Rusi ulažu milijarde u američko zdravstvo

Grupa ruskih oligarha predvođenih Mihailom Fridmanom u sledeće tri godine planiraju u američko zdravstvo uložiti tri milijarde dolara.

Svijet 18.07.2016 | 20:38
Rusi ulažu milijarde u američko zdravstvo
Ruskom kapitalu koji bi želio uložiti na Zapadu račune je pomrsio odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

"Postoje signali da će se pred našim očima odvijati veliki, tektonski poremećaji u ekonomskom razvoju", izjavio je Fridman u razgovoru za američki medij. Ovaj ruski poslovni čovjek  na raspolaganju ima 14 milijardi dolara nakon što je 2013. prodao svoju naftnu kompaniju tamošnjem državnom divu Rosnjeftu.

Sa svojim partnerima formirao je u Luksemburgu fond LetterOne kako bi ulagao u zapadne projekte i time stvorio ravnotežu svojim ulaganjima u Rusiji. Međutim, nakon kupovine naftnih polja u Sjevernom moru te udjela u Uberu, Fridmanu i društvu preostalo je još gotovo sedam milijardi dolara raspoloživih za ulaganje.

LetterOne je osnovao svoju američku filijalu L1 Health koja već radi na traženju potencijalnih meta u SAD-u. Motiv je jasan - zbog starenja stanovništva na Zapadu zdravstvena njega sve je više posao budućnosti. Savjetnik te kompanije je, među ostalima, i Franc Humer, bivši predsjednik švajcarske farmaceutske kompanije Roche.

"Inovacije u tehnologiji, biologiji i genomici mijenjaju način na koji razmišljamo o zdravstvenoj njezi. To nam omogućava da gledamo na zdravstvenu njegu na novi, jedinstveni način", istaknuo je Fridman. Dodaje kako mu je rusko podrijetlo u sadašnjim okolnostima nedostatak za poslovanje na Zapadu, ali se "taj sentiment mijenja". Ali, zato se u LetterOneu okružio ljudima s izrazito zapadnim pedigreom.

Naime, među savjetnicima u odboru su Tomas MekLarti III, šef kabineta bivšeg predsjednika Bila Klintona te Ričard Bart, bivši glavni pregovarač administracije predsjednika Džordža Buša starijeg za pregovore sa Sovjetskim Savezom o sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja START. Prema navodima Rojtersa, Bart o inostranoj politici savjetuje predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, Donalda Trampa.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar