Принц није рођен на територији краљевине?!

Позната је прича је да је британски премијер Винстон Черчил хотелску собу у Лондону привремено дао Краљевини Југославији да би принц Александар Карађорђевић могао да буде рођен на југословенској територији, али ББЦ данас пише да је тешко, можда и немогуће наћи доказе који би потврдили ту причу.

Занимљивости 18.07.2016 | 18:19
Принц није рођен на територији краљевине?!
Черчил је 17. јула 1945. године апартман 212 у хотелу "Клериџис" прогласио територијом Југославије, али само на један дан.

Тако је принц Александар, син краља Петра Другог, који је у то вријеме био у егзилу, могао да буде рођен на тлу своје домовине и да одмах по рођењу добије титулу престолонасљедника.

Прича о хотелском апартману може се наћи на званичном вебсајту Карађорђевића, у историјским документима хотела и у многим књигама.

Не постоји, међутим, ниједан доказ да је прича истинита, наводи ББЦ.

Краљ Петар и краљица Александра, који су од њемачке окупације Југославије 1941. године живјели у Лондону, жељели су да њихово прво дијете, и како су вјеровали будући краљ Југославије, буде рођен у земљи којом ће владати.

Британски премијер је понудио да дјелић Лондона прогласи југословенском територијом како би принц био рођен у својој домовини, али очекивало би се, пише ББЦ, да за то постоји неки доказ, одлука парламента, неки званични меморандум или бар новински чланак.

"Али, изгледа да нема ничег", наводи ББЦ, додајући да таквог доказа нема међу милионима дигитализованих докумената из Черчилове архиве, као ни у Националној архиви.

Једини документ из 1945. у којем се помиње Југославија и хотел "Клериџис" је писмо британском министарству спољних послова од 23. јула у којем се обавјештава да је краљица Александра родила сина, али се договор Черчила и краља Петра не помиње.

Договор се не помиње ни у Хансарду, службеном записнику дебата у британском парламенту, ни у Черчиловој биографији коју је написао Мартин Гилберт, ни у дневницима приватног секретара британског краља Џорџа Шестог, који је затим био кум југословенском принцу.

Александар Карађорђевић је за ББЦ рекао да су сва документа одавно нестала из канцеларије његовог оца.

"Документа су укључивала све списе из времена рата, посебно обимну преписку и писма од Черчила, Рузвелта, Стаљина и многих других. Документ који се односи на привремену сецесију собе у вези с мојим рођењем такође је нестао", рекао је Карађорђевић.

У канцеларији Карађорђевића речено је да је Черчил дао понуду вјероватно у мају 1945, током састанка с краљем Петром.

"Када сам рођен, никада нисам добио британски извод из књиге рођених, пошто сам технички рођен у Југославији", рекао је Карађордевић.

Стручњак за устав на Лондонском универзитетском колеџу Боб Марис изјавио је за ББЦ да не постоји овлашћење по којем премијер или било ко може да макар и привремено преда територију и да тако нешто захтјева одлуку парламента.

ББЦ подсјећа да је комунистичка власт одузела држављанстсво краљевској породици, али да је Александру Карађорђевићу и његовој породици влада СР Југославије вратила држављанство 2001. године, на церемонији у апартману 212 у хотелу "Клериџис".

Неколико мјесеци касније, 17. јула 2001. године, Александар Карађорђевић се с породицом пресеило у Бели двор у српској пријестоници.

Извор: Ало.рс

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

старац.

18.07.2016 16:30

МЕНЕ'ЛИЧНО ЗАНИМА:ОД 41 Е.ПА, ДО САДА' КАКО И ОД ЧЕГА СУ ЖИВЕЛИ ТОЛИКА ДЕСЕТЛЕТЈА [ЦЕЛА ПОРОДИЦА] занимљиво! неразумљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

18.07.2016 17:05

То се ти додо најбоље објаснити како се производе милионцици, под условом да на то није ставио патент

Name

Босанац

18.07.2016 17:15

Живјели су од неплаћања струје :).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинг

18.07.2016 19:51

Како? Пробај и ти, струцњак.

Name

Милојко

18.07.2016 17:51

Морам указати да је чланак пун историјских нетачности , наиме Петар ИИ Карадјордјевиц је абдицирао 2.марта 1945. пуна 4 мјесеца прије родјења грађанинина Александра Карадјордјевића . Сходно томе исти није престолонасљедник и лажно се представља широј јавности. Нажалост у овим крајевима истина , право и легализам никог не занима. Цхурцхилл као велики легалиста ако је икад уопште и имао такву идеју исту не би реализовао након сто би му било указано да се породица Карадјордјевиц својевољно одрекла права које носи титула суверена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

18.07.2016 18:00

Гоните то из србије што прије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантелија

18.07.2016 18:57

Е ви комуњаре да ишта знате ; У Војно историјском институту некадашње ЈНА, налази се архива непријатељских јединица Бр. рег. 3/2; Кутија-116/1638 у којем се чува оригинал Споразума о сарадњи комуниста и усташа Споразум је потписан у Казненом заводу Сремска Митровица 1935. године, а њега је потписао у име комуниста Моша Пијаде, док је гарант сарадње усташа био Миле Будак!

Name

Милојко

18.07.2016 19:11

Постовани Пантелија , да ли је и када потписан споразум о сарадњи устаса и комуниста заиста не знам , али он сигурно није потписан онако како сте ви описали . Наиме М. Пијаде је 1935 робијао у Лепоглави а не Сремској Митровици а Миле Будак је живио у емиграцији од 1932 године , тако да тај споразум сигурно није могао бити потписан од наречене двојице у то вријеме и на том мјесту.

Name

Кумиц

18.07.2016 20:14

Кад су тито и моса пијаде досли у посјету негдје у касарни а моса вице титу бице војницки грах или пасуљ а тито казе имали ста боље .Моса нареди војсци да украду пили и испеку кадје састанак заврсио пита моса војску дије пиле па војска украла а Моса казе ЈЕ..МТЕ ВОЈСКО ЦИЈАСИ ДАСИ ИСТАСИ.

Name

Пантелија

19.07.2016 08:48

Немаш ти појма Перо...стара си ти комуњара,а требо би ово знат; Рођен је 1890. године у Београду, у имућној жидовској обитељи. Од 1906. до 1910. године студирао је сликарство у Мüнцхену и Паризу. Од 1913. до 1915. године, био је наставник цртања у Охриду. Године 1920., постао је члан КПЈ. Након забране КПЈ, наставио је илегално дјеловати. Године 1925., био је ухићен и испрва осуђен на 20 година казне, која му је затим снижена на 12 година. казну је служио у Сријемској Митровици и Лепоглави. Због политичке активности у затвору, казна му је продужена за још двије године. Тијеком робијања, он и Родољуб Чолаковић превели су многа класична дјела марксизма, попут Марxовог "Капитала" и "Комунистичког манифеста", "Биједу филозофије" и "Критику политичке економије". У лепоглавској казнионици, 1930. године, Моша је упознао Јосипа Броза

Name

Кумиц

18.07.2016 19:06

Ко висе зна јели Србин

ОДГОВОРИТЕ