Зашто СНСД не жели Закон о испитивању поријекла имовине?

Буран дан у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ. Грађанима се спремају нови намети кроз РТВ таксу и акцизе на гориво, а политичарима Закон о испитивању поријекла имовине.

Босна и Херцеговина 19.07.2016 | 22:47
Зашто СНСД не жели Закон о испитивању поријекла имовине?
Грађани БиХ ће за финасирање изградње путне инфраструктуре плаћати додатних 15 фенинига на литар горива, али не од данас како су неки очекивали, јер је Закон о акцизама, на инцијативу посланика из Републике Српске, повучен из хитне и упућен у скраћену процедуру.

"Има доста отворених питања и сматрамо да је једино правично рјешење да се приједлог врати у редовну или скраћену процедуру и да се на темељу различитих дискусија и на темељу става Владе Републике Српске нађе рјешење", каже шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац.

Посланици СДС-а подсјећају колеге из СНСД-а да је повећање акциза на гориво тражила Влада Републике Српске, а оптужују их и да инсистирају на увођењу акциза на пиво, како би закрпили буџетске рупе, по цијену и да униште Бањалучку пивару. Поручију да од акциза на пиво нема ништа прије реформе здравственог система, а начекаће се и да добију додатне приходе за путеве.

"Клуб СДС-а неће дозволити да се заврши процедура око ових закона док се у Представничком вијећу не усвоји одлука о плавом дизелу", упозорава шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић.

Посланици из Федерације БиХ нису одушевљени што се одуговлачи са увођењем акциза на гориво јер, подсјећају то је обавеза која је преузета у писму намјере за кредит ММФ-а.

И док је око акциза било затегнуто, иницијатива СДС-а да се формира Радна група за израду закона о испитивању поријекла имовине функционера на нивоу БиХ усвојена је готово једногласно.

"Само три посланика, Сташа Кошарац, Никола Шпирић и Душанка Мајкић гласала су против иницијативе да функционери на нивоу БиХ докажу како су стекли имовину. То показује ко се боји овог закона", тврди шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић и додаје да јој је жао што овакав закон због противљења владајуће већине не може бити усвојен и у Републици Српској.

Полемика се водила и око РТВ таксе и приједлога да се она убудуће наплаћује уз рачуне за електичну енергију.

СНСД-у не смета начин наплате али се не слажу са приједлогом да 40% средстава иде на рачун БХ РТ-а, а по 30% РТРС-у и Федералној телевизији, без обзира што је на такав начин подјеле новца пристало руководство РТРС-а.

За СДС је неприхватљиво да наплата РТВ таксе иде преко електродистрибутивних предузећа јер их само у Српској има 10, са којима би се морао потписати уговор те би било немогуће контролисати степен наплате.

"Ту је огроман простор за махинацију јер би директор РТРС-а вјероватно рекао да је степен наплате 60% да би 30% РТВ таксе извукао за финасирање кампање СНСД-а", истиче шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандревић и додаје да би СДС можда био спреман наћи неко рјешење под условом да, како каже, директор "фабрике лажи", Драшко Милиновић поднесе оставку и одговори како је заштитио инересе РТРС-а у случају отимачине 5 дунума земље код Приједорске петље која је припадала РТРС-у али је преко афере "Пољопривредна школа" завршила у рукама Будимира Станковића.

Због противљења посланика из Републике Српске предложени Закон о наплати РТВ таксе није усвојен.



БН телевизија

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Да се зна

19.07.2016 17:42

Ето опет СНСД, неда закону о поријеклу имовине да угледа свјетлост дана, Шпирић и Мајкићка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

19.07.2016 17:53

У РС их лако штитим али на нивоу БиХ ће бити теже

Name

цица

20.07.2016 15:32

Нај веци геноцид над сопственим народом цине.Ово је страсно ста се ради.Багру похапсити и све одузети па да видис онда будзета.Били би јаци од Европске банке за рзвој.

Name

Немања

19.07.2016 17:51

Ако га пусте у процедуру сами себи це осјеци грану и заврсити у затвору...ето зато!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

19.07.2016 17:58

Закон о поријеклу имовине на свим нивоима од опстине па надаље и од 1992 па на овамо

Name

Прика

19.07.2016 18:51

Ово је дно дна !

Name

Сељак

19.07.2016 19:23

Ма до дна има јос доста да није тако сви би они давно напустили власт

Name

Сељак

19.07.2016 19:16

Закон о поријеклу имовине не треба јос усвајати остат це мо без руководилаца на свим нивоима ко це нам водити опстине и остале профитабилне институције у дрзави,народ јос сути,јос га треба стезати,омладина сколована нек иде у европу,старци умиру ,дрзава је од рата па надаље све осим правне и уредјене дрзаве,национално се свадјају а дрзава све сиромаснија

ОДГОВОРИТЕ
Name

искљуциво

19.07.2016 19:39

Опозиција мозе отјерати овај резим, са јасно прецизним Законом о испитивању поријекла имовине, као и Законом о ревизији приватизације и да их, наравно, системски реализује кад додје на власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.07.2016 20:31

Са том причом је Додик дошао на власт 2006г

Name

родјо

19.07.2016 20:22

Њихов највеци проблем је сто висе нигдје није сигурно.Одавно они размисљају гдје да се склоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

19.07.2016 22:52

Зато сто су све стекли организованим криминалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.07.2016 08:32

Отето проклето...још кад је од свог народа отето...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

20.07.2016 09:28

Нека знају кадрови СНСД, ДНС и СПС да су учествовали у уништавању РС. И ништа их не може оправдати. Зарад вечере продали вјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мазите

20.07.2016 10:26

Оци народу лазљивци једни. Цитајте закон о поријеклу имовине. И данас се мозе испитати и одузети ако је изврсен кривицним дјелом.! Кад то проуците онда дајте изјаве а немојте народ лагати. Него проблем је сто га нико не спроводи.

ОДГОВОРИТЕ