Руси улажу милијарде у америчко здравство

Група руских олигарха предвођених Михаилом Фридманом у следеће три године планирају у америчко здравство уложити три милијарде долара.

Свијет 18.07.2016 | 20:38
Руси улажу милијарде у америчко здравство
Руском капиталу који би желио уложити на Западу рачуне је помрсио одлука о изласку Велике Британије из Европске уније.

"Постоје сигнали да ће се пред нашим очима одвијати велики, тектонски поремећаји у економском развоју", изјавио је Фридман у разговору за амерички медиј. Овај руски пословни човјек  на располагању има 14 милијарди долара након што је 2013. продао своју нафтну компанију тамошњем државном диву Росњефту.

Са својим партнерима формирао је у Луксембургу фонд ЛеттерОне како би улагао у западне пројекте и тиме створио равнотежу својим улагањима у Русији. Међутим, након куповине нафтних поља у Сјеверном мору те удјела у Уберу, Фридману и друштву преостало је још готово седам милијарди долара расположивих за улагање.

ЛеттерОне је основао своју америчку филијалу Л1 Хеалтх која већ ради на тражењу потенцијалних мета у САД-у. Мотив је јасан - због старења становништва на Западу здравствена њега све је више посао будућности. Савјетник те компаније је, међу осталима, и Франц Хумер, бивши предсједник швајцарске фармацеутске компаније Роцхе.

"Иновације у технологији, биологији и геномици мијењају начин на који размишљамо о здравственој њези. То нам омогућава да гледамо на здравствену његу на нови, јединствени начин", истакнуо је Фридман. Додаје како му је руско подријетло у садашњим околностима недостатак за пословање на Западу, али се "тај сентимент мијења". Али, зато се у ЛеттерОнеу окружио људима с изразито западним педигреом.

Наиме, међу савјетницима у одбору су Томас МекЛарти ИИИ, шеф кабинета бившег предсједника Била Клинтона те Ричард Барт, бивши главни преговарач администрације предсједника Џорџа Буша старијег за преговоре са Совјетским Савезом о споразуму о смањењу стратешког наоружања СТАРТ. Према наводима Ројтерса, Барт о иностраној политици савјетује предсједничког кандидата Републиканске странке, Доналда Трампа.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар