflektirati na obični nepismeni i polupismeni narod. Srbi: Smatraju da bi odcjepljenje od BiH bilo spas i značilo prosperitet ovoga dijela BiH. To je u stvari obična utopija, jer su ta obećanja o prosperitetu ljudi prije 25 godina dobili i prevareni su. Bosnjaci: Smatraju da je ukidanje RS ogromni vjetra u leđa svima i jedno mora je da bi se nešto desilo u pozitivnom smjeru. I ova tvrdnja je laž i zamrzavanje uma kod bošnjaka. Hrvati: Svjesni činjenice da su kvorumski najnemocniji (najmanji narod u BiH) služe se izlaganja retorikom i naslanjaju na Hrvatske i inostrane penezi. To je ukratko Sva politika u BiH. Problemi: Bliska istorija, Rat, Uticaji istoka juga zapada i sjevera, Selefijski i Ravnogorski pokreti i ostali nacistički pokreti i pristalice Nastali problemi= obični narod koji su sveznalice a bez kinte u džepu, previše surfanja i mržnje, nedostatak sexa Primarna rjesenja: Gašenje interneta i TV, Agrokultura, Priroda, rakija i sex. Produkti mojih predloga: Samoodrživost, produženje života, blagostanje, nebriga o glupim problemima i pojačan prirodni prirastaj. Pozdrav objektivi. Nažalost više je onih koji liječe lične komplekse i nedostatke napadom na druge.

ODGOVORITE
Name

Nije bitno

20.07.2016 06:15

Pa, otprilike tako nekako...

Name

Taksirat

20.07.2016 07:06

Prvo, gospoda bi sa gospodjom ocigledno vrlo rado da, sto prije i po ko zna koji put svojim odokativnim metodom, rasporedi olako dobijeni novac. E pa mozete kako hocete, ali necete dokle hocete. Jednom ce vam za svagda zacepiti slavinu. Ako ne sada, onda ubrzo. Mozes varati sve ljude neko vrijeme, neke ljude sve vrijeme ali ne sve ljude sve vrijeme. Drugo, dijagnoza i prijedlozi iz dijaspore naravno piju vode. Medjutim, po mom misljenju mozda je najvaznije da se raznim vidovima stimulacije motivise i pospijesi ulaganje u proizvodnju i plasman, dakle ozivljavanje privrede. To je prvi i naravno najtezi korak u lancu svih ostalih aktivnosti u drustvu.

Name

Ibro

20.07.2016 06:34

Pa zanima me jel toliko bitan taj kredit

ODGOVORITE
Name

Zamrdaj Mitre

20.07.2016 07:20

Sve to samo sex. Ko koga prije n...

ODGOVORITE
Name

Kozara

20.07.2016 09:15

Bez obzira na sve greške SNSD-a, da je naka druga partija na vlasti u Rpublici Srpsko, plate bi bile manje za 40%, a penzije bi se isplaćivale u dijelovima svaka tri, četiri mjeseca...

ODGOVORITE
Name

niko

20.07.2016 09:46

Ti si vjerovatno exspert za ekonomiju ili si vidovnjak, svaka ti cast za ovako glupim komentarom, da nije takvih kao ti gdje bi bila RS.

Name

yugosloven

20.07.2016 11:12

POGLEDAJTE SLIKU NA NJOJ SRETNA LICA

ODGOVORITE
Name

Milan

20.07.2016 18:43

Koncita pjeva

ODGOVORITE