Zašto SNSD ne želi Zakon o ispitivanju porijekla imovine?

Buran dan u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH. Građanima se spremaju novi nameti kroz RTV taksu i akcize na gorivo, a političarima Zakon o ispitivanju porijekla imovine.

Bosna i Hercegovina 19.07.2016 | 22:47
Zašto SNSD ne želi Zakon o ispitivanju porijekla imovine?
Građani BiH će za finasiranje izgradnje putne infrastrukture plaćati dodatnih 15 feniniga na litar goriva, ali ne od danas kako su neki očekivali, jer je Zakon o akcizama, na incijativu poslanika iz Republike Srpske, povučen iz hitne i upućen u skraćenu proceduru.

"Ima dosta otvorenih pitanja i smatramo da je jedino pravično rješenje da se prijedlog vrati u redovnu ili skraćenu proceduru i da se na temelju različitih diskusija i na temelju stava Vlade Republike Srpske nađe rješenje", kaže šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.

Poslanici SDS-a podsjećaju kolege iz SNSD-a da je povećanje akciza na gorivo tražila Vlada Republike Srpske, a optužuju ih i da insistiraju na uvođenju akciza na pivo, kako bi zakrpili budžetske rupe, po cijenu i da unište Banjalučku pivaru. Poručiju da od akciza na pivo nema ništa prije reforme zdravstvenog sistema, a načekaće se i da dobiju dodatne prihode za puteve.

"Klub SDS-a neće dozvoliti da se završi procedura oko ovih zakona dok se u Predstavničkom vijeću ne usvoji odluka o plavom dizelu", upozorava šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević.

Poslanici iz Federacije BiH nisu oduševljeni što se odugovlači sa uvođenjem akciza na gorivo jer, podsjećaju to je obaveza koja je preuzeta u pismu namjere za kredit MMF-a.

I dok je oko akciza bilo zategnuto, inicijativa SDS-a da se formira Radna grupa za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine funkcionera na nivou BiH usvojena je gotovo jednoglasno.

"Samo tri poslanika, Staša Košarac, Nikola Špirić i Dušanka Majkić glasala su protiv inicijative da funkcioneri na nivou BiH dokažu kako su stekli imovinu. To pokazuje ko se boji ovog zakona", tvrdi šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević i dodaje da joj je žao što ovakav zakon zbog protivljenja vladajuće većine ne može biti usvojen i u Republici Srpskoj.

Polemika se vodila i oko RTV takse i prijedloga da se ona ubuduće naplaćuje uz račune za elektičnu energiju.

SNSD-u ne smeta način naplate ali se ne slažu sa prijedlogom da 40% sredstava ide na račun BH RT-a, a po 30% RTRS-u i Federalnoj televiziji, bez obzira što je na takav način podjele novca pristalo rukovodstvo RTRS-a.

Za SDS je neprihvatljivo da naplata RTV takse ide preko elektrodistributivnih preduzeća jer ih samo u Srpskoj ima 10, sa kojima bi se morao potpisati ugovor te bi bilo nemoguće kontrolisati stepen naplate.

"Tu je ogroman prostor za mahinaciju jer bi direktor RTRS-a vjerovatno rekao da je stepen naplate 60% da bi 30% RTV takse izvukao za finasiranje kampanje SNSD-a", ističe šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandrević i dodaje da bi SDS možda bio spreman naći neko rješenje pod uslovom da, kako kaže, direktor "fabrike laži", Draško Milinović podnese ostavku i odgovori kako je zaštitio inerese RTRS-a u slučaju otimačine 5 dunuma zemlje kod Prijedorske petlje koja je pripadala RTRS-u ali je preko afere "Poljoprivredna škola" završila u rukama Budimira Stankovića.

Zbog protivljenja poslanika iz Republike Srpske predloženi Zakon o naplati RTV takse nije usvojen.



BN televizija

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Da se zna

19.07.2016 17:42

Eto opet SNSD, neda zakonu o porijeklu imovine da ugleda svjetlost dana, Špirić i Majkićka!

ODGOVORITE
Name

SelmanKRIMI

19.07.2016 17:53

U RS ih lako štitim ali na nivou BiH će biti teže

Name

cica

20.07.2016 15:32

Naj veci genocid nad sopstvenim narodom cine.Ovo je strasno sta se radi.Bagru pohapsiti i sve oduzeti pa da vidis onda budzeta.Bili bi jaci od Evropske banke za rzvoj.

Name

Nemanja

19.07.2016 17:51

Ako ga puste u proceduru sami sebi ce osjeci granu i zavrsiti u zatvoru...eto zato!?

ODGOVORITE
Name

!!!

19.07.2016 17:58

Zakon o porijeklu imovine na svim nivoima od opstine pa nadalje i od 1992 pa na ovamo

Name

Prika

19.07.2016 18:51

Ovo je dno dna !

Name

Seljak

19.07.2016 19:23

Ma do dna ima jos dosta da nije tako svi bi oni davno napustili vlast

Name

Seljak

19.07.2016 19:16

Zakon o porijeklu imovine ne treba jos usvajati ostat ce mo bez rukovodilaca na svim nivoima ko ce nam voditi opstine i ostale profitabilne institucije u drzavi,narod jos suti,jos ga treba stezati,omladina skolovana nek ide u evropu,starci umiru ,drzava je od rata pa nadalje sve osim pravne i uredjene drzave,nacionalno se svadjaju a drzava sve siromasnija

ODGOVORITE
Name

iskljucivo

19.07.2016 19:39

Opozicija moze otjerati ovaj rezim, sa jasno preciznim Zakonom o ispitivanju porijekla imovine, kao i Zakonom o reviziji privatizacije i da ih, naravno, sistemski realizuje kad dodje na vlast!

ODGOVORITE
Name

Re

19.07.2016 20:31

Sa tom pričom je Dodik došao na vlast 2006g

Name

rodjo

19.07.2016 20:22

Njihov najveci problem je sto vise nigdje nije sigurno.Odavno oni razmisljaju gdje da se sklone.

ODGOVORITE
Name

vss

19.07.2016 22:52

Zato sto su sve stekli organizovanim kriminalom.

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.07.2016 08:32

Oteto prokleto...još kad je od svog naroda oteto...

ODGOVORITE
Name

Klik

20.07.2016 09:28

Neka znaju kadrovi SNSD, DNS i SPS da su učestvovali u uništavanju RS. I ništa ih ne može opravdati. Zarad večere prodali vjeru.

ODGOVORITE
Name

Ne mazite

20.07.2016 10:26

Oci narodu lazljivci jedni. Citajte zakon o porijeklu imovine. I danas se moze ispitati i oduzeti ako je izvrsen krivicnim djelom.! Kad to proucite onda dajte izjave a nemojte narod lagati. Nego problem je sto ga niko ne sprovodi.

ODGOVORITE